Un trend îngrijorător e confirmat de tot mai multele publicații privind acest subiect: creștinismul din Occident este la muchie. La începutul anului, The Telegraph a discutat subiectul, iar un recent studiu din SUA publicat în decembrie indică faptul că doar 65% dintre adulții americani se declară creștini. Aproape 30% se declară „nones”, adică nu aparțin niciunei confesiuni religioase, iar restul se declară atei, evrei, musulmani, hinduși, budiști, etc. Conform articolului britanic, în Marea Britanie doar 50% din populație se declară creștină, iar procentul ateilor a crescut la peste o treime. 423 de biserici anglicane au fost închise între 2010 și 2019.

Creștinismul occidental își menține o oarecare relevanță prin migrația masivă din lumea a treia. În 2000, în Spania erau aproape jumătate de milion de migranți înregistrați. Acum sunt 7,2 milioane.  În Spania, creștinismul, atât tradițional catolic, dar mai ales cel neoprotestant, a fost revitalizat prin influxul unui număr mare de imigranți din America Latină. 2% din populația Spaniei este neoprotestantă la ora actuală, conform presei.

Un efect similar l-a avut asupra creștinismului și influxul de imigranți și migranți creștini din Caraibe și Africa, în special al anglicanilor. Țările misionate de britanici cu secole în urmă trimit astăzi misionari în Marea Britanie pentru revitalizarea creștinismului britanic. La fel în Spania și Portugalia. Spania și Portugalia au încreștinat întreaga emisferă vestică la sud de Rio Bravo, iar acum America Latină reîncreștinează Spania.