LUCASEUCA.15 iulie 2021,pomenirea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare

0
1169

În ziua de joi, 15 iulie 2021, când facem pomenirea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR, Preasfințitul SILUAN, episcopul de Orhei, impreună cu un impunător sobor de preoți, a săvârșit Sfânta Liturghie în parohia cu hramul „Sfânta Treime” din satul Lucăşeuca.

Când a trecut la cele veșnice, spune cronicarul, Ștefan cel Mare a fost plâns de întregul popor, pentru că întreaga sa viață a depus-o apărării credinței și a gliei străbune. Ștefan cel Mare a dus numeroase lupte pentru apărarea credinței și a pământului strămoșesc. Cum a putut birui aproape în toate? Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu acea înțelepciune pe care numai Dumnezeu o poate oferi. Sfântul Ștefan este un sfânt care a transfigurat lumea din epoca sa prin credință, rugăciune, prin smerenie, prin dragoste de neam. Orice a făcut, l-a căutat pe Hristos. Sfântul și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare a fost și rămâne a fi o pildă vrednică de urmat pentru toți conducătorii de azi și de mâine ai neamului.

După Sfânta Liturghie a avut loc festivalul «Ștefan cel mare și sfânt, apărător al creștinătății» la care au evoluat mai multe coruri și ansambluri folclorice.