1. Sensul notiunii <<eshatologie>>

Crezul cuprinde doua afirmatii principale care rezuma invatatura despre viata vesnica sau eshatologie: <<Si iarasi va sa vina, cu slava, sa judece viii si mortii, a Caruia imparatie nu avea sfarsit>>; si <<Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa vina>>. Aceasta invatatura plina de optimism este purtata si transmisa mai cu seama de traditia liturgica, omiletica si cultica, in special prin slujba inmormantarii pentru cei ce au adormit <<in nadejdea invierii si a vietii vesnice>> (Randuiala proscomidiei). In celebra sa omilie pascala, Ioan Hrisostom spune ca, dupa invierea lui Hristos, moartea si iadul au pierdut puterea lor absoluta: <<Unde-ti este moarte boldul? Unde-ti este iadule biruinta? Inviat-a Hristos si tu ai fost nimicit>>. Imnografii marturisesc: << Este o mare taina a ta, risipirea cea vremelnica a fapturilor Tale si dupa aceea alcatuirea din nou si odihna cea de veci>> (Vecernia din Duminica Rusaliilor).

Eshatologia (de la eschata = evenimentele ultime) este invatatura despre realitatile ultime ale mantuirii, adica despre instaurarea Imparatiei lui Dumnezeu sau viata veacului ce va sa vina, ca incoronare a operei rascumparatoare a lui Hristos-Imparatul, care se manifesta la sfarsitul istoriei, plin de slava, sa judece viii si mortii (Efes. 1, 20-23; I Tes. 5, 1-11). Eshatologia nu trebuie confundata cu <<sfarsitul lumii>> si nici nu trebuie limitata la descrierea evenimentelor care insotesc a doua venire a lui Hristos, sau parousia: invierea mortilor, judecata ultima sau generala, raiul si iadul, instaurarea glorioasa a imparatiei. Eshatologia se referea la o noua ordine de existenta, la o stare ultima de transfigurare, dincolo de istorie, stare care este obiectul rugaciunii si sperantei crestine: <<Vina imparatia Ta>> (Matei 6, 10), dar care este deja prezenta aici si acum, si care confrunta istoria actuala: <<Imparatia lui Dumnezeu este in mijlocul vostru>> (Luca 17, 21).

Desi se intampla la <<sfarsitul>> istoriei, Imparatia eshatologica nu este rezultatul unui proces istoric. Lumea incepe din nou avand ca scop nu sfarsitul, ci eternitatea. De la Intruparea Fiului, lumea este locul manifestarii imparatiei lui Dumnezeu si al transfigurarii omului, iar de la Cincizecime, Duhul introduce si mentine imparatia in istorie, schimband istoricitatea lineara, cronologica, in prezenta eshatologica, vesnica. In acest sens, istoria nu este numai trecut, <<anamnesis>> ci si anticipare si pregustare reala a vesniciei. Sau mai bine-zis, istoria si eshatologia formeaza o unica realitate in iconomia mantuirii, care nu se confunda cu timpul acesta. In rugaciunea euharistica, a doua venire a lui Hristos este invocata ca parte din istoria mantuirii: <<Aducandu-ne aminte, asadar, de aceasta porunca mantuitoare si de toate cele ce s-au facut pentru noi: de cruce, de groapa, de invierea cea de-a treia zi, de inaltarea la ceruri, de sederea cea de-a dreapta si de cea de a doua si marita iarasi-venire>>. Ca adunare liturgica, Biserica insasi este poporul lui Dumnezeu in stare de pelerinaj, in miscare spre imparatia lui Dumnezeu: <<Caci nu avem aici cetate statatoare, ci o cautam pe aceea ce va sa fie>> (Evrei 13, 14).

Invatatura despre <<lumea care va sa vina>> (Evrei 2, 5), sau eshatologia a fost dezvoltata ca parte integranta din doctrina despre <<iconomia>> lui Dumnezeu, care cuprinde ansamblul operei lui Dumnezeu <<in afara>>: creatia, intruparea, rascumpararea (Rom. 5, 9), sfintirea si recapitularea tuturor in Hristos (Ioan 17, 24), prin venirea a doua in slava a lui Hristos, ca Domn si Imparat. Lui ii va fi supusa <<lumea care va sa vina>> (Evrei 2, 5). <<Ziua Domnului>> (II Tes. 5, 2), adica ordinea sau eonul eshatologic a fost hotarata intr-un mod <<iconomic>>, proniator, prin taina intruparii chenotice a lui Hristos: <<Vechea imparatie a cazut cand Dumnezeu S-a aratat in trup omenesc, spre innoirea vietii vesnice. A luat inceput ceea ce fusese hotarat de Dumnezeu, si prin aceasta toate se puneau in miscare, pentru ca se pregatea nimicirea mortii>>. Tocmai de aceea <<sfarsitul>> nu este o oprire a timpului istoric la o data cronologica, printr-o catastrofa cosmica, ci o innoire a creatiei in sens de <<transformare>> (I Cor., 15, 1), o trecere de la starea veche la starea noua a harului, in plentitudinea sa, la ordinea imparatiei vesnice (Evrei 9, 27-28), care coincide cu aparitia glorioasa a lui Hristos.

Spiritualitatea ortodoxa se distinge si prin aceea ca lasa un loc foarte larg pentru experienta eshatotogica in viata istorica. Aceasta atitudine are la baza doua motive esentiale: unul de ordin teologic, sistematic; altul de ordin istoric, misionar. Este vorba mai intai de paradoxul vietii crestine, care poarta in sine aceasta tensiune inevitabila intre existenta in lume si lepadarea sau neapartenenta la lume. Biserica insasi este patrunsa de aceasta viziune paradoxala a vietii si istoriei. Ea este marturia unei noi creatii: <<Daca este cineva in Hristos, este o noua faptura>> (II Cor. 5, 17). Biserica si impreuna cu ea intreaga umanitate si creatie traieste in asteptarea, <<aratarea>> (parousia) Domnului, ziua celei de a doua veniri (I Cor. 1, 8-9; Evrei 9, 28), ziua a opta a imparatiei sau a vietii vesnice, cand Dumnezeu va fi totul in toate (I Cor. 15, 28). Aceasta este tinta (telos): viata vesnica (Rom. 6, 22-23). Imparatia lui Dumnezeu, care este deja prezenta odata cu intruparea si invierea Fiului Sau.

La plinirea vremii, Intelepciunea si-a intins <<cortul>> printre noi, lund trup omenesc. La sfarsitul vremii, slava lui Dumnezeu isi va intinde cortul in Noul Ierusalim, care nu mai are nevoie nici de templu, nici de soare (Apoc. 21, 3). Iisus Hristos Insusi spune ca imparatia Sa, pregatita de la intemeierea lumii (Matei 23-24), nu este din lumea aceasta, dar ca aceasta imparatie este deja prezenta si la indemana (Luca 10, 9, 12). Acum, in veacul istoriei prezente, crestinii au primit numai o arvuna a bunatatilor fagaduite, darurile Sfantului Duh; cei ce au pregustat imparatia, au nevoie de rabdare ca sa primeasca rasplata definitiva (Luca 9, 62), viata vesnica in totalitatea ei. Acesta este timpul de speranta, de pocainta si mai ales de rugaciune: <<Sa vina imparatia Ta>>, <<Sa vina harul si sa treaca lumea aceasta>> (Didahia, 10, 5).

In al doilea rand, tonalitatea eshatologica a pietatii ortodoxe emana dintr-o experienta istorica, dificila, pe care majoritatea Bisericilor au facut-o timp de secole. Adesea, ortodocsii au fost siliti sa traiasca in situatii sociale si politice defavorabile, fara posibilitatea de a marturisi credinta lor si a exprima cultura lor. Marginalizati din punct de vedere misionar si cultural, ei au platit credinta lor cu pretul suprem. Ascetismul monastic nu este altceva decat o forma de deplasare a crestinului la marginea societatii, in suferinta si tacere, intr-o atitudine de anticonformism, din cauza unei lumi ostile si ambigue. In aceasta ambianata de ostilitate si agresivitate, pustia, care este simbolul caracterului muribund al lumii, devine campul unei confruntari spirituale, a <<razboiului nevazut>>, intre fortele imparatiei si stihiile acestei lumi. Marii eremiti, acesti <<ingeri pamantesti>>, prefera sa ia pe contul lor, in afara cetatii, aceasta inversunata ciocnire intre fortele vietii si puterile mortii. Traditia spirituala ortodoxa recunoaste martirul si eremitul ca martori supremi ai Imparatiei lui Dumnezeu, aici si acum.

Revelatia crestina cuprinde istoria mantuirii nu numai ca trecut, ci si ca viitor. De aceea Biserica propovaduieste nu numai ceea ce Dumnezeu a facut pentru mantuirea noastra, ci si ceea ce El pregateste pentru cei ce cred in El. In acest fel, viata crestinului este pusa sub semnul nadejdii invierii, al <<trezviei>> si al pregatirii pentru viata cea cereasca.

2. Invatatura crestina despre viata si moarte

a. Viata este un dar al lui Dumnezeu-Creatorul. Dumnezeu a creat lumea in stare de rai, in stare de nestricaciune si de vesnicie. El a creat la inceput o alta viata decat viata aceasta pe care o are creatia si umanitatea acum. <<Cunoscand sfintii, – cu intelepciune-, nestatornicia si trecerea succesiva a vietii acesteia, au inteles ca nu aceasta este viata daruita de Dumnezeu oamenilor la inceput, ci au invatat tainic ca Dumnezeu a creat la inceput alta, dumnezeiasca si mereu la fel, una despre care au inteles ca e demna de Dumnezeu, Care e bun>> (Sf. Maxim Marturisit., Ambigua, 43, trad. Cit., p. 156). In acelasi sens, Isaac Sirul vorbeste de <<cele doua lumi>>, lumea veche si cea noua (Cuvantul IX, Filoc. Rom., 9, p. 316).

Caracterul vietii de acum (I Tim. 4, 8) este dat, pe de o parte, de faptul ca aducerea la existenta a lumii cosmice si a celei umane apartine lui Dumnezeu, adica creatul este dependent de vointa lui Dumnezeu, ca origine si destin. Nu exista similaritate de nici un fel intre Creator si creat, chiar daca Dumnezeu a facut omul <<dupa chipul Sau>>, adica destinat participarii la viata divina. Lumea creatului nu este vesnica in sine, ci prin har, prin indumnezeire. Deoarece fapturile rationale au atat existenta istorica, temporala, cat si existenta vesnica, nemurirea prin har si participare, ele au si ceva contrariu, adica neexistenta. Pe de alta parte, simtul actual al existentei, viziunea timpului istoric, sunt consecinta unei stari determinate de pacat, care este un act de revolta impotriva naturii de origine. Noi traim viata de acu, ca <<urmasii lui Adam>>. Acest pas fals, contra naturii, face imposibila existenta vesnica. Istoria actuala este rupta in doua: viata si moartea. Inaintea creatului se afla aceasta alternativa existentiala: <<Iata, eu astazi ti-am pus inainte viata si moartea, binele si raul… Viata si moarte ti-am pus Eu astazi inainte, binecuvantare si blestem. Alege viata…>> (Deut. 30, 15, 19). <<Asa zice Domnul: Iata, va pun inainte calea vietii si calea mortii>> (Ier. 21, 8). Sensul <<iconomiei>> este acela de a reposeda viata data la inceput de Dumnezeu, intr-o forma noua. Aceasta iconomie opereaza la toate nivelurile si in toate formele de viata cunoscute, inainte si dupa cadere:

a. viata lui Dumnezeu, care exista prin El Insusi, Care este vesnic, fara inceput si fara sfarsit, nu purcede din altceva si este izvorul a toata viata;

b. viata ingerilor care sunt creati si fara de pacat;

c. viata omeneasca, creata, atinsa de pacat si muritoare;

d. viata sub-umana, aceea a animalelor si plantelor, care este creata, muritoare si atinsa de pacatul omenesc intr-o lume care a cazut, si

e. viata puterilor raului, create bune, dar datorita vointei lor si faptelor proprii, se gasesc sub puterea raului, se opun planurilor lui Dumnezeu si denatureaza viata pe pamant.

Viata in Hristos. Intruparea Fiului lui Dumnezeu duce la aparitia unei vieti noi si unice aceea a Cuvantului (tipul a) unit cu trupul (tipul c). aceasta este viata vesnica a lui Dumnezeu, care a imbracat o forma, un trup uman. Opera mantuirii prezinta importanta pentru diferitele niveluri de viata amintite.

Cand se vorbeste despre <<viata>>, teologia crestina trebuie sa reziste ispitei de a transforma in idol viata ca atare si sa faca din moartea fizica problema capitala. Ceea ce proclama Biserica nu este simplu viata biologicasau viata omeneasca obisnuita, ci viata Fiului lui Dumnezeu Care S-a facut om. Aceasta este viata proclamata intr-o lume in care toti suntem confruntati cu moartea, viata care nu este simpla supravietuire, ci biruinta asupra mortii, participare la viata divina. Este o viata de o calitate noua, pe care o pregustam inca de aici. Este un <<dar peste dar>>, dar el nu intra in posesia noastra decat prin tenacitatea de a schimba modul de viata, de a iesi din lumea pacatului si a cuceri lumea harului (I Tim. 6, 12). <<Alege viata>>. <<Noi nu mai suntem niste copii ai necesitatii si ignorantei, ci copii ai initiativei si libertatii>> (Iustin Martirul, Apologia I, 61).

Viata corporala, istoria prezenta, are o semnificatie capitala pentru veacul eshatologic. Viata viitoare nu inseamna o ruina a creatiei actuale, ci o innoire, o transfigurare, plinatatea vietii. De aici, caracterul indisolubil si indivizibil al <<creatiei noi>> in Hristos (Gal. 6, 15) si depasirea oricarui dualism intre istorie si eshatologie, intre trup si suflet. Dualismul ce s-ar putea observa de pilda intre viata si moarte este depasit, deoarece ritmul vietii viitoare este reglat dupa exigentele zilei a opta, sabatul creatiei, viata in forma ei deplina si vesnica. Este adevarat ca in lumea aceasta totul este amestecat si stirbit, si tocmai de aceea viata crestina este patrunsa de un profund realism: <<Fie lumea, fie viata, fie moartea, fie lucurile de acum, fie cele viitoare, toate sunt ale voastre>> (I Cor., 3, 22).

In aceasta perspectiva, <<zilele de pe urma>>, timpul pe care il parcurgem acum in viata corporala, nu sunt altceva decat pregatirea (paraskevi) pentru nelucrarea (sabat) de dincolo de moarte. De aici importanta deosebita ce se da, in slujbele ortodoxe, sfintirii timpului si spatiului, a tot ce apartine lumii de aici si vietii corporale: <<Aceasta ni se face de folos cand, dupa ce vor trece de viata aceasta de pregatire, vom intra in nelucrarea de dincolo de moarte. Pentru ca in ziua dinaintea sambetei este si se numeste ziua de pregatire>> (Paraschevi-Vineri).

Dar ea e viata aceasta, in care trebuie sa ne pregatim pentru viata viitoare, in care nu vom mai savarsi nici un lucru din cele ce ne sunt ingaduite aici, nici lucrarea pamantului, nici negutatoria, nici slujirea noastra, nici altceva din cele cu care ne sarguim aici. Ce petrecand in nelucrare totala, vom aduna roadele semintelor semanate de noi in viata aceasta. Ele vor fi nestricacioase si primejdioase, daca am semanat seminte rele in timpul lucrarii pamantului in viata aceasta. <<Caci cel ce seamana in duh, zice, va secera din duh viata vesnica; iar cel ce seamana din trup, din trup va secera stricaciunea (Gal. 6, 8)>> (Grigorie de Nyssa, Viata lui Moise, trad. Cit., p. 68).

b. Moartea. <<Ceasul de pe urma>>. Continuitatea intre viata corporala si viata veacului ce va sa vina (I Tim. 4, 8) este intrerupta de moartea fizica, biologica, sau <<adormirea>>, adica intoarcera trupului in pamantul din care a fost creat, si a sufletului, in <<latura celor vii si locasurile dreptilor si sfintilor>>. Moartea este generala, ea vine la fel si pentru cel drept si pentru cel pacatos, <<Caci pamant esti si in pamant te vei intoarce>>(Fac. 3, 19). <<Daca vorbiti despre moarte, vorbiti despre datoria fata de firea umana>> (Sf. Ioan Hrisostom, Scrisoarea catre Olimpias, IX, 4). Moartea corporala, infricosatul ceas de pe urma, este o realitate iminenta si implacabila:

<<Veniti acum cei care ziceti: Astazi sau maine vom merge in cutare cetate, vom sta acolo un an si vom face negot si vom castiga; voi, care nu stiti ce se va intimpla maine, ca ce este viata voastra? Abur sunteti, care se arata o clipa, apoi piere. In loc ca voi sa ziceti: Daca Domnul voieste, vom trai si vom face aceasta sau aceea. Si acum va laudati in trufia voastra. Orice lauda de acest fel este rea. Drept aceea, cine stie sa faca ce e bine si nu face, pacat are>> (Iacov 4, 13-17).

<<La fel va fi in ziua in care se va arata Fiul Omului. In ziua aceea, cel care va fi pe acoperisul casei, si lucrurile lui in casa, sa nu se coboare ca sa le ia; de asemenea, cei ce va fi in tarina, sa nu se intoarca inapoi. Aduceti-va aminte de femeia lui Lot. Cine va cauta sa scape viata sa, o va pierde; iar cine o va pierde, o va dobandi. Zic voua: In noaptea aceea vor fi doi intr-un pat; unul va fi luat, iar celalat va fi lasat. Doua vor macina impreuna; una va fi luata si alta va fi lasata. Doi vor fi in ogor: unul se va lua si altul se va lasa>> (Luca 17, 30-36).

In moarte, ca si in viata, toti sunt urmasii lui Adam, in sensul ca moartea <<a intrat in lume>>, pentru ca si pacatul <<a intrat in lume>>, nefiind nici creatia lui Dumnezeu, nici co-naturala fiintei create. Intelepciuneaafirma cu tarie aceasta: <<Dumnezeu n-a facut moartea si nu se bucura de pieirea celor vii. El a zidit toate lucrurile spre viata si fapturile lumii sunt izbavitoare; intru ele nu este samanta de pietre si moartea nu are putere asupra pamantului>> (I, 13-14). <<Dumnezeu a zidit pe om spre nestiricaciune si l-a facut dupa chipul fiintei Sale. Iar prin pizma diavolului moartea a intrat in lume si cei ce sunt de partea lui vor ajunge s-o cunoasca>> (II, 23-24).

Moartea <<a intrat in lume>>, adica situatia descrisa de Facere a fost inversata. Lumea viitoare, adica restabilirea lumii de la inceput intr-o forma noua, se realizeaza prin schimbarea lumii de acum. In starea de rai, omul participa la viata divina simbolizata prin pomul vietii. Dupa pacat, pierde starea de nestricaciune, este departat de comuniunea cu Dumnezeu, nu are acces la pomul vietii. Adam nu mai recunoaste pe Dumnezeu ca principiul vietii; de aceea, pune femeii sale numele Eva, adica viata, pentru ca ea era sa fie mama tuturor celor vii (Facere 3, 20).

Moartea, adica desfacerea vremelnica a naturii umane in elementele ei componente, ca si invierea, adica impreunarea la loc a acestora, constituie mari taine ale credintei. Textele liturgice vorbesc de desfacerea si risipirea acestei legaturi, pentru ca astfel sufletul sa mearga acolo de unde a luat fiinta, pana la obsteasca inviere, iar trupul sa fie desfacut in cele dintru care a fost alcatuit (Slujba inmormantarii). Atitudinea crestina in fata mortii corporale emana din credinta ca sfarsitul biologic nu inseamna o desfiintare a persoanei, ci o desfacere vremelnica a fapturii create: <<Tu singur esti fara de moarte, Cel ce ai facut si ai plasmuit cu mana pe om; iar noi, pamantenii, din pamant suntem ziditi si in acelasi pamant vom merge, precum ai poruncit, Tu, Cel ce m-ai zidit si ai zis: pamant esti si in pamant vei merge, unde toti pamantenii mergem, facand din tanguirea de ingropare cantarea Aleluia!>>. Slujba inmormantarii pune in evidenta credinta ferma intr-o umanitate eshatologica, ancorata in <<Dumnezeul duhurilor si a tot trupul>> (Num. 27, 16). In plus, comunitatea vazuta, in care se tin impreuna intr-o fraternitate de speranta, buni si rai, drepti si pacatosi, participa prin dragostea lor, la destinul vesnic al celor adormiti.

3. Invatatura crestina despre inviere

Ceasul din urma, cand se implineste firul vietii, nu este o moarte absoluta. Caci fata mortii ce parea indestructibila a fost surpata de invierea lui Hristos. Dupa invierea Sa, moartea este doar un somn (I Cor. 15, 20). Moartea nu mai este semnul condamnarii; de aceea crestinul nu are frica de moarte, pentru ca dincolo de ea, se afla nadejdea invierii (II Cor. 4, 9-21). Crestinii trebuie sa se teama de pacat, nu de moarte.

Sfantul Ioan Hrisostom spune ca, prin Invierea lui Hristos, s-a schimbat sensul mortii si destinul existentei noastre: <<Astazi, vreme potrivita este iarasi sa graim acele cuvinte profetice: Unde-ti este, moarte, boldul? Unde-ti este, iadule, biruinta? (Osea, 13, 14). Astazi, stapanul nostru Hristos a sfaramat portile cele de arama si a pierdut insasi fata mortii. Dar pentru ce vorbesc de fata mortii? I-a schimbat chiar numele mortii. Acum moartea nu se mai numeste moarte, ci adormire si somn>> (Cuvant la invierea Domnului).

Nadejdea si asteptarea de a fi unit cu Hristos pentru viata vesnica (Rom. 5, 1-10) se sprijina deci pe faptul invierii lui Hristos, El fiind Cel dintai nascut din morti (Col. 1, 18). <<Binecuvantat fie Dumnezeu si Tatal Domnului nostru Iisus Hristos, Care, dupa mare mila Sa, prin invierea lui Iisus Hristos din morti, ne-a nascut din nou, spre nadejde vie, spre mostenire nestricacioasa si neintinata si nevestejita, pastrata in ceruri pentru voi, cei ce sunteti paziti cu puterea lui Dumnezeu, prin credinta, spre mantuire, gata sa se dea pe fata in vremea de apoi>> (I Petru, 1, 3-5).

Ce raport exista intre viata naturala umana si modul de viata al lui Hristos (intre tipul c si tipul a), intre ciclul de existenta biologica, istorica, si ciclul imparatiei lui Dumnezeu?

In totala ascultare fata de voia Tatalui si in toata iubirea fata de fiinta umana si creatia Sa, Iisus Hristos este Preotul care antreneaza umanitatea in procesul rastignirii pe cruce, care este procesul invierii si al glorificarii. Hristos a fost preamarit pe cruce: <<Acum Fiul Omului a fost preamarit>> (Ioan 13, 31). Iisus nu a murit fortat de imprejurari, ca punere in fapt a unei sentinte judiciare sau religioase. El a acceptat jertfa deoarece viata lumii mergea mana in mana cu moartea Sa. El nu S-a distrat cu moartea si nici nu a simulat-o, ci a suferit in mod real. Jertfa nu este pentru El ceva exterior.

Jertfa este actul in care Iisus Hristos a distrus moartea, nu de la distanta, ci luptandu-Se El Insusi cu ea, in trupul Sau. <<Unul din Treime>>, cu trupul, pentru noi s-a rastignit si, cu moartea Sa, a biruit moartea. In moartea Sa, El este si Arhiereu care aduce jertfa si jertfa care se aduce (Evrei 9, 24-25). Dar pentru ca viata noastra era ascunsa in El, Iisus Hristos a biruit moartea si in numele nostru si impreuna cu noi. Cu trupul Lui a biruit stricaciunea mortii si cu rana Lui noi toti ne-am vindecat. Toti am patimit impreuna cu El si toti am inviat impreuna cu El. Prin Invierea Sa, <<din moarte la viata si de pe pamant la cer, Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi>> (Canonul Pastilor).

El initiaza si conduce aceasta trecere de la moarte la viata, atat ca arhiereu care a strabatut cerurile (Evrei 4, 14), cat si ca Mielul lui Dumnezeu (Ioan 1, 36), ca singurul fara de pacat (I Petru 2, 22). Scopul jertfei nu este acela de a sterge pacatele in sens legalist, ci de a restitui viata cea vesnica si adevarata ca o noua relatie cu Dumnezeu. A fi <<in pacat>> inseamna a fi in stare de victima, in stare de dominare si de alienare. Pentru a reposeda viata pentru altii, El Insusi ridica pacatul lumii (Ioan 1, 29), sfaramand legaturile mortii, rupand zidul despartitor (Efes. 2, 14).

Viata lumii merge mana in mana cu moartea Lui: <<Cine isi iubeste viata, o va pierde; iar cine isi uraste viata in lumea aceasta o va pastra pentru viata vesnica>> (Ioan 12, 25). El Si-a oferit viata (Ioan 10, 18), pentru noi si impreuna cu noi, iar <<daca am murit impreuna cu El, vom si invia impreuna cu El>> (II Tim. 2, 11; cf. Col. 2, 20; Rom. 6, 8). E o moarte care iarta (Luca 23, 34), pentru ca El n-a facut rau nimanui (Luca 23, 41; Fapte 10, 38). Iisus este singurul fara de pacat si singurul Care nu a savarsit pacat (I Petru 2, 22), caci Duhul a ramas in El si ramane in El.

Prin jertfa si iniverea lui Iisus Hristos, ceva radical s-a produs in starea si istoria umanitatii; a aparut puterea invierii si vietii, de care nu sunt capabile puterile mortii: <<Cel ce este in voi, este mai mare decat cel ce este in lume>> (I Ioan 4, 4). Umanitatea a fost eliberata, fiind scoasa din starea de victima in care era tinuta cu sila de pacat, dezbracand domniile si puterile, biruindu-le prin cruce (Col. 2, 15). Stapanitorul acestei lumi a fost detronat (Ioan 12, 31). El a surpat puterile iadului. El a blocat definitiv calea mortii. <<Vrajmasul cel din urma, care va fi nimicit, este moartea>> (I Cor. 15, 26); <<Acum s-a implinit mantuirea, puterea si imparatia Dumnezeului nostru si stapinirea Hristosului Sau, caci aruncat a fost parasul fratilor nostri>> (Apoc. 12, 10).

Prin jertfa si invierea Sa, Iisus ne-a introdus nu numai intr-un nou mod de viata, ci si intr-un nou ciclu de existenta, ciclul imparatiei lui Dumnezeu. In miscarea istoriei apare o alta miscare, aceea a imparatiei viitoare. De aceea Invierea, si de fapt si Intruparea, au nu numai o rezonanta de memorial, de amintire a evenimentelor din trecut, ci o rezonanta de anuntarea a viitorului, de prefigurare si de pregatire a imparatiei. Cu invierea lui Hristos, viata este orientata spre Imparatie, care, intr-o forma deja anticipata, este in mijlocul nostru, aici si acum, ca imparatie a Duhului, care calauzeste Biserica in tainele vietii viitoare pana la a doua venire a Fiului, Care L-a trimis (Ioan 16, 13-15).

El ne-a daruit un element nou, viata Sa dumnezeiasca: <<Din plinatatea Lui noi toti am primit, si har peste har>> (Ioan 1, 16). El ne-a transferat puterea de a deveni copiii lui Dumnezeu, nascuti din Dumnezeu (Ioan 1, 12-13). Jertfa si invierea aduc in istorie o noua realitate, care transforma crestinii in icoane ale lui Hristos, facandu-i martori efectivi ai Sai, nu numai in aceasta viata, ci si in viata veacului care va sa vina.

In aceasta mutare spre noua creatie, spre viata in deplinatatea si in infinitate ei, este posibila numai datorita invierii lui Hristos. Prin invierea Sa, El a surpat moartea definitiv, dand viata infinita si deplina tuturor. Teologia filocalica vorbeste de trei <<nasteri>>, corespunzatoare cu trei moduri de existenta: dupa trup, ca fiinta umana, adica aducerea in existenta; prin botez, pentru existenta fericita; prin inviere, pentru existenta vesnica. Dupa invierea lui Hristos, nu exista moarte absoluta: <<A inviat Hristos si nici un mort nu este in groapa, caci Hristos, sculandu-Se din morti, incepatura invierii celor adormiti S-a facut>>. Astfel, misterul vietii viitoare este misterul restituirii eshatologice a umanitatii si creatiei de catre Hristos Cel inviat, Marele Imparat al veacurilor. Aceasta restituire nu este rezulatul unei <<intoarceri eterne>>, teza sustinuta de religiile naturale, care propun o ordine ciclica a timpului. Eshatologia intra in ordinea lineara a iconomiei divine, care este miscata de Duhul lui Dumnezeu. Trecerea de la moarte la viata, spre imparatia vesnica, se face prin inviere. De asemenea, nemurirea sau supravietuirea sufletului nu tine de natura lui, ci este un dar al invierii. Restituirea eshatologica este o transcendere pascala: <<Este cu neputinta ca, murind cineva, sa invie fara ajutorul Celui ce S-a inviat pe Sine din morti>> (Sf. Simeon Noul Teolog).

4. Judecata individuala anticipata

Credinta intr-o judecata particulara sau anticipata, care are loc dupa moartea fizica, atunci cand sufletul, in prezenta lui Dumnezeu, devine responsabil de intreaga viata, apartine eshatologiei ortodoxe. Aceasta judecata este un fel de recapitulare constienta a intregii vieti. In practica liturgica, in special in slujba inmormantarii si a pomenirii mortilor, exista multe elemente care ar parea la prima vedere incoerente, despre o etapa intermediara intre moartea corporala a fiecaruia si judecata finala. Cu toate acestea, o judecata anticipata nu este pusa niciodata la indoiala. Un realism eshatologic se degaja din aceasta practica: omul sta in fata vesniciei nu cu oroarea mortii, nici cu teroarea judecatii, ci cu nadejdea invierii.

Nimeni nu va scapa de moarte, inmormantare si judecata, care sunt ocazii imediate de a se prezenta inaintea Creatorului, Stapanul vietii si al mortii. Acestea pot fi descrise astfel: <<astazi sufletul se desparte de trup, mutandu-se la lumea cea vesnica, mergand pe o cale in care niciodata n-a umblat, si la Judecatorul Cel nefatarnic, unde stau inainte cetele ingeresti; infricosatoare este judecata aceea, unde toti vom sta goi: unii rusinati, iar altii incununati>> (Slujba inmormantarii).

Judecata particulara nu este un eveniment de condamnare si de excludere absoluta. Este momentul de a discerne, in toata libertatea constiintei, ceea ce este constructiv, pozitiv, de ceea ce este destructiv, negativ, in viata credinciosului. De aceea si efectul ei nu este la fel pentru toti. Fiecare poarta sarcina sa (Gal. 6, 4-5), deci are o responsabilitate personala, singulara. Fiecare alearga de unul singur spre tinta mantuirii, fiecare se lupta pentru a fi recunoscut drept inaintea lui Dumnezeu (Gal. 5, 4). Fata in fata cu Dumnezeu, crestinul nu se justifica, ci se roaga: <<Sa nu intri la judecata cu robul Tau>>.

Starea in care sufletul este despartit de trup, este o stare provizorie, totusi deosebita (Marturisirea de credinta ortodoxa – 1642, cap. LXI-LXII), asa cum arata in parabola bogatului si saracului Lazar (Luca 26, 19-31). Ceea ce fiecare a agonisit in aceasta viata, fie bine, fie rau, se manifesta imediat. Aceasta datorita faptului ca suntem marcati de faptele noastre pentru eternitate. La judecata anticipata se tine seama anume de aceasta legatura intre credinta si morala, intre ceea ce credem si ceea ce facem, intre felul de a crede si felul de a vietui, intre Legea lui Dumnezeu si libertatea personala, care se vede cel mai bine in pilda bogatului si a saracului Lazar (Luca 16, 19-31). Iisus, spunand prin gura lui Avraam catre bogat: <<Au pe Moise si proorocii; sa asculte de ei>> (Luca 16, 29), vrea sa confirme obligatia fiecaruia sa se intrebe in ce masura este responsabil de viata sa proprie: <<Eu, Domnul, patrund inima si incerc rarunchii, ca sa rasplatesc fiecaruia dupa caile lui si dupa roada faptelor lui>> (Ieremia, 17, 10). Bogatul trebuie sa inteleaga ca Dumnezeu a ales pe cei saraci pentru a fi mostenitorii imparatiei Sale (cf. Iacob 2, 5), purtati de ingeri in sanul lui Avraam (Luca 16, 22). Bogatii care raman aserviti averii, nu intra in aceasta imparatie, pentru ca nu pot sa asculte vocea Evangheliei: <<Daca nu asculta de Moise si de prooroci, nu vor crede nici daca ar invia cineva dintre morti>> (Luaca 16, 31).

Exemplul tanarului bogat (Marcu 10, 17-27) ne arata, de asemenea, ca se poate trai, concret, in mod deliberat, in opozitie cu convingerile cele mai profunde. Tanarul care intreaba pe Iisus: <<Ce sa fac ca sa mostenesc viata vesnica>>? N-ar fi avut atatea bogatii daca ar fi trait potrivit Legii, asa cum fals pretinde: <<Invatatorule, acestea toate le-am pazit din tineretile mele>>. Iisus stie ca aceasta se afla in plina contradictie: urmarea Legii si starea de bogatie. In raspunsul Sau, Iisus este radical, desi il iubeste pe tanar, subliniind ca una din exigentele spiritualitatii evanghelice este aceea de a fi sarac: <<Iar Iisus, privind la el cu dragoste, i-a zis: <<Un lucru iti mai lipseste: mergi, vinde tot ce ai, da saracilor si vei avea comoara in cer; si apoi, luand crucea, vino si urmeaza Mie>>. Dar el, intristandu-se, a plecat, caci avea multe bogatii. Iisus s-a uitat imprejurul Lui si a zis ucenicilor Sai: <<Cat de greu vor intra cei bogati in imparatia lui Dumnezeu>> (Marcu 10, 21-23). Din cauza ca nu renunta la posesii egoiste care frustreaza pe altii, pe cei saraci, pe care-i exalta Iisus, bogatul nu este potrivit pentru imparatia lui Dumnezeu.

Un alt bogat vorbeste despre el insusi, dar nu despre altii, cu hotararea de a extinde dominarea si stapanirea proprie (Luca 12, 16-21). El stie ca s-a imbogatit pe seama altora, dar nu se simte responsabil de starea actuala a societatii si nici nu se intreaba in ce masura situatia altora este determinata de spiritul sau de dominare. <<Iar Dumnezeu i-a zis: Nebune! In aceasta noapte vor cere de la tine sufletul tau. Si cele ce ai pregatit ale cui vor fi?>> (Luca 12, 20). Aici se subliniaza semnificatia simbolica a vietii fiecaruia, importanta conceptiei pe care o avem despre viata in general, care sa ne dea temei pentru o spiritualitate de renuntare, de a face ceva pentru ceilalti.

Tema raportului dintre bogat si sarac este o tema profund eshatologica, deoarece ea pune in evidenta invatatura despre Dumnezeu Insusi si despre dreptatea acestuia in mod concret. Iisus trece pe alaturi de puteri si de bogati, ca sa inalte pe cei saraci. El a stabilit o ierarhie a valorilor: igumenul (capetenia) trebuie sa devina diacon (slujitor) – Luca 22, 27.

Scopul judecatii este de a restaura ierarhia sufletelor, avand ca baza iubirea, o valoare divina comuna tuturor. Aceasta iubire trebuie sa fie manifestata fata de toti, deoarece toti au o umanitate comuna, prin chipul lui Dumnezeu, care-l poarta orice fiinta umana, chip cu care se identifica Hristos, Care spune <<Mie mi-ati facut>> (Matei 25, 40): <<Nu ne mantuim miluind pe unul; totusi ne trimite in foc dispretuirea unuia. Caci cuvintele: <<am flamanzit si am insetat>> (Matei 25, 35), nu s-au spus pentru o singura data, nici pentru o singura zi, ci pentru intreaga viata. Domnul si Dumnezeul nostru a marturisit ca primeste sa fie hranit, adapat si imbracat, si celelalte, nu o data, ci totdeauna si in toti, de catre slugile Sale.

Cum L-ar putea inchide unii pe Cel ce Se imparte neimpartit si Care este in acelasi timp Dumnezeu intreg in fiecare dintre cei saraci? Presupune deci ca sunt o suta de saraci ca un singur Hristos. Caci nu S-a impartit nicidecum Hristos (I Cor. 1, 13). Deci cel ce a dat la 99 cate un obol, iar pe unul l-a injurat, sau l-a lovit, sau l-a departat cu mana goala, cui a facut oare acesta, daca nu Celui ce a zis si zice pururea si va zice: <<Intrucat ati facut unuia din acesti prea mici, Mie Mi-ati facut>> (Matei 24, 40).

Cel ce a dat milostenie la o suta, dar putea sa dea si altora, si putea sa adape si sa hraneasca inca pe multi care l-au rugat si au strigat catre el, insa i-a nesocotit, va fi judecat de catre Hristos, ca unul ce nu L-a hranit pe El Insusi; fiindca cel hranit de noi, in fiecare dintre cei mici este si in aceia in toti>> (Sf. Simeon Noul Teolog, Cele 225 de Capete, 91-93, <<Fil. Rom.>>, p. 92-93).

Caracterul acestei judecati deosebite este dat si de faptul ca <<in starea actuala, numai o parte este unita cu lumea cereasca, cealalta parte asteapta aceasta unire. Caci sufletele sfintilor, gratie darului Duhului Sfant si unirii cu Acesta, se afla in comuniune ceu Dumnezeu inca din timpul vietuirii lor in trup. Cat priveste trupurile lor, nu este inca momentul; ele raman in mormant, supuse stricaciunii, si nu vor deveni incoruptibile decat in ziua invierii generale, cand, desigur, creatia pamanteasca, vazuta si sensibila, va fi transformata si se va uni cu cea cereasca, adica nevazuta si mai presus de simtire>> (Sf. Simeon Noul Teolog, Tratate teologice si etice, Etica, I, 5).

5. Rai si Iad

Inainte de invierea trupurilor si a judecatii generale, nici bucuria, nici condamnarea sufletelor, nu sunt complete (marturisirea lui Dositei al Ierusalimului, 1672, cap. XVIII). In slujba inmormantarii, Biserica se roaga pentru un loc unde nu este nici durere, nici intristare, nici suspin. In aceasta stare, fiecare isi are treapta sa deosebita. Cu ce se aseamana judecata? Cu un om care isi priveste in oglinda fata sa de aproape si permanent, care dupa ce s-a privit, nu mai poate sa intoarca spatele si sa uite in ce fel arata chipul sau (cf. Iacob 1, 23-24). Aceasta vedere ca intr-o oglinda este imperfecta, limitata, confuza, dar pana la vedere directa, fata catre fata (I Cor. 15, 12). Totusi, starea de dupa moarte reflecta starea si fata omului de aici. Pentru cei drepti, aceasta oglinda se numeste <<sanul lui Avraam>>, latura celor vii, corturile dreptilor, <<raiul>> fagaduit celui ce s-a pocait pe cruce, marturisind pe Hristos (Luca 23, 43). Raiul vadeste, redescopera, chipul si frumusetea cea dintai, lumina fetei Creatorului. Pentru cei nedrepti, aceasta oglinda este urgia si focul Gheenei, iadul, in care numai tacere, in care nu este nici un fel de odihna toti privind cu fetele in jos. Cei drepti <<se vor odihni de ostenelile lor>> (Apoc. 14, 13), <<vor vedea fata Lui si numele Lui va fi pe fruntile lor>> (Apoc. 22, 2). In schimb, <<nici ziua, nici noaptea, n-au odihna cei ce se inchina fiarei si chipului ei>> (Apoc. 14, 11).

Cu facultatea discernamantului, propriu unei constiinte iluminate, omul poate sa recunoasca destinul sau: <<Si de voiesti sa afli ce stare de viata ai, intreaba-ti sufletul si spune-i: Suflete, ai pazit toate poruncile lui Dumnezeu, sau nu? Si deschizandu-si gura constiintei lui, iti va spune in chip sigur adevarul. Caci nu se va rusina de tine, ci te va infrunta si-ti va arata cele ce le-ai pus inainte si le ai in tine, fie bune, fie rele. Caci in constiinta vei afla, fie ca ai iubit lumea, fie ca ai slujit mai mult lui Dumnezeu, fie ca ai cautat slava de la oameni, fie ca ai dorit numai pe cea data de Dumnezeu. Privind in tine insuti ca intr-o cutie si pipaind continutul si scotand una cate una din cele asezate in ea, le vei cunoaste in chip limpede>> (Sf. Simeon Noul Teolog, Intaia cuvantare morala, 12).

Rai desemneaza, in sens biblic, <<locul>> in care locuieste Dumnezeu (Fac. 3, 8) si in care este introdus cel dintai om: <<Domnul Dumnezeu a sadit o gradina in Eden, spre rasarit, si a pus acolo pe omul, pe care il zidise>> (Fac. 2, 8). Rai inseamna nu numai sfera si comuniunea lui Dumnezeu in care se afla omul la inceputul creatiei, ci si participarea la viata divina, la sfarsitul creatiei, adica slava vesnica sau imparatia lui Dumnezeu. Dupa acest inteles eshatologic, raiul este echivalent cu <<parousia>>, adica cu prezenta in persoana a Domnului Cel Proslavit cu <<parousia>>, adica cu prezenta in persoana a Domnului Cel Proslavit (Matei 24, 30; 26, 64; Apoc. 1, 7). Notiunea de rai cuprinde cei doi termeni ai tensiunii in care se afla Biserica in istorie: pregustarea imparatiei (<<Ca a fost rapit in rai si a auzit cuvinte de nespus, pe care nu se cuvine omului sa le graiasca>> – II Cor. 12, 4) si asteptarea fagaduintelor (<<astazi vei fi cu Mine in rai>> – Luca 23, 43). Raiul este o stare de biruinta. <<Celui ce va birui, ii voi da sa manance din pomul vietii, care este in raiul lui Dumnezeu>> (Apoc. 2, 7). De altfel, Biserica se roaga ca toti membrii ei sa devina <<cetateni ai raului>>.

Daca raiul este un mediu de usurare si de eliberare, prin dezlegarea totala de sub apasarea si controlul pacatului, victimele raului devenind persoane libere, iadul este un mediu de restrictie, de acuzatie, de victima, de respingere.

Iadul este starea de sufocare a sufletului, goliciunea mintii si invaluirea inimii in intuneric si intristare. Este desnadejdea ca nu mai are puterea sa dobandeasca mantuirea sufletului, pentru care nimic nu se poate da in schimb (Matei 16, 26).

Doctrina invierii nu este cunoscuta de religia iudaica, dupa care orice om coboara dupa moarte in sheol, loc de intalnire a tuturor mortilor (Iov 30, 23), un loc sub pamant, plin de intuneric si umbra, unde nu exista nici amintirea, nici lauda lui Dumnezeu (Ps. 6, 5; 88, 4-6; Iov 3, 13-19). In acest sens, iadul este un loc unde mortii, dreptii si pacatosii, duc o viata de restrictie. In alt sens, gheena este locul de pedeapsa pentru cei respinsi. Iadul este incremenirea intr-o stare de separare si de necomunicare si de ura, datorita pacatului, care este o forta de dezbinare:

<<Noaptea care vine (Ioan 9, 4) este, dupa cuvantul Domnului, incremenirea totala a intunericului viitor, sau in alt chip antihristul, care este si se numeste noapte si intuneric; sau iarasi, in inteles moral, este nepasarea continua care, ca o noapte fara luna, scufunda sufletul in somnul nesimtirii. Caci precum noaptea face pe toti sa doarma si este chipul mortii, prin mortirea ce o aduce, asa noaptea intunericului viitor ii face pe pacatosi morti si nesimtitori prin ameteala durerilor>> (Sf. Grigorie Sinaitul, Capete in acrostih, 39, in <<Filoc. rom.>>, vol. 7, p. 102-103).

In traditia ascetica ortodoxa, un accent deosebit a fost pus pe experienta inca din aceasta viata, ca stare spirituala preeshatologica, a Judecatii lui Dumnezeu: <<Precum parga chinurilor vesnice e ascunsa in sufletele pacatosilor, asa si arvunele bunatatilor lucreaza prin Duhul si se daruiesc in inimile dreptilor. Caci imparatia cerurilor este vietuirea virtuoasa, precum chinurile, deprinderea patimilor>> (Sf. Grigorie Sinaitul, Capete in acrostih, 38, in <<Filoc. rom.>>, vol. 7, p. 102). Aceasta constiinta permanenta a Judecatii se rasfrange in virtutea smereniei; de aceea cei smeriti cu duhul nu vor intra la judecata, caci <<intru smerenia Lui judecata Lui s-a ridicat>> (Ps. 53, 8; Fapte 8, 32-33).

Etapele succesive ale petrecerii sufletului dupa judecata particulara au fost exprimate prin vamile dincolo de mormant. Cele 22 de trepte de examinare a sufletului de la iesirea din viata corporala la primirea sentintei, corespund cu diverse forme ale pacatului. Tema aceasta, reprezentata iconografic in frescele de la Voronet, a fost dezvoltata in special de teologii rusi (ca Antonie Amfitertrov – Teologia dogmatica, Atena, 1858; si Macarie Bulgakov – Teologia dogmatica ortodoxa, t. 2, Paris, 1860. Colectiile de canoane (Manuel Malaxa, 1651) dau amanunte despre petrecerea sufletului dupa moarte (trei zile ramane inca pe pamant), de drumul spre cer pentru a vedea locul sfintilor (care dureaza noua zile), de rolul ingerilor care arata raiul si iadul, pana la patruzecea zi, cand sufletul primeste sentinta. Zilele in care se fac slujbele de parastas, coincid cu aceste momente principale.

Intr-adevar, unele elemente din care este compusa aceasta credinta sunt mentinute de Traditie. De pilda, rolul ingerilor in judecata sufletelor (Chiril si Alexandriei, Efrem Sirul, Ioan Postitorul), ideea de balanta pe care se cantaresc faptele bune si rele (Sf. Ioan Damaschin). Cu toate acestea, capitolul despre vamile vazduhului nu are un caracter dogmatic obligatoriu. El reda, in mod simbolic, credinta profunda ca sufletul care se afla in afara de timp, insotit de ingerul sau, recapituleaza si valorifica in mod constient si just viata sa. Constiinta astfel luminata examineaza orice pacat, cunoscut si necunoscut, pentru care sufletul isi asuma intreaga raspundere – iertarea sau condamnarea,. Acest proces de judecata incepe aici (Ioan 5, 24; 9, 29; 12, 31), iar dupa moartea trupului, sufletul devine deplin constient de viata sa.

6. Rugaciunile Bisericii pentru cei morti

Rugaciunile pentru cei morti sunt cunoscute in Vechiul Testament: <<Si intorcandu-se la rugaciuni, s-au rugat pentru pacatul ce s-a facut, ca de tot sa se stearga. Iar viteazul Iuda a indemnat multimea sa se pazeasca fara de pacat, vazand cu ochii cele ce s-au facut pentru pacatul celor ce mai inainte au cazut. Si facand adunare de bani dupa numarul barbatilor, care erau cu el doua mii de drahme de argint a trimis in Ierusalim, sa aduca jertfa pentru pacat. Foarte bun si cuvios lucru pentru socotinta invierii mortilor! Ca de n-ar fi avut nadejde ca vor invia cei ce mai inainte au cazut, desert si de ras lucru ar fi a se ruga pentru cei morti. Si a vazut ca celor ce cu buna cucernicie au adormit, foarte bun dar le este pus. Drept aceea, sfant si cucernic gand a fost ca a adus jertfa de curatie pentru cei morti, ca sa se slobozeasca de pacat>> (II Macabei, 12, 42-46). <<Ca ingerilor sai va porunci pentru tine ca sa te pazeasca in toate caile tale. Pe maini te vor inalta ca nu cumva sa impiedici de piatra piciorul tau. Peste aspida si vasilisc vei pasi si vei calca peste leu si peste balaur. Ca spre mine a nadajduit si-l voi izbavi pe el; il voi acoperi pe el ca a cunoscut numele meu. Striga-va catre mine si-l voi auzi pe el; cu dansul sunt in necaz si-l voi scoate pe el si-l voi slavi>> (Ps. 90, 11-15).

Pomenirea liturgica a mortilor si milosteniile in numele lor sunt patrunse de o speranta ferma si favorabila. Ele au in vedere mai multe criterii:

a. Nimeni nu se mantuieste in iad, pentru ca <<nu mortii Te vor lauda pe Tine, nici toti cei ce se pogoara in iad, ci noi cei vii>> (Slujba inmormantarii). Cei vii se roaga <<sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca de vei cauta la faradelegi, Doamne, cine va putea sta in fata Ta?>>.

b. Cei ce au murit in credinta si nadejdea invierii si a vietii vesnice, nu trebuie sa fie socotiti condamnati definitiv, deoarece Hristos pentru ei a rabdat cu trupul, si crucea si ingroparea. Lor le-a zis: <<Adevarat, adevarat zic voua: cel ce asculta cuvantul Meu si crede in Cel ce M-a trimis, are viata vesnica si la judecata nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viata. Adevarat, adevarat zic voua, ca vine ceasul si acum este, cand mortii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, si cei care vor auzi, vor invia. Caci precum Tatal are viata in Sine, asa I-a dat si Fiului sa aiba viata in Sine; si I-a dat putere sa faca judecata, pentru ca este Fiul Omului. Nu va mirati de aceasta; ca vine ceasul in care toti cei din morminte vor auzi glasul Lui, si vor iesi cei ce au facut cele bune, spre invierea vietii, iar cei ce au facut cele rele, spre invierea osandei. Eu nu pot sa fac de la Mine nimic; precum aud, judec; dar judecata Mea este dreapta, pentru ca nu caut voia Mea, ci voia Celui Care M-a trimis>> (Ioan, 5, 24-30).

c. Biserica se roaga in primul rand pentru odihna celui adormit. Odihna, in sens eshatologic, inseamna bucurie si desfatare in sanul lui Araam, in comuniunea sfintilor. Ea se roaga pentru usurarea pacatelor si raspuns bun la infricosatoarea judecata: <<Nu va tanguiti cei ce ati murit in credinta, caci Hristos pentru noi a rabdat cu trupul, si crucea, si ingroparea, si a facut fii ai nemuririi pe toti care striga catre El: Sa nu intri la judecata cu robul Tau>> (Slujba inmormantarii). Sau: <<Stapane Doamne Dumnezeul nostru, Cel ce singur ai nemurire, Care locuiesti in lumina cea neapropiata, Cel ce omori si iarasi faci viu; Care duci in iad si scoti; Cel ce e cu intelepciune ai facut pe om din pamant si ai legiuit sa se intoarca iarasi in pamant, pentru greseala lui, primeste sufletul robului Tau, si-l odihneste pe dansul in sanurile lui Avraam, cei mantuiti, in slava alesilor Tai, ca sa ia multa plata in locasurile sfintilor Tai, pentru cele ce s-a ostenit in lumea aceasta pentru numele Tau>> (Slujba inmormanatrii).

d. Pomenirea liturgica a mortilor si milosteniile in numele lor sunt patrunse de o speranta ferma si favorabila. Biserica celor vii se roaga pentru toti cei ce au adormit in <<nadejdea invierii si a vietii de veci>>, cu incredintarea ca exista o schimbare posibila, nu in sensul de tamaduire si curatire a firii. Asadar, Biserica nu ii considera pentru totdeauna condamnati, chiar pe cei foarte pacatosi (Ps. 117, 18), dar ea nu face speculatii in ce priveste modul in care se face aceasta schimbare. Ea se roaga pentru ca cel ce in credinta a adormit, sa fie socotit drept, prin credinta si har! Caci in afara de viata corporala, o adevarata reconvertire, ca decizie personala si colaborare voluntara, nu mai este posibila. In iad nu este pocainta: <<Ceea ce este moartea pentru oameni, acea este caderea pentru ingeri; caci dupa cadere nu mai exista pentru ei o convertire. Nici pentru oameni dupa moarte>> (Ioan Damaschin, Despre credinta ortodoxa, 11, 4). Totusi Biserica se roaga cu speranta si indrazneala (I Tes. 4, 13-17; Ioan 5, 24-30), mai ales pentru cei care nu au reusit sa termine pocainta inceputa. Asteptarea celor ce au murit in credinta are un caracter activ, in sensul ca sufletele lor nu pot sa nu fie receptive la rugaciunile si milosteniile savarsite de cei vii in numele lor. Aceasta rugaciune nu este bazata pe meritele celor vii si nici nu are intentia de a recompensa pietatea lor. In mijlocirea ei, Biserica incredinteaza pe cei ai sai iubirii fara margini a lui Dumnezeu, privirii Sale pline de har: <<Sa nu intri la judecata cu robii Tai>>.

e. Traditia ortodoxa insista asupra coborarii la iad a lui Hristos cu sufletul Sau indumnezeit, a carei pomenire se face in Sambata Patimilor: <<Impartit-a iadul peste neamul omenesc, dar n-a ramas in veci; ca Tu, Puternice, fiind pus in groapa, cu palma cea incepatoare de viata ai rupt incuietorile mortii si ai propovaduit celor ce dormeau acolo din veac, izbavirea cea neminicinoasa, facandu-Te Mantuitorule cel dintai sculat din morti>>.

In slujba vecerniei din Duminica Pogorarii Duhului Sfant, Biserica se roaga pentru <<cei tinuti in iad>>, invocand pogorarea la iad a Mantuitorului: <<Cel ce Te-ai pogorat la iad si ai sfaramat incuietorile cele vesnice, si celor ce sedau in intuneric le-ai aratat iesire; iar pe sarpele cel din adanc, incepatorul rautatii, l-ai vanat cu inteleapta Ta mestesugire dumnezeiasca si l-ai legat cu lanturile intunericului in iad, si l-ai inchis cu puterea Ta cea nemasurata>>. Herma vorbeste de predicarea apostolilor la cei din iad: <<Acestea (cele patruzeci de pietre) sunt Apostolii si invatatorii, cei care au predicat numele Fiului lui Dumnezeu; acestia, adormind in puterea si credinta Fiului lui Dumnezeu, au predicat si celor de mai inainte adormiti, si le-au dat lor pecetea predicii>> (Pilda IX, 16, trad. Cit., p. 304).

Asadar, intre inviere si a doua venire, portile iadului, ca si ale raiului, sunt deschise. De aceea nimeni nu e condamnat pentru vesnicie inainte de judecata.

7. Chipul actual al lumii in asteptarea glorificarii

Iisus compara plecarea Sa din lume si a doua Sa venire cu <<ceasul nasterii>>. <<Femeia, zice El, cand e sa nasca, se intristeaza, fiindca a sosit ceasul ei; dar, dupa ce a nascut copilul, nu-si mai aduce aminte de durere, de bucurie ca s-a nascut om in lume>>. Asa si <<voi acum sunteti tristi, dar iarasi va voi vedea si se va bucura inima voastra si bucuria voastra nimeni nu o va lua de la voi>> (Ioan 16, 19-22). Caci desi se intrupeaza si locuieste cu noi si printre noi, Iisus Se intoarce la Tatal. <<Ceasul nasterii>>, este o parabola a situatiei actuale a Bisericii, a ucenicilor lui Iisus, o situatie de despartire si de suferinta, dar si de asteptare si speranta. Caci asa cum copilul nu este complet absent inaintea nasterii, ci prezent fara sa fie vazut, tot astfel trebuie sa intelegem absenta de acum a lui Iisus, ca o prezenta nevazuta, care poarta in ea o realitate viitoare. Copilul care era in sanul mamei, ascuns ochilor, ajunge sa fie vazut alaturi de mama. Bucuria e dubla: aceea a venirii pe lume a unei noi fiinte omenesti si aceea a descoperirii acestei fiinte pana atunci necunoscute.

La fel cu Hristos: Cuvantul cel nevazut devine vazut in persoana istorica vazuta a lui Iisus din Nazaret. Dar El Se intoarce la Tatal, ramanand prezent, real, dar nevazut in mijlocul nostru. Folosind aceasta imagine, a <<ceasului nasterii>>, Iisus ne arata ca este cu putinta sa deslusim o nadejde chiar cand ne aflam in necaz, in suferinta, in fata mortii. Aici avem o meditatie asupra starii acestei lumi, asa cum este ea acum si asa cum ea va deveni. Sfantul Apostol Pavel (I Cor. 15, 53-58; II Cor. 5, 15-17) face o comparatie intre forma istorica a creatiei si a vietii umane, si forma lor eshatologica.

Nimeni nu poate prezice <<sfarsitul>>, deoarece viata viitoare nu este o continuare, in sens cronologic, a timpului istoric. Iisus refuza sa dezvaluie data cand va avea loc sfarsitul (Matei 24, 26). <<Parousia>>, adica a doua Sa venire, va fi o mare surpriza, caci <<de ziua si de ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal>> (Matei 24, 36). Este nestiut si neprevazut, ca si ceasul cand furul va veni (Luca 12, 39). Totusi, Iisus vesteste semnele venirii Sale si ale sfarsitului veacului acestuia (Matei 24, 3-51; Marcu 13, 4-37; Luca 21, 7-38). Unele din aceste semne pot fi recunoscute deja din istorie, de pilda distrugerea templului si orasului Ierusalim, despre care a vorbit Iisus, zicand: <<Piatra pe piatra nu va ramane>> (Matei 24, 2). In anul 70, imparatul roman Titus va darama orasul si va incendia templul reconstruit de Irod. Alte semne, se vor arata in aparitia de prooroci si hristosi falsi, care vor insela pe multi, anuntand unele evenimente ultime, care in realitate nu au nici o semnificatie si nici un raport cu venirea a doua a lui Hristos (Luca 21, 8). In aceasta perioada pre-eshatologica se observa o agravare a nedreptatii in lume (Matei 24, 12), razboaiele si cutremurele de pamant si suferintele se inmultesc (Luca 21, 9-11), se accentueaza persecutarea celor ce cred in numele lui Hristos (Marcu 13, 9; Luca 21, 12). In acest act de confruntare, multi vor cadea (Matei 24, 10), prin negarea credintei (I Tim, 4, 1-2). De aceea se pune intrebarea: <<Dar, cand va veni Fiul Omului, va gasi El credinta pe pamant?>> (Luca 18, 8). In schimb, Evanghelia va fi propovaduita in toata lumea (Matei 24, 14) si tot Israelul va fi mantuit (Rom. 11, 25-29).

Cel care prevede sfarsitul este antihristul (I Ioan 2, 18-22; 4, 3; II Ioan, 7), <<omul faradelegii, fiul pierzarii, potrivnicul>> (II Tes. 2, 1-10), fiara (Apoc. 13, 1-18), care va atrage pe multi la idololatrie. Distrugerea Satanei si a puterilor adverse lui Dumnezeu – Fiul Omului S-a aratat tocmai <<ca sa strice lucrurile diavolului>> (I Ioan 3, 8), pe care in cele din urma il va desfiinta cu <<aratarea venirii Sale>> (II Tes. 2, 8) – disparitia raului din istorie, incetarea suferintei Bisericii pe pamant, toate acestea sunt semne apocaliptice care premerg a doua Venire a lui Iisus. Totusi, fagaduintele eshatologice, adica instaurarea imparatiei lui Hristos, Care sade de-a dreapta Tatalui pe tronul autoritatii divine (Matei 25, 31) si Care se manifesta in plenitudinea slavei Sale pentru a conduce universul spre destinul sau vesnic (Evrei 12, 2), sunt in contradictie cu amenintarile si prezicerile pe care le vehiculeaza sectele apocaliptice. Stapanul vine in ziua in care nu este asteptat si in ceasul care nu se stie (Luca 12, 46).

Biserica a admis Apocalipsa in canonul Biblic, totusi, a respins interpretarea acesteia ca baza pentru calcule cronologice despre veacul eshatologic. Cartea Apocalipsa, ultima carte a Noului Testament, scrisa de Evanghelistul Ioan in Patmos, catre anul 96, este adresata celor Sapte Biserici din Asia Mica. El descrie aici situatia politica in care se afla cititorii sai, insistand asupra persecutiilor credinciosilor, dezlantuite de tiranul care are puteri universale. Cartea denunta imperiile acestei lumi, care <<fac razboi sfintilor>> (Apoc. 13, 7). Apocalipsa este influentata de profetiile lui Daniel; de aceea este usor sa se inteleaga de ce Roma este comparabila cu Babilon (Daniel 17 si 18), iar fiara sau dragonul, cu puterea totalitara romana. De altfel, Apocalipsa abunda in simboluri, figuri, cifre, a caror interpretare nu este simpla, putand avea sensuri diferite. De pilda, cele 12 triburi ale lui Israel (7, 4) reprezinta poporul lui Dumnezeu, dar simbolizeaza si totalitatea, toata omenirea. Numarul 666 (Apoc. 13, 18) este simbolul imparatului Neron care incendiaza Roma, dand apoi raspunderea pe seama crestinilor.

Apocalipsa este o alta fata a Genezei, care se produce printr-o serie de rasturnari si innoiri cu caracter istoric si cosmic. In raport cu lumea creata la inceput, va fi o creatie noua, <<un cer nou si un pamant nou>>(Apoc. 21, 1). In locul gradinii din Eden, va aparea o cetate noua, Noul Ierusalim (21, 2), iar in locul pomului mortii va rasari arborele vietii (Fac. 3, 22-24). Acest pom va produce de 12 ori pe an, frunzele lui fiind spre tamaduirea neamurilor (Apoc. 22, 2). In aceasta intorsatura a istoriei, rolul principal il are Hristos Cel inviat, Fiul Omului, care inaugureaza imparatia lui Dumnezeu (cf. Apoc. 4, 17-18). Cuvantul Lui este ca o sabie cu doua taisuri (1, 16), puterea care pune in miscare istoria (1, 18). Cel inviat prezinta amenintarile si fagaduintele ce se vor intimpla pana la sfarsit. Mielul deschide cartea istoriei lumii (cap. 5) si conduce lupta de eliberare de pacat. Lui si Celui ce sade pe tron ii apartin puterea si gloria. El judeca istoria (cap. 5-9) si face invitatie la ospatul nuntii mesianice, in care toata umanitatea va fi impacata si in plina comuniune cu El (cap. 19). Satana va fi invins definitiv, dupa care va avea loc judecata, inaintea tronului, fiecare dupa fapta sa. Cine n-a fost inscris in <<cartea vietii>>, a fost aruncat in iezerul de foc. Toate acestea se intimpla <<in curand>> (1, 1; 22, 6). <<Cel ce marturiseste acestea, zice: Da, vin curand. Amin! Vino, Doamne Iisuse>> (22, 20).

Toate acestea pun la grea incercare taria credintei si statornicia in rugaciune. <<Foc am venit sa aduc pe pamant>> (Luca, 12, 49). Este o perioada de purificare dureroasa, dar necesara. Actul de purificare este comparat cu procesul dintre doi adversari: stapanul care vine in ziua in care nu este asteptat si in ceasul de neprevazut, si slujitorul care nu s-a pregatit de aceasta venire (Luca 12, 42-49). Este o perioada de purificare dureroasa, dar necesara. Actul de purificare este comparat cu procesul dintre doi adversari: stapanul care vine in ziua in care nu este asteptat si in ceasul de neprevazut, si slujitorul care nu s-a pregatit de aceasta venire (Luca 12, 42-49). Cat priveste cunoasterea vremii, crestinul trebuie sa exercite acelasi discernamant cu care prevede timpul, caci ei au capacitatea si sa cunoasca sensul, si consecintele a ceea ce fac (Luca 12, 54-57). Purificarea prin incercari este radicala. De aceea, inainte de a fi adus in fata Judecatorului, crestinul trebuie sa se impace cu adversarul sau (Luca 12, 58).

Toti cei care raman fideli lui Hristos nadajduiesc ca vor participa la fagaduintele Imparatiei, ca regi si preoti (Apoc. 5, 10). Iar speranta eshatologica presupune o cautare intensa si voluntara a bunurilor fagaduite (Matei 6, 33), o rascumparare activa a timpului istoric (Matei 24, 45), nu o <<asteptare infricosata a judecatii>> (Evrei 10, 27). Crestinii traiesc cu nadejdea vie si ferma in mantuirea viitoare (I Petru, 1, 3-4). <<Vegheati, dar, in tot timpul>> (Luca 21, 36). Curajul de a marturisi este ultimul dar al crestinismului: <<Nu te teme, turma mica, pentru ca Tatal vostru va da cu bunavoie imparatia>> (Luca 12, 32).

8. A doua venire a Fiului Omului (Parousia)

<<Lumea ce va sa vina>> incepe cu parousia, adica venirea lui Hristos in plina slava pe norii cerului (Matei 24, 30), ca sa completeze istoria mantuirii cu <<ultimele evenimente>> (eschato). Cu manifestarea lui plina de marire, la sfarsitul acestei lumi, se deschide o perspectiva infinita a imparatiei lui Dumnezeu, sau <<ziua Domnului>>, care, dupa Barnaba (Epistola XV, 9), este <<ziua a opta>>, ziua vesniciei, inceputul unei lumi innoite, care urmeaza zilei a saptea, simbolul acelui <<milenium>> in care Iisus va imparati cu cei drepti. De altfel, Ziua Domnului indica si <<Ziua Judecatii>> (Matei 12, 36), momentul final al tensiunii dintre Hristos si puterile raului (Rom. 13, 12; I Tes. 5, 2; Evr. 10, 25; Apoc. 1, 10).

In traditia ortodoxa nu s-a insistat prea mult asupra evenimentelor <<Zilei Domnului>>, cand Dumnezeu va aduna pe cei vii si pe cei morti, prin Iisus Hristos si cu El (I Tes. 4, 13, 18). Accentul a fost pus pe proslavirea Fiului, Care va intra <<in slava mare>> pe care a avut-o din vesnicie, impreuna cu Tatal (Ioan 17, 5). <<A Lui este slava, acum si in ziua veacului>> (II Petru 3, 18). Hristos eshatologic este Iisus chenotic, Care S-a intrupat, a luat chip de rob (Filip. 2, 7). Care nu are alt semn decat semnul lui Iona (Iona 2, 1-3; Matei 12, 40). Acelasi Fiu al Omului, Care si-a petrecut trei zile in inima pamantului, este inaltat la dreapta Tatalui: <<Iata, vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu>> (Fapte 7, 56). Hristos Cel inviat, Cel intai nascut din morti, Domnul imparatilor pamantului, Pantocratorul, Cel ce are cheile mortii si ale iadului, este asemenea cu Fiul Omului (cf. Apoc. 1, 5, 8, 13, 18).

Hristos S-a inaltat cu trupul si va veni cu el: <<Daca cineva va spune ca Hristos a parasit acum trupul Sau sfant, ca Dumnezeirea Sa este dezbracata de trupul Sau si ca El va veni fara ceea ce Si-a asumat, acela nu va vedea slava aparitiei Sale>> (Sfantul Grigorie de Nazianz, Scrisori teologice, I, 25, in trad. Cit., p. 47). Prin trup se intelege aici omul intreg, nu numai partea carnala, neinsufletita, cum credeau apolinaristii. <<Cat pentru noi, cetatea noastra este in ceruri, de unde si asteptam mantuitor, pe Domnul Iisus Hristos, Care va schimba la infatisare trupul smereniei noaste, ca sa fie asemenea trupului slavei Sale, lucrand cu puterea ce are de a-Si spune Siesi toate>> (Filip. 3, 20-21).

Manifestarea plina de slava a Fiului inseamna si glorificarea celor ai Sai (I Tes. 5, 9-10; II Tes. 1, 12), care reprezinta <<mostenirea Sa>> (cf. Ps. 3, 8; 27, 12). Fiul a dobandit pe cei botezati intr-un mod direct, devenind o comunitate de <<mostenitori>> (Efes. 3, 6), o comuniune specifica. Aceasta proslavire a comuniunii sfintilor are loc intr-un context cosmic. Caci toata creatia supusa legii pacatului si in asteptare sa fie rascumparata (Rom. 8, 20-21), va fi inviata si transfigurata. Cei blanzi vor primi ca mostenire acest pamant innoit (Matei 5, 5).

Cat priveste <<ziua Domnului>>, ziua de intoarcere a Fiului Omului, Sfantul Pavel insista asupra capacitatii credintei de a discerne semnele venirii: <<Iar despre ani si despre vremuri, fratilor, nu aveti nevoie sa a scriem, caci singuri stiti bine, ca ziua Domnului vine asa, ca un fur noaptea. Atunci cand vor zice: pace si liniste, – atunci, fara de veste, va veni peste ei pieirea, ca si durerile peste cea insarcinata, si scapare nu vor avea. Voi insa, fratilor, nu sunteti in intuneric, ca sa va apuce ziua aceea ca un fur. Caci voi toti sunteti fii ai luminii si fii ai zilei; nu suntem ai noptii, nici ai intunericului>> (I Tes. 3, 1-5). <<In privinta venirii Domnului nostru Iisus Hristos si a adunarii noastre impreuna cu El, va rugam, fratilor, sa nu va clintiti degraba ca mintea, nici sa va spaimantati – nici de duh prooroces, nici de vorba, nici de vreo scrisoare ca pornita de la noi, cum ca ziua Domnului a si sosit. Sa nu va amageasca nimeni, cu nici un chip. Caci ziua Domnului nu va sosi pana ce mai intai nu va veni lepadarea de credinta si nu se va da pe fata omul nelegiuirii, fiul pierzarii, potrivnicul – inaltandu-se mai presus de tot ce se numeste Dumnezeu sau e facut pentru inchinare, asa incat sa se aseze el in Biserica lui Dumnezeu si pe sine sa se dea drept Dumnezeu>> (II Tes. 2, 1-4).

9. Invierea trupurilor

Parousia, adica venirea in slava a Fiului, este insotita de invierea mortilor, de judecata finala si de transfigurarea vesnica. Toti vor invia asa cum se arata in viziunea lui Ezechiel (37, 1-6). Toti se vor bucura, in acest fel, de invierea lui Hristos, Care a invins puterile mortii (I Cor. 2, 8). <<Invierea trupurilor>> (Crezul apostolic), adica refacerea unitatii trupului si sufletului pentru a primi astfel rasplata definitiva si intrarea vietii corporale in slava cereasca, este universala. Nimeni nu este exclus de la aceasta inviere, indiferent de meritele lui, dupa cum a aratat Sfantul Ioan Hrisostom. Prin aceasta nimeni nu e in afara imparatiei, numai ca se poate vorbi pe <<mic>> si de <<mare>> in imparatia cerurilor (Matei 5, 19).

Ca articol de credinta, iniverea mortilor a fost introdus in Simbolul ortodox de la Constantinopol (381), sub forma unei fagaduinte si asteptari: <<Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa vina>>. Pentru apostolul Pavel, argumentul invierii mortilor se bazeaza pe realitatea hristologica: <<Iar daca se propovaduieste ca Hristos a inviat din morti, cum zic unii dintre voi ca nu este inviere a mortilor? Daca nu este inviere a mortilor, nici Hristos n-a inviat. Si daca Hristos n-a inviat, zadarnica este atunci propovaduirea noastra, zadarnica si credinta voastra. Ne aflam inca si martori mincinosi ai lui Dumnezeu, pentru ca am marturisit impotriva lui Dumnezeu ca a inviat pe Hristos, pe care nu L-a inviat, daca deci mortii nu inviaza. Caci daca mortii nu inviaza, nici Hristos n-a inviat. Iar daca Hristos n-a inviat, zadarnica este credinta voastra, sunteti inca in pacatele voastre; si atunci si cei ce au adormit in Hristos, au pierit. Iar daca nadajduim in Hristos numai in viata aceasta, suntem mai de plans decat toti oamenii. Dar acum Hristos a inviat din morti, fiind incepatura (a invierii) celor adormiti. Ca de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om si invierea mortilor. Caci, precum in Adam toti mor, asa si in Hristos toti vor invia. Dar fiecare in randul cetei sale: Hristos incepatura; apoi cei ai lui Hristos, la venirea Lui>> (I Cor, 15, 12-23). <<Pentru ca de credem ca Iisus a murit si a inviat, tot asa (credem) ca Dumnezeu, pe cei adormiti intru Iisus, ii va aduce impreuna cu El. Caci aceasta va spunem, dupa cuvantul Domnului, ca noi cei vii, care vom fi ramas pana la venirea Domnului, nu vom lua inainte celor adormiti, pentru ca Insusi Domnul, intru porunca, la glasul arhanghelului si intru trambita lui Dumnezeu se va pogori din cer, si cei morti intru Hristos vor invia inatai. Dupa aceea, noi cei vii, care vom fi ramas, vom fi rapiti, impreuna cu ei, in nori, ca sa intampinam pe Domnul in vazduh, si asa pururea vom fi cu Domnul>> (I Tes. 4, 14-17).

De aceea, pentru a dezminti ideea ca Invierea lui Hristos ar fi un mit sau o superstitie, apostolii recurg la proba <<martorilor invierii>> (Matei 28, 9-17; Ioan 20, 19-25; Fapte 1, 22; 2, 32). Teologia apostolica foloseste ca argument minunile savarsite de Iisus, pe care le considera ca anticipare a invierii. Invierea trupului este deci anticipata in minunile Sale, mai ales in cele asupra mortilor.

Care este realitatea trupului inviat, tinand seama de dualitatea naturii umane: trup-suflet? Dupa Origen, trupul va trece in nefiinta, sufletele si fiintele spirituale revenind la starea lor dinainte de intrarea in trup. Biserica marturiseste insa credinta in invierea si vesnicia trupurilor, transfigurate prin harul indumnezeitor (I Tes. 4, 14-17). In general, prin invatatura despre invierea mortilor, crestinismul rasaritean a vrut sa puna in valoare ideea ca moartea nu este o pierdere sau o aneantizare a persoanei si personalitatii omului, ci o trecere spre o existenta unica cu Dumnezeu spre vesnicie. In acest sens, conditia naturala a trupului se pastreaza, dar coruptia in sens de disolutie a disparut. Adica trupul ramane ca substanta materiala, dar functiile lui exercitate de simturi sunt covarsite de facultatile spiritului. De semenea, sufletul exista ca substanta diferita si este nemuritor, dar el participa la slava lui Dumnezeu impreuna cu trupul. Mai bine-zis, trupul este absorbit de sufletul spiritualizat, iar acesta este covarsit de energiile divine necreate: <<Si le-a zis lor Iisus: <<Fiii veacului acestuia se insoara si se marita; iar cei ce se vor invrednici sa dobandeasca veacul acela si invierea cea din morti, nici nu se insoara, nici nu se marita. Caci nici sa moara nu mai pot, caci sunt la fel cu ingerii si sunt fii ai lui Dumnezeu, fiind fii ai invierii. Iar ca mortii inviaza a aratat chiar Moise la rug, cand numeste Domn pe Dumnezeul lui Avraam, si Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov. Dumnezeu deci nu este Dumnezeu al mortilor, ci al viilor, caci toti traiesc in El>> (Luca 20, 34-38).

Este vorba de o <<faptura noua>> (II Cor. 5, 17), de un <<trup duhovnicesc>> inviat: <<Asa este si invierea mortilor: se seamana trupul intru stricaciune, inviaza intru nestricaciune; se seamana intru necinste, inviaza intru slava; se seamana intru slaviciune, inviaza intru putere; se seamana trup firesc, inviaza trup duhovnices>> (I Cor. 15, 42-44). Una din cele mai populare credinte in pietatea ortodoxa, invierea mortilor, nu este bazata pe o idee vaga despre nemurire, ci pe fagaduinta si asteptarea celei de a doua veniri a Domnului. Invierea si parousia nu se pot disocia: <<Acest Iisus, Care S-a inaltat la cer din mijlocul vostru, va veni in acelasi fel cum L:-ati vazut mergand la cer>> (Fapte 1, 11). In experienta sa, Iov anticipase aceasta: <<Dar eu stiu ca Rascumparatorul meu este viu si ca El, in ziua cea de pe urma, va ridica iar din pulbere aceasta piele a mea ce se destrama>> (19, 25).

Teologia rasariteana a insistat asupra invierii si pentru a pastra unitatea fiintei umane in dualismul trup-suflet, si contra ideii de eternitate si de necesitate a materiei, in starea ei de creatura (Ps. 104, 29). Astfel, teologia vorbeste despre moartea fizica, corporala, care nu inseamna disparitia persoanei, ci dezgregarea si imprastierea materiei partii ei corporale: trupul sfintit prin botez si hranit cu painea vietii, este consacrat lui Dumnezeu, apartine lui Hristos (I Cor. 6, 16-20). El este samanta care trebuie sa moara pentru ca fiinta umana sa imbrace o stare noua, de transfigurare. De aceea, Biserica Ortodoxa, considerand trupul ca parte integranta a persoanei, nu practica arderea. In actul invierii, sufletul si trupul sunt reunite pentru eternitate intr-o umanitate eshatologica, patrunsa de energia duhului nestricacios, umanitate fara caracter carnal si sexual (Ioan Damaschin, Despre credinta ortodoxa, IV, XXVII), <<caci carnea si sangele nu vor mosteni Imapratia lui Dumnezeu>> (I Cor. 15, 3).

Aceasta <<ridicare>> sau <<redresare>> in <<Ziua Domnului>> nu este decat consecinta biruintei lui Hristos asupra mortii, caci << invierea lui Hristos care a avut loc dupa suferintele Sale pe cruce, cuprinde taina invierii trupului eclezial, ca un intreg. Dupa cum trupul vazut al lui Iisus a fost rastignit, ingropat si apoi inviat, tot asa trupurile sfintilor lui Hristos sunt rastignite cu Hristos si nu mai traiesc de acum incolo>> (Origen, Comentariu la Ioan, t. II, X).

Care va fi stralucirea de pe urma a zidirii?

<<Dar chiar cand va fi reinnoita, zidirea nu va fi iarasi cum a fost adusa de Dumnezeu la existenta la inceput; sa nu fie! Caci se seamana trup sufletesc (I Cor. 15, 44), cum s-a spus, si nu se ridica un trup cum era cel al primului om creat inainte de neascultare, adica material si sensibil si schimbacios, avand lipsa de hrana materiala, ci se scoala trup intreg induhovnicit si neschimbacios, cum era al Stapanului si Dumnezeului nostru dupa inviere, adica al Celui de al Doilea Adam si al Celui intai-nascut din morti, deci cu mult deosebit de acela. In acelasi fel intreaga zidire se va face, la un semn al lui Dumnezeu, nu cum a fost creata, materiala si supusa simturilor, ci va fi prefacuta, la nasterea din nou, intr-o locuinta nemateriala si duhovniceasca mai presus de toata simtirea. De altfel, dumnezeiescul Pavel zice: <<Nu toti vom adormi, dar toti ne vom preschimba intr-o clipa, intr-o clipeala de ochi>> (I Cor. 15, 40). Dar tot asa se va preschimba zidirea, arsa prin locul dumnezeiesc, ca sa se implineasca cuvantul proorocesc care spune: <<Iar dreptii vor mosteni pamantul>> (Ps. 36, 29); desigur nu un pamant supus simturilor – caci cum ar fi aceasta, odata ce aceia vor fi induhovniciti? – ci pamantul devenit intreg, spiritual si nematerial, ca, cei ce au dobandit trupuri netrupesti si au ajuns intr-o simtire mai presus de simtire si, circumscrisi fiind, se vor face necircumscrisi in cele necircumscrise, sa aiba o locuinta vrednica de slava lor>>. (Sf. Simeon Noul Teolog, Intaia cuvantare morala, 5).

10. Judecata ultima si exigentele acesteia

Judecata (krisis) este confruntarea istoriei si omului cu dreptatea lui Dumnezeu, la sfarsitul veacurilor, cand intreaga lume va fi adusa sub autoritatea suprema a lui Dumnezeu. Judecata este actul final al lui Iisus Hristos, adica <<sfarsitul>>, cand <<Domnul va preda imparatia lui Dumnezeu si Tatalui, cand va desfiinta orice domnie, orice stapanire si orice putere: <<Dupa aceea, sfarsitul, cand Domnul va preda imparatia lui Dumnezeu si Tatalui, cand va desfiinta orice domnie si orice stapanire si orice putere. Caci El trebuie sa impartaseasca pana ce va pune pe toti vrajmasii Sai sub picioarele Sale. Vrajmasul cel din urma, care va fi nimicit, este moartea. Caci toate le-a supus sub picioarele Lui. Dar cand zice: Ca toate i-au fost supuse Lui – invederat este ca afara de Cel Care I-a supus Lui toate. Iar cand toate vor fi supuse Lui, atunci si Fiul Insusi se va supune Celui ce I-a supus Lui toate, ca Dumnezeu sa fie totul in toate>> (I Cor. 15, 24-28).

Aceasta confruntare a avut deja loc, intr-un mod radical, pe Cruce: <<Acum este judecata (krisis) acestei lumi, acum stapanitorul (archon) lumii acesteia va fi aruncat afara (Ioan 12, 31). Puterea raului este astfel in mod obiectiv jugulata, diavolul fiind deposedat de autoritatea ce o avea asupra celor <<robiti>>.

Exista judecata generala, ultima, cand toti se vor prezenta impreuna inaintea lui Dumnezeu pentru a li se face <<dreptate>>. Doua Duminici de la inceputul postului Pastelui (Duminica infricosatoarei judecati – texte biblice: I Cor. 8, 8-9; Matei 25, 31-46; si cea a caderii lui Adam si a izgonirii din rai – texte biblice: Romani 13, 11-14; 4; Matei 6, 14-21), ne amintesc ca exista o judecata rascumparatoare, in care Dreptul Judecator (II Tim, 5, 6-8), duce la capat dreptatea Sa (II Petru 3, 8-9; II Cor. 3, 7-11), deosebind stea de stea (I Cor. 15, 41), adica dand sfintilor si dreptilor rasplata pe care o asteapta, iar celor pacatosi, pedeapsa pe care o merita. Nu exista scapare de la aceasta judecata: <<Iar oricine va va da sa beti un pahar de apa in numele Meu, fiindca sunteti ucenici ai lui Hristos, adevarat va spun voua ca nu-si va pierde rasplata sa. Dar cine va sminti pe unul din acestia mici, care cred in Mine, ar fi mai bine pentru el sa i se lege o piatra de moara si sa fie aruncat in mare>> (Marcu 9, 41-42). Deci, una din doua, zice Ignatie al Antiohiei, sau sa ne temem de mania care va sa vina (Matei 3, 7), sau sa iubim harul de acum!>> (Catre Efeseni, XI, 1). <<Veacul de acum si veacul viitor, sunt doi adversari, zice Clement Romanul: nu putem fi deci prieteni cu cele doua veacuri>> (Catre Corinteni, II, VI, 4-5, trad. rom., p. 96).

Dumnezeu intervine in istorie pentru a face dreptate: <<Multimi si iar multimi in Valea judecatii. Caci aproape este ziua Domnului in Valea judecatii>>. <<Soarele si luna se intuneca si stelele isi pierd lumina lor. Din Sion Domnul va striga puternic si din Ierusalim va slobozi tunetul sau: pamantul si cerurile cutremura-se-vor atunci. Atunci veti cunoaste ca eu sunt Domnul Dumnezeul vostru, care salasluieste in Sion, in muntele cel sfant al meu; Ierusalimul va fi altarul meu, iar strainii nu vor mai trece pe acolo. Si in vremea aceea, din munti va curge must, vaile vor fi pline de lapte, toate paraiele din Iuda vor serpui umplute de apa, iar din casa Domnului va iesi un izvor care va uda valea Sitim Egiptul va fi pustiit si Edomul preface-se-va in tinut nelocuit, din pricina silniciilor impotriva fiilor lui Iuda, fiindca au varsat sange nevinovat in pamantul lor. Dar Iuda va fi locuit in veci si de-a pururi si Ierusalimul din neam in neam,. Razbuna-voi sangele pe care nu l-am razbunat; si Domnul va locui Sionul in veac>> (Ioel 4, 14-21).

Un anumit limbaj simbolic: intunericul celui din afara (Matei 22, 13), pedepsele corporale (Matei 23, 30), in focul vesnic (Matei 25, 41), in ghena focului (Matei 18, 19), vrea sa sublinieze destinul infernal al pacatosului, ajuns la termenul ultim si inevitabil al responsabilitatii. Comparat cu <<iezerul de foc>> (Apoc. 20, 10, 14, 15), iadul nu inseamna torturi si flacari. Iadul este aceasta <<a doua moarte>> (Apoc. 2, 11), bascularea sufletului intr-o lume abstracta, indiferenta si necunoscuta, consecinta a unei libertati pervertite. Iadul este dovada a libertatii umane rele. De aici, sufocarea sufletului in individualitatea sa negativa, in lepadarea sa de Dumnezeu sau in refuzul sau definit de a fi primit dragostea lui Dumnezeu. Iadul este raul pur, cata vreme aici raul este amestecat. Iadul presupune un pacat continuu fata de dragoste: <<Iar eu zic ca cei chinuiti in gheena vor fi biciuiti de biciul iubirii. Si ce chin mai amarnic si mai cumplit este decat chinul dragostei>> (Isaac Sirul, Cuvinte despre nevointa, LXXII, Filoc.rom., vol. 10, p. 362).

Nu se poate intelege acest versant negativ al libertatii, aceasta stare de perversiune a existentei, decat in prezenta lui Hristos, Care isi intoarce privirea pentru ultima oara spre fiecare persoana. Judecata se va face in prezenta intregii creatii, desi este deosebita pentru fiecare in parte. Mirele va intra la cei invitati, si celui care nu va purta haina de nunta ii va spune: <<Prietene, cum ai intrat aici fara haina de nunta?>>. El insa a tacut. Atunci imparatul a zis slujitorilor: <<legati-l de picioare si aruncati-l in intunericul cel din afara. Acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor>> (Matei, 22, 12-13). Fiul Omului va fi inflexibil cu <<sluga vicleana>> si <<netrebnica>> (Matei 25, 26-30), deoarece El este drept. El nu poate trece cu vederea mai ales pe cei ce au fost inumani si nedrepti fata de cei saraci si blanzi, fiindca El Insusi Se identifica cu acestia: <<Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut>> (Matei 25, 40). Cei ce au trisat cu dreptatea, nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu (I Cor. 6, 9-10). Cel ce s-a compromis cu pacatul, nu poate sa scape de mania lui Dumnezeu (Col. 3, 5-6). Cererea bogatului nemilostiv de a fi iertat n-a fost auzita si implinita (Luca 16, 24-31). La judecata vor fi prezenti cei ce s-au bucurat, in aceasta viata, de faptele noastre bune, pentru a ne aduce <<multumirea>> lor. Acest act de multumire – euharistie – face parte din <<rasplata>> ce s-a pregatit celor drepti. Dar si <<bunavointa>> ce se naste in sufletul celui ce primeste fata de cei ce i-au aratat mila in viata aceasta, ramane in veci (Sf. Grigorie de Nyssa, Despre Fericiri, p. 375-377).

<<Raiul este dragostea lui Dumnezeu, in care se cuprinde desfatarea de toata fericirea. E locul unde fericitul Pavel a fost hranit cu o hrana mai presus de fire. Si dupa ce a gustat acolo din pomul vietii, a strigat, zicand: <<Cele ce ochiul nu a vazut si urechea nu a auzit si la inima omului nu s-au suit, pe aceala le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El>> (I Cor. 2, 9). De la pomul acesta a fost oprit Adam, prin sfatul diavolului. <<Pomul vietii sale este dragostea lui Dumnezeu, de la care a cazut Adam si nu s-a mai intalnit cu bucuria>> (Isaac Sirul, op. cit., p. 362).

Literatura de specialitate insista asupra biruintei sfintilor la sfarsitul veacurilor. Raiul este aceasta plenitudine a vietii si bucuriei in comuniunea lui Dumnezeu. Slava sfintilor si dreptilor, de care se impartasesc si trupurile lor la inviere, este revarsarea harului Duhului Sfant (II Cor. 3, 7-11). Aceasta a fost anticipata de slava care a inconjurat pe Moise (Matei 17, 2-4). Dreptii si sfintii vor fi intocmai ca ingerii (Matei 22, 30), adica, plini de bucurie, nesupusi necesitatilor, dominati de voie libera. Forma eshatologica a umanitatii este redata in mod stilizat in iconografia sfintilor. Nimbul este simbolul transfigurarii persoanei. Raiul este aceasta odihna activa a lui Dumnezeu in Sfintii Sai, indumnezeindu-i, cat este cu putinta umanitatii transfigurate.

Viata viitoare consta tocmai in aceasta prezenta crescanda a lui Hristos in fiecare si in prezenta fiecaruia in celalalt, gratie acestei familiaritati care vine din vedera Lui directa, <<fata catre fata>> (I Cor. 13, 12). Iar aceasta are un caracter dinamic de <<crestere>>, de inaintare <<din slava in slava>> (II Cor. 3, 18). Sfintii au devenit icoane vii ale lui Hristos, dar ei devin fara incetare si nu se vor opri sa devina. <<Cine este sfant, sa se sfinteasca si mai departe>> (Apoc. 22, 11). Aceasta <<crestere>> trebuie sa fie inteleasa <<in termeni de purificare>>, mai degraba decat de satisfactie, de <<tamaduire>>, decat de retributie (Comuniunea sfintilor si cei adormiti, text adoptat de Comisia pentru dialogul intre anglicani si ortodocsi, iulie, 1980).

Judecata apartine Fiului Omului (Ioan 5, 22, 27-30), care asociaza pe prietenii Sai: <<Voi, care Mi-ati urmat Mie, veti sedea si voi pe douasprezece tronuri, judecand cele douasprezece triburi ale lui Israel>> (Matei 19, 28). Aceasta afirmatie va fi preluata de autorul Apocalipsei, care pune accentul pe multimea ce se prezinta inaintea tronului lui Dumnezeu, aducand lauda, adorare si multumire. <<Celui ce sade pe tron>> (cf. Apoc. 4, 9-10; 7, 9-19); <<dupa aceea, m-am uitat si iata multime mare, pe care nimeni nu va putea sa o numere din tot neamul, semintiile, popoarele si limbile, stand inaintea tronului si inaintea Mielului, imbracati in vesminte albe si avand in mana ramuri de finic>> (Apoc. 7, 9). El este <<locul tuturor>>, in care toti vor fi recapitulati: <<Cel ce sade pe tron ii va adaposti in cortul Sau>> (Apoc. 7, 15). In El se vor implini toate fagaduintele, deoarece toate converg catre El, <<pantocratorul>>: <<Si se vor binecuvanta in El toate semintiile pamantului, toate neamurile il vor ferici pe El>> (Ps. 71, 18). <<El va domni pana la marginile pamantului, Lui i se vor inchina toti conducatorii pamantului, Lui ii vor sluji toate neamurile, numele Lui va dainui in vecie si binecuvantat in veac si veacul vecilor. Tot pamantul se va umple de slava Lui>> (Ps. 71, 21).

Judecata nu este ziua razbunarii, ci a rasplatirii: <<Sufletele dreptilor sunt in mana lui Dumnezeu si chinul nu se va atinge de ele. In ochii celor fara de minte, dreptii sunt morti cu desavarsire si iesirea lor din lume li se pare mare nenorocire. Si plecarea lor dintre noi, un prapad, dar ei sunt in pace. Chiar daca, in fata oamenilor, ei au indurat suferinte, nadejdea lor este plina de nemurire. Si fiind pedepsiti cu putin, mare rasplata vor primi, caci Dumnezeu i-a pus la incercare si i-a gasit vrednici de el. Ca pe aur in topitoare, asa i-a lamurit, si ca pe o jertfa de ardere intreaga i-a primit. Straluci-vor in ziua rasplatirii si ca niste scantei care se lasa pe miriste, asa vor fi. Judeca-vor neamurile si stapani vor fi peste popoare si Domnul va imparati intru ei, in veci. Ei vor intelege adevarul, ca unii care si-au pus increderea in Domnul, cei credinciosi vor petrece cu el in iubire, caci harul si indurarea sunt partea alesilor lui. Cei nelegiuiti pedepsiti vor fi, dupa cugetul lor cel viclean, pentru ca nu le-a pasat de cel drept, iar de Dumnezeu s-a departat>> (Intelepciunea, 3, 1-10).

Dumnezeu conteaza si pe sensul innascut al dreptatii si echitatii: <<Fiindca vaduva aceasta imi face suparare, ii voi face dreptate, ca sa nu vina mereu sa ma supere. Si a zis Domnul: Auziti ce spune judecatorul cel nedrept? Dar Dumnezeu, oare, nu va face dreptate alesilor Sai care striga catre El ziua si noaptea si pentru care El rabda indelung! Zic voua ca le va face dreptate in curand. Dar Fiul Omului, cand va veni, va gasi, oare, credinta pe pamant?>> (Luca 18, 5-8). A fi responsabil face parte din demnitatea fiecarei persoane; de aceea aceasta raspundere ultima este si un act de demnitate. De aceea, fiecare va fi judecat dupa constiinta si legea sa (Ioan 6, 45).

<<Cum ma voi infatisa inaintea Domnului? (Mihea 6, 6).

<<Cand va veni fiul Omului intru slava Sa, si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale. Si se vor aduna inaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii, precum desparte pastorul oile de capre. Si va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stanga. Atunci va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti imparatia cea pregatita voua de la intemeirea lumii. Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit. Gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine. Atunci dreptii Ii vor raspunde zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit? Sau insetat si Ti-am dat sa bei? Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit, sau gol si Te-am imbracat? Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine? Iar Imparatul, raspunzand, va zice catre ei: Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut. Atunci va zice si celor de-a stanga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui. Caci flamand am fost si nu Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si nu Mi-ati dat sa beau; strain am fost si nu M-ati primit; gol si nu M-ati imbracat; bolnav si in temnita, si nu M-ati cercetat. Atunci vor raspunde si ei, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand, sau insetat, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita si nu Ti-am slujit? El insa le va raspunde zicand: Adevarat zic voua: Intrucat nu ati facut unuia dintre acesti prea mici, nici Mie nu Mi-ati facut. Si vor merge acestia la osanda vesnica, iar dreptii la viata vesnica>> (Matei 25, 31-46).

Pentru unii, Judecata va fi un act de binecuvantare si de multumire; pentru altii, va fi un act de osanda (Matei 25, 34-46).

Unele aspecte ale judecatii de apoi, ale raiului si iadului, sunt expuse de o maniera iconografica si simbolica in scenele dintr-o veche traditie apocaliptica, reluata de Ioan Damaschin: <<De aceea, la inviere, sufletele noastre vor fi reunite cu trupurile devenite nestricacioase, si astfel ne vom prezenta in fata infricosatului tron de judecata al lui Hristos. Aici vor fi citati si diavolul, demonii si slujitorii sai, antihristul, impreuna cu nelegiuitii si pacatosii, pentru a fi aruncati in focul vesnic. Nu un foc material, ca cel cunoscut de noi, ci unul pe care Dumnezeu il stie. Cei care vor fi facut binele, vor straluci ca soarele, in comuniunea ingerilor, impreuna cu Domnul nostru Iisus Hristos, ochii nostri fiind atintiti spre El, iar ochii Sai spre noi, purtand darul bucuriei nesfarsite, pe care El o daruieste, si laudandu-L impreuna cu Tatal si Duhul Sfant, in vecii vecilor>> (Despre credinta ortodoxa, IV, 27).

Judecata ultima, cand fiecare va da seama de lucrul ce i-a fost atribuit (Cf. Marcu 13, 34), este un act de dreptate pentru cei care s-au luptat, dupa intoarcera lui Hristos Tatal, ca voia lui Dumnezeu sa se faca pe pamant precum in cer, ducand mai departe ceea ce El incepuse, imitandu-L pe El. <<Fiindca a patimit cu trupul>> (I Petru 4, 1), de aceea El a fost randuit judecatorul celor vii si celor morti>> (Fapte 10, 42; Rom 14, 9; I Petru 4, 1-6).

Imitarea lui Hristos, prin viata si fapte, acesta este criteriul suprem la judecata ultima. Evanghelistul Matei (25, 31-46), care descrie pe larg ziua judecatii ultime, arata ca Iisus vorbeste aici de El Insusi, anuntand ca va veni in slava Sa, va lua loc pe scaunul de slava ca sa judece pe toti, fara distinctie, inconjurat de ingerii Sai, separand pe cei alesi, care au facut fapte bune, si pe cei respinsi. O explicatie este subliniata: in masura in care <<ati facut unuia dintre mai mici frati ai Mei, Mie Mi-ati facut>>. Hristos intra in scena nu numai ca judecator, ci si ca Cel Caruia I S-a refuzat dragostea. Ceea ce facem pentru altii, porneste nu numai din altruism, din compasiune naturala, ci si din faptul ca iubim pe Dumnezeu in aproapele nostru. Mantuirea vesnica a fiecaruia din noi depinde de ceea ce am facut celor mai mici frati ai nostri, cu care se identifica Hristos. Prin urmare, Dumnezeu este plin de iubire si de dreptate, dar fiecare are raspundera pentru ceea ce face.

Pe de alta parte, la judecata ultima starea fiecaruia are un caracter proportional, potrivit cu masura in care s-a deschis fata de altii: <<In masura in care ati facut… In masura in care nu ati facut>>. Este vorba de proportia initiativei, a libertatii, a raspunderii personale, fara de care nici harul lui Dumnezeu nu lucreaza.

Exista apoi increderea absoluta in iertarea lui Dumnezeu pentru toti cei ce o doresc. Taina judecatii viitoare este taina lui Dumnezeu <<imblanzit de insasi milostivirea Sa>>, a unui Dumnezeu <<Care nu tine minte raul>> si Care nu <<ingaduie ca faptura sa fie inghitita de pieire>>. Este un Dumnezeu milostiv tuturor (Rom. 11, 32), Care <<pe cel din urma miluieste si pe cel dintai mangaie; acestuia plateste si aceluia daruieste. In cele din urma va birui iertarea lui Dumnezeu: <<Nimic nu egaleaza si intrece mila lui Dumnezeu. De aceea cel ce deznadajduieste este propriul sau dusman de moarte>> (Ioan Scara sfanta, V, 46).

11. Biruinta si nadejdea finala

Logica judecatii impune ca diavolul, care a avut o oarecare libertate, sa fie definitiv impins si legat in iad (Apoc. 20, 10), care inseamna robie. De altfel, demonii nu sunt liberi niciodata, deoarece sunt siliti sa pazeasca pe cei pe care ii au in posesie. De asemenea, diavolul nu are nici un rol in judecata de apoi, pentru ca el a fost deja judecat (Matei 25, 41). Cu venirea lui Hristos in slava, Satan, care a fost de la inceput <<omorator de oameni>>, <<mincinos si tatal minciunii>> (Ioan 8, 44), va fi zguduit din temelie (Matei 24, 29). Judecata va fi o eliberare totala din robia <<stapanitorului acestei lumi>> (Ioan 16, 11), a acestui veac pieritor (Efes. 6, 12). <<La urma va veni sfarsitul, cand Domnul va preda imparatia lui Dumnezeu-Tatal, dupa ce va fi nimicit orice domnie, orice stapanie si orice putere>> (I Cor. 15, 24).

<<Razboi in cer>> (Apoc. 12, 7-13): Sfantul Ioan ne prezinta aici dimensiuni ascunse, nevazute ale mantuirii noastre in Iisus Hristos. Este vorba de infrangerea si aruncarea din cer a celui ce se cheama diavol si satana, a celui ce inseala toata lumea, a celui ce para pe sfinti inaintea lui Dumnezeu. Acestia l-au biruit prin <<sangele Mielului>> (Apoc. 12, 11).

Diavolul este spiritul rau care dezbina pe om de Dumnezeu si care inspira ura, perfidie si minciuna intre oameni. Este cunoscut si sub numele ebraic <<satana>> (Matei 4, 10; Marcu 4, 15; Fapte 5, 3; 26, 18; Apoc. 12, 9), purtand denumiri care arata lucrarile sale: paras, invinuitor (Apoc. 12, 10); ispititor (Matei 4, 3; I Tes. 3, 5), stapan al acestei lumi (Ioan 12, 31; 14, 30; 16, 11), dumnezeu al veacului acestuia (II Cor. 4, 4), stapan al puterilor vazduhului (Efes. 2, 2). In Vechiul Testament, diavolul apare ca un spirit ceresc care se impotriveste planului lui Dumnezeu – <<Am vazut pe satana ca un fulger cazand din cer>> (Luca 10, 18) – si care seduce pe oameni la pacat si care ii acuza inaintea lui Dumnezeu (Zah. 3, 1; I Par. 21, 1; Ps. 108, 5). Dumnezeu Insusi pune la incercare pietatea oamenilor (cazul lui Iov) prin diavol, caruia ii da o putere limitata (Iov 1, 11; 2, 4; Zah. 3, 1). In Noul Testament, diavolul este o fiinta distructiva, de a carui fiinta tine insusi pacatul, ura si minciuna: <<El, de la inceput a fost ucigator de oameni si nu a stat intru adevar, pentru ca nu este adevar intru el. Cand graieste minciuna, graieste dintru ale sale, caci este mincinos si tatal minciunii>> (Ioan 8, 44). El pretinde a avea <<stapanirea mortii (Evrei 2, 14) si propria lui dominatie asupra lumii si oamenilor din veacul acesta: <<Tie iti voi da toata stapanirea aceasta, caci mi-a fost data mie si eu o dau cui voiesc>> (Luca 4, 6). Demonii sunt supusii diavolului, iar oamenii se aseaza voluntar sub sfera lui de influenta; de aceea ei se numesc <<fiii diavolului>> (I Ioan 3, 10), iar faptele lor sunt <<lucrurile diavolului>> (I Ioan 3, 8). Cu toate ca ispiteste pe Iisus (Matei 4, 1). Acesta este cel ce va produce <<supararea>> diavolului. <<Stapanul acestei lumi>> a fost aruncat afara (Ioan 12, 31), iar judecata a fost data lui Hristos. O activitate a lui satana continua si dupa intruparea si invierea lui Hristos (Fapte 5, 3), dar el a fost dezbracat de putere (I Ioan 2, 13). El continua sa puna in pericol mantuirea omului (I Tim. 5, 15), dar omul a fost in mod definitiv si obiectiv eliberat de stapanirea raului (II Tes. 3, 3). Omul are nu numai libertate si capacitate de a se elibera de dominatia diavolului (Luca 22, 3; I Cor. 5, 55; I Tim. 1, 20), ci si datoria de a <<zdrobi sub picioare pe satana>> (Rom. 16, 20), deoarece acesta doreste suferinta (Luca 13, 16). In Apocalipsa diavolul apare ca o fiinta raufacatoare, sinistra. La sfarsitul veacurilor, diavolul se va folosi de <<Antihrist>> (Apoc. 13, 2; II Tes. 2, 9) pentru a domina o scurta vreme, dupa care va fi judecat si nimicit in mod definitiv. Perioada lui <<Antihrist>> este o ultima sfortare a diavolului de a devia creatia de la tinta ei si de a deruta atentia Bisericii de la judecarea lui Hristos si de la asteptarea imparatiei lui Dumnezeu. De altfel, perfidia diavolului sta in aceea ca ascunde pe Dumnezeu ca judecator, printr-o imitare in sens invers a ceea ce face Dumnezeu. In acest sens, diavolul creeaza iadul. Pentru asceti, demonii prin care lucreaza diavolul sunt patimile rele, adica o ordine morala negativa, in fata careia omul isi pastreaza toata libertatea si responsabilitatea. Nu trupul trebuie sa fie distrus, ci spiritul rau care se serveste de el (Efes. 4, 12). Diavolul ramane in exteriorul nostru si seduce omul prin mandrie, slava desarta si mai ales prin senzualitate, cu ingaduinta lui Dumnezeu, Care vrea sa puna la incercare, in felul acesta, virtutile. Astfel, <<prin el se implineste o mare iconomie>> (Simeon Metafrastul, Parafraza la Macarie Egipteanul, 37-38, in <<Filoc. Rom.>>, vol. 5, p. 315). Arma de lupta impotriva diavolului este rugaciunea si Crucea: <<El a dezbracat domniile si puterile si le-a dat in vileag, cu hotarare, biruind asupra lor prin cruce>> (Col. 2, 15).

Speranta finala vine din aceasta incredere ca nimeni nu va mai putea smulge din mana lui Dumnezeu pe prietenii Sai: <<Si Eu le dau viata vesnica si nu vor pieri in veac, iar din mana Mea nimeni nu te va rapi! Tatal Meu, Care Mi te-a dat este mai mare decat toti, si nimeni nu poate sa le rapeasca din mana Tatalui Meu>> (Ioan 10, 28-29).

12. Imparatia lui Dumnezeu: aici si acolo, acum si pururea

Imparatia lui Dumnezeu are multe nume, caci nu se poate vorbi de aceasta decat prin analogie (I Cor. 2, 9). Noul Testament vorbeste de imparatie cu intelegera ca prezenta si influenta ei se manifesta nu numai dincolo de viata trupeasca, ci si aici, in acest timp. Acest timp este o continua pregatire pentru imparatie; de aceea Iisus le spunea o pilda cum trebuie sa se roage totdeauna si sa nu se descurajeze (Luca 18, 1). Biserica insasi exista pentru aceasta imparatie in care Hristos va fi hrana sfintilor: <<De aceea va pregatesc Imparatiea, dupa cum Tatal Meu Mi-a pregatit-o Mie, ca sa mancati si sa beti la masa Mea in Imparatia Mea>> (Luca 22, 30).

<<Imparatia lui Dumnezeu nu va veni in chip vazut. Si nici nu vor zice: Iat-o aici sau acolo. Caci iata, imparatia lui Dumnezeu este in launtrul vostru>> (Luca 17, 21). Exista o nerabdare a creatiei de a fi liberata, exista o dorinta a unei infieri si rascumparari imediate. Intr-o zi ea va fi manifestata, caci intr-un fel ea ne este deja data, a ajuns la noi (Luca 11, 20). Ea poate sa fie intrevazuta in viata de toate zilele. Viata de aici este ca o topitoare unde se purifica aurul. Dumnezeu i-a pus la incercare si i-a gasit vrednici (Intelep. 3, 5, 6, 7, 10). Incercari purificatoare in care cine va cauta sa-si pastreze viata, o va pierde, si care o va pierde, o va salva (Luca 17, 33). Fiecare e dator sa slujeasca, cu incredere, in asteptarea harului: <<Cine dintre voi, avand un slujitor la arat sau la pascut turme, ii va zice cand se intoarce din tarina: Vino indata si sezi la masa? Oare nu-i va zice: Pregateste-mi sa cinez si, incingandu-te, slujeste-mi pana ce voi manca si voi bea, si dupa aceea vei manca si vei bea tu>> (Luca 17, 8). Care va fi rezultatul acestor incercari? Iisus nu este pesimist cand se intreaba: <<Dar Fiul Omului, cand va veni, va gasi, oare, credinta pe pamant?>> (Luca 18, 8), ci vrea sa sugereze un raspuns, sa indemne la reflectie. In aceasta lupta ascunsa, de dimensiuni imense, cosmice, cerul si pamantul sunt angajate: <<Imbracati-va cu toate armele lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva uneltirilor diavolului. Caci lupta noastra nu este impotriva trupului si sangelui, ci impotriva incepatoriilor, impotriva stapaniilor, impotriva stapanitorilor intrunericului veacului acestuia, impotriva duhurilor rautatii care sunt vazduhuri>> (Efes. 6, 11-12).

Incercarile si suferintele acestui tip sunt incomparabile cu ceea ce se pregateste: <<Socotesc ca patimirile vremii de acum nu sunt vrednice de marirea ce ni se va descoperi noua. Pentru ca faptura asteapta cu nerabdare desoperirea fiilor lui Dumnezeu>> (Rom. 8, 18-19).

Folosind parabola <<cerului nou si pamantului nou>> (Apoc. 21, 1-5), Apostolul Ioan descrie imparatia lui Dumnezeu, comparata cu <<cetatea Sfanta, noul Ierusalim>>, care se pogoara de la Dumnezeu, plin de lumina slavei Sale, templul care o iradiaza fiind Mielul lui Dumnezeu Insusi (cf. Apoc. 21, 10, 22-23). Cu ajutorul ei, autorul ne prezinta chipul lumii care va sa vina, pe care Dumnezeu o pregateste inca de acum. Parabola aceasta ne ajuta sa desmintim o anumita interpretare nebiblica a Apocalipsei, interpretare potrivit careia lumea creata se termina si se pierde intr-un cataclism apocaliptic, la un anumit termen ce ar putea fi calculat. Or vorbind de <<cer nou si pamant nou>>, Apocalipsa nu face nici o aluzie la destinul apocaliptic al creatiei si nici la data venirii Fiului (cf. Matei, 24); dimpotriva, ne descopera o noua realitate, o lume transfigurata prin <<revelatia>> (Rom. 8, 18-22) definitiva a Creatorului in ea. <<Cetatea Sfanta>> nu este o noua creatie, ci una innoita, care va inlocui lumea <<veche>>, cu limitele si suferintele ei. Ea este prezentata ca o mireasa ce iese in intampinarea mirelui. Iar Cel Care creeaza acest cer nou si pamant nou este Dumnezeu Insusi, nu in viitor la capatul cronologic al lumii prezente, care nu poate fi determinat (cf. Marcu 13, 4-37), ci chiar acum: <<Priveste, Eu fac toate lucrurile noi>> (Apoc. 21, 5). Imparatia lui Dumnezeu e totdeauna aproape, la intrare (Marcu 13, 29), deoarece Fiul este cu noi in toate zilele (Matei 28, 20).

Cum va fi realizata innoirea si cum va fi restabilita lumea in frumusetea ei de la inceput?

<<Precum trupurile noastre, desfacandu-se, nu se intorc in ccea ce nu e nicidecum, ci se vor innoi iarasi prin inviere, asa si cerul si pamantul si toate cele din el, adica toata zidirea se va reinnoi si se va elibera de robia stricaciunii (Rom. 8, 21). Si stihiile acestea se vor impartasi impreuna cu noi de stralucirea de acolo si precum pe noi toti ne va proba focul (I Cor. 3, 13), dupa dumnezeiescul apostol, asa si toata zidirea se va reinnoi prin foc. Aceasta se poate afla din ceea ce scrie apostolul Petru: <<Caci va veni, zice, ziua Domnului ca un fur noaptea, in care cerurile vor trece cu zgomot, iar stihiile arzand se vor desface si pamantul si lucrurile din el vor arde>> (I Petru 3, 10). Vezi cum spune ca toate se vor topi si modela din nou, sau se vor preschimba?… Dar cum se vor desface? Asa cum un vas de arama invechit si patat si ros de rugina se da focului de catre mester si e topit si astfel e facut de catre acesta iarasi nou, la fel si zidirea, odata ce s-a invechit si s-a patat de pacate, va fi desfacuta de Facatorul tuturor prin foc si se va topi si modela din nou si va fi facuta stralucitoare si neasemanat mai noua decat cea care se vede acum>> (Sf. Simeon Noul Teolog, Cuvantarea norala, I, <<Filoc. Rom.>>).

<<Toate ca o haina se vor invechi. Si ca un vesmant le vei strange si ca o haina vor fi schimbate>> (Evrei 1, 11-12). Ce retinem din aceasta viziune? Dumnezeu pregateste pentru toti un cer nou si un pamant nou; de aceea timpul istoric nu este un timp apocaliptic, destinat nefiintei, ci destinat veacului eshatologic, imparatiei vesnice. Distrugerea pamantului de catre ingerul abisului, razboiul impotriva naturii, sunt momente de eliberare ale creatiei si umanitatii, ca sa primeasca <<cetatea sfanta>>, Noul Ierusalim, care se pogoara din cer. De aceea, spiritualitatea Apocalipsei nu este un pietism apocaliptic, al resemnarii, disperarii si depresiunii, ci o spiritualitate a fagaduintelor, a nadejdii. Crestinii asteapta cu seninatate, incredere si grabesc venirea zilei Domnului. <<Noi asteptam, potrivit fagaduintelor Lui, ceruri noi si pamant nou, in care locuieste dreptatea>> (II Petru 3, 13). Asadar, <<nu lepadati increderea voastra, care are o mare rasplatire. Caci aveti nevoie de rabdare ca, dupa ce ati facut voia lui Dumnezeu, sa puteti dobandi ce v-a fost fagaduit. Caci mai este putin timp, prea putin, si Cel ce e sa vina va veni si nu va intarzia; iar dreptul din credinta va fi viu; si de se va indoi cineva, nu va binevoi sufletul Meu intru el. Noi nu suntem (fiii) ai indoielii spre pieire, ci ai credintei spre dobandirea sufletului>> (Evrei, 10, 35-39).

Cand Iisus Hristos vorbeste de viata, El se refera adesea la viata vesnica (cf. Ioan 3, 36; 5, 24; 6, 40, 54). Aceasta nu inseamna ca <<viata dupa moarte>> se afla undeva dincolo de ralitatile pamantesti si de timpul istoric. Viata vesnica incepe aici si acum, patrunde bucuriile si suferintele, luptele si sperantele acestei vieti (Filip. 3, 20). Aceasta viata cereasca nu este insa inchisa in limitele istoriei si timpului, ci a rupt frontierele acestora si a surpat zidul mortii.

Exista nu numai o trecere eshatologica a acestei lumi spre viata vesnica, ci si o venire istorica a imparatiei, aici si acum (Luca 17, 21). Dimensiunea eshatologica a lucrarii lui Hristos este evidenta in tot ceea ce El face. Imparatia a fost inaugurata cu Intruparea Sa, manifestata in minunile si mai ales in invierea Sa. Vechea creatie s-a dus, cea noua este acum aici (II Cor. 5, 17). Exista temei in teologia patristica pentru a sustine ca <<vina imparatia Ta>>, din rugaciunea Tatal nostru, se refera la Duhul Sfant. Deoarece Biserica primeste ca arvuna prezenta Duhului Sfant, imparatia este printre noi, sfarsitul (eschaton) este deja accesibil lumii. Speranta plina de bucurie, Imparatia este deja prezenta si lucreaza in lume. Duhul Sfant este Cel Care leaga Biserica actuala nu numai de comunitatea istorica a Apostolilor, ci si de adunarea Mielului la sfarsitul timpului, cand El va strange vulturii in jurul trupului Sau (Matei 24, 28; Luca 17, 37).

Aici si acum, Biserica participa in mod liturgic, sacramental si spiritual la realitatea Imparatiei viitoare. In Botez, crestinul intra in ritmul mortii si invierii lui Hristos, fiind asociat la darurile Imparatiei (Col. 2, 12). Botezul este Taina intrarii in imparatia lui Dumnezeu: <<Trebuia neaparat sa se urce prin apa, ca sa primeasca viata; n-ar fi putut intra altfel in imparatia lui Dumnezeu, daca nu aruncau moartea, care stapanea viata lor de mai inainte. Cei morti au primit pecetea Fiului lui Dumnezeu si au intrat in imparatia lui Dumnezeu; caci omul este mort inainte de a purta numele Fiului lui Dumnezeu; dar cand primeste pecetea, leapada moartea si primeste viata. Pecetea, dar, este apa (botezul), mortii se coboara in apa si se ridica vii; acelora li s-a propovaduit pecetea aceasta si s-au folosit de ea, ca sa intre in imparatia lui Dumnezeu>> (Herma, Pastorul, IX, 6, trad.cit., p. 303-304). Se vede clar din acest text ca darurile imparatesti prin Tainele Bisericii sunt daruri ale imparatiei lui Dumnezeu.

In Taina Mirungerii, crestinul primeste darul de a marturisi pe Hristos, de a deveni <<martor>> al imparatiei. In Taina Cuminecarii, Hristos eshatologic Se da in chipul painii vietii (Ioan, 6, 51-58), ca <<merinde pe calea vietii vesnice si spre raspuns bine primit la infricosatul scaun de judecata>>. Euharistia este <<leacul nemuririi si doctorie pentru a nu muri, ci a trai vesnic in Iisus Hristos>> (Sf. Ignatie, Catre Efeseni, XX, 2). In Taina Maslului, darul vindecarii trupului bolnav nu este altceva decat presimtirea unei umanitati pline de vigoarea Duhului fara de moarte, in conditia unei firi omenesti fragile si muritoare.

Asa cum s-a spus, in pietatea ortodoxa, experienta reala a darurilor Sfantului Duh, intalnirea zilnica cu realitatile Invierii si imparatiei este foarte importanta: <<Sa vedem, iubitilor, invierea care se savarseste in viata cea de toate zilele>> (Clement Romanul, Catre Corinteni, 1, XXIV, 2, trad.rom., p. 59). A face experienta imparatiei inseamna a transcende situatii de limita, a renunta la posesiune egosita, spre a ajuta pe cei neputinciosi, pe saraci si bolnavi, a lepada identitatea plina de orgoliu si autoritate, care impiedica comuniunea cu semenii si subjuga pe cei apropiati, a sfida moartea si boala care se agata de trup, a iesi din inclestarea cu patimile si puterile care ademenesc spiritul, a face cel mai mic gest de iubire a celui mai mic dintre noi (Marcu 9, 41). Crestinul este astfel antrenat in <<lupta cea buna a credintei>>pentru a cuceri viata vesnica la care a fost chemat (I Tim. 6, 12, 19).

Asadar va fi <<un pamant nou si un cer nou>> (Apoc. 21, 1). Aceasta lume, in forma ei istorica, are un termen, si numai dupa trecerea acesteia, forma ei eshatologica va aparea. Astfel istoria si creatia in cele sapte zile asteapta <<ziua a opta>>, care prefigureaza timpul eshatologic, vesnicia, <<catastasa>> care urmeaza timpului: <<In cea dintai zi a saptamanii noi savarsim rugaciunile noastre ramanand in picioare, dar nu toti cunosc ratiunea acestei atitudini. Caci nu numai pentru ca, inviati cu Hristos si cautand cele de sus, noi ne amintim prin aceasta, in ziua consacrata Invierii, stand in picioare in timpul rugaciunii, de harul care ne-a fost dat, ci si pentru ca aceasta zi apare a fi intr-un sens imaginea secolului care va veni>> (Vasile cel Mare, Despre Duhul Sfant, XXII, 66).

Viata vesnica

O oarecare tendinta dualista se obsderva in scrierile Noului Testament, atunci cand se compara <<veacul acesta>> cu <<veacul cel ce va sa fie>> (Matei 12, 32). <<Veacul de acum>> (Rom. 12, 2), <<lumea aceasta>> (Ioan 8, 23), adica lumea nerascumparata sau <<veacul rau de acum>> (Gal. 1, 4), subjugata puterilor lui Satan, conducatorul acestui veac (I Cor. 2, 6-8), asteapta sa fie eliberat de stihiile sau elementele care il inconjoara din toate partile si-i circumscriu miscarea. <<Veacul ce va sa vina>> (Marcu 10, 30; Luca 18, 30), <<vecul viitor>> (Efes. 1, 21), este insasi <<viata vesnica>>, adica manifestarea puterii Imparatului vesnic (Evrei 6, 5), Care sta de-a dreapta lui Dumnezeu <<mai presus decat toata domnia si stapanirea si puterea si dreagatoria si decat tot numele ce se numeste, nu numai in veacul acesta, ci si in cel viitor>> (Efes 1, 21).

Cu invierea lui Hristos, aceasta separare intre cele doua veacuri nu mai exista, deoarece eshatologia irupe in istoria prezenta. Imparatia eshatologica a inceput deja cu El (Luca 17, 21). <<Veacul viitor>> e prezent in <<veacul de acum>>: <<Si impreuna cu El ne-a sculat si impreuna, ne-a asezat intru cele ceresti, in Hristos Iisus, ca sa se arate in veacurile viitoare covarsitoarea bogatie a harului Sau, prin bunatatea ce a avut catre noi intru Hristos Iisus>> (Efes. 2,7). Expresia liturgica <<in vecii vecilor>> arata vesnicia lui Dumnezeu, Caruia I se cuvine slava si adorare: <<Lui, fie marirea in Biserica si intru Hristos Iisus in toate neamurile si in veacul veacului. Amin!>> (Efes. 3, 21).

Viata vesnica, eternitatea creatului, nu trebuie sa fie confundata cu eternitatea lui Dumnezeu, care este Creatorul, plentitudinea fiintei care exista in sine si care exista fara de altul. Vesnicia creatului nu inseamna o simpla prelungire a existentei intr-un destin nedeterminat, ci ajungerea acestuia la <<scopul>> originii sale. <<Chipul lumii acesteia trece>> (I Cor. 7, 31). Inseamna <<oprirea miscarii>>, fixarea ei eterna prin depasirea timpului cronologic, istoric.

Spre deosebire de Origen, care sustine ca stabilitatea miscarii e data odata cu aducerea in existenta a lucrurilor, Parintii rasariteni spun ca miscarea temporala nu are sensul unui cerc, ca miscare ciclica, fizica si biologica, ci pe acela de stabilitate in eternitate, a devenirii voite de Dumnezeu. Pentru sfinti, ca si pentru ingeri, vesnicia inseamna <<permanenta in sfintenie>> (Sf. Vasile, Despre Duhul Sfant, XVI, 38, trad.cit., p. 379). Miscarea e limitata de substanta si caracterul lumii create, de timp si spatiu; de aceea ceva nu poate fi in acelasi timp vesnic si in devenire, si nici nu pot exista doua relatii infinite si fara inceput. Cu toate acestea, trebuie sa fie afirmate impreuna devenirea si vesnicia, aceasta fiind voita de Dumnezeu, data fiind eternitatea ratiunii cosmosului in Dumnezeu, care este recapitulat in Hristos, prin care si pentru care toate au fost create. Aceasta transfigurare a timpului este posibila prin puterea vesnica a lui Dumnezeu deja prezentata in istorie, adica prin invierea lui Hristos in Duhul Sfant (Ioan 6, 63). Pentru cel ce crede in Hristos, aceasta este viata care se situeaza in fata lui ca o speranta finala, ca o glorificare eterna (cf. II Petru, 1, 11; Ioan 4, 14). De acea, credinta plina de speranta este forta de a invinge frica de moarte, sentimentul temporalitatii limitate, ultima piatra de poticnire pe scara vietii.

O alta perspectiva este acea a sabatismului, unul dintre subiectele preferate ale spiritualitatii isihaste. Este vorba de odihna sfintilor, despre care vorbeste Apocalipsa: <<Da, zice Duhul, ei se vor odihni de ostenelile lor, caci faptele lor ii urmeaza>> (Apoc. 14, 13). In veacul acesta nu avem nici sambata adevarata, nici ziua a opta, in sens de oprire deplina din miscarea patimilor si virtutilor. In cursul vietii pamantesti, se pot primi, anticipat, tainele desavarsirii viitoare: totusi nu numai sambata este ziua inmormantarii iar ziua a opta (Duminica) se da prin iesirea din mormant. Dincolo de lucrarea si osteneala acestei vieti (comparata cu vinerea), sfintii se hranesc prin contemplarea lui Dumnezeu si impartasirea Duhului Sfant, bucurandu-se de o stare de uimire, de pace si tacere adanca. Ea are loc dupa odihnirea trupului in miscare si consta intr-o <<neincetata miscare>> a inimii, aceasta fiind ca o oglinda in care se reflecta Hristos. In felul acesta, nu numai sfintii se odihnesc in Dumnezeu, ci si Dumnezeu Se odihneste in sfintii Sai (Rugaciunea Cantarii celei intreit sfinte, din Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur): <<Iar aceasta e vesnica existenta in care sabatizeaza (se odihnesc) sufletele, primind incetarea a toata miscare. Ziua a opta si prima, mai bine-zis una si netrecatoare, este venirea curata si atotluminoasa a lui Dumnezeu, ce va avea loc dupa oprirea in stabilitate a celor ce se misca. Atunci, in cei ce s-au folosit de ratiunea existentei prin vointa conform firii, Se va salaslui dupa dreptate, intreg in ei intregi, si le va procura vesnica existenta buna prin impartasirea de El; iar celor ce s-au folosit de ratiunea existentei prin vointa contrar firii, le va da dupa cuviinta in loc de vesnica existenta buna, vesnica existenta nefericita. Caci in acestia nu mai gaseste loc buna existenta, ca unii ce sunt intr-o dispozitie contrara ei, si de aceea nu vor mai avea dupa aratarea Celui cautat nici o miscare prin care Cel cautat li Se arata celor ce Il cauta>> (Sf. Maxim Marturisitorul, Ambigua, 157, trad. cit., p. 334).

<<Sabatul>> eshatologic inseamna odihna de lucrarea naturala pentru a face loc lucrarii dumnezeiesti, adica o inaintare infinita in contemplarea slavei lui Dumnezeu.

<<Odihna de Sambata a lui Dumnezeu (sabatismul lui Dumnezeu) este revenirea deplina a tuturor celor facute, la El, cand lucrarea Lui atotdumnezeiasca ce se savarseste in chip negrait, se va odihni de lucrarea naturala din ele. Caci Dumnezeu Se va odihni de lucrarea naturala din fiecare faptura, prin care se misca in chip natural fiecare, atunci cand fiecare, primind dupa masura sa lucrarea dumnezeiasca, va fi ajuns la granita lucrarii sale naturale indreptate spre Dumnezeu>> (Sf. Maxim Marturisitorul, Capete teologice (gnostice), suta I-a, 47, in Filocalia rom., vol. 2, p. 128).

Aceasta miscare sau intindere infinita in slava lui Dumnezeu marcheaza existenta crestinului. Sfantul Grigorie de Nyssa (in <<Viata lui Moise>> sau <<Tratat de desavarsire in virtute>>) vorbeste de epectaza, potrivit careia sufletul, fiind atras de Dumnezeu, este intr-o continua miscare ascendenta catre treptele superioare ale plenitudinii harului. Urcusul acesta (<<anabasis>>) este elanul catre Dumnezeu pe care, dupa Dionisie Areopagitul, erosul divin il imprima ca un element dinamic in fiinta omului. El presupune o continua eliberare de patimi (<<katharisis>>), o crestere spirituala spre varsta lui Hristos (Efes. 4, 13). Simbolul epectezei este Moise, oare <<nu se opreste deloc in urcusul sau, nici nu-si fixeaza limite la miscarea sa catre inaltimi, ci, odata ce a pus piciorul pe scara, el nu inceteaza de a urca treptele acesteia si continua mereu sa se ridice, deoarece orice trepta pe care o urca da totdeauna, inaintand, spre una superioara>> (Grigorie de Nyssa, Viata lui Moise, Theoria II, 227, trad.cit., p. 263).

Epecteza inseamna progres in virtute si actiune, deoarece crestinul nu trebuie sa renunte niciodata la ceea ce a dobandit, ci trebuie sa continue ceea ce a inceput: <<Duceti pana la capat fapta>> (II Cor., 8, 11). In spiritul traditiei rasaritene, urmarea lui Hristos este concomintenta cu dezvaluirea lui Hristos, cu manifestarea Lui, de la forma chenotica la forma taborica, prin impartasirea cu Duhul Sfant. Tocmai de aceea, crestinul este stimulat, in acest urcus in desavarsire, sa tinda in sus: <<Ravniti harismele mai mari>> (I Cor. 12, 31). Stingerea elanului catre Dumnezeu inseamna in acelasi timp o reducere a energiilor persoanei umane.

Mai presus de orice efort si la capatul tuturor incercarilor sta nadejdea prin care ne si mantuim:

<<Caci socotesc ca patimirile vremii de acum nu sunt vrednice de marirea care ni se va descoperi. Pentru ca nadejdea cea dornica a fapturii asteapta descoperirea fiilor lui Dumnezeu. Caci faptura a fost supusa desertaciunii – nu de voia ei, ci din cauza aceluia care a supus-o – cu nadejde, pentru ca si faptura insasi se va izbavi din robia stricaciunii, ca sa se bucure de libertatea maririi fiilor lui Dumnezeu. Caci stim ca toata faptura impreuna suspina si impreuna are dureri pana acum. Si nu numai atat, ci si noi, care avem parga Duhului, si noi insine suspinam in noi, asteptand infierea, rascumpararea trupului nostru. Caci prin nadejde ne-am mantuit; dar nadejdea care se vede nu mai e nadejde. Cum ar nadajdui cineva ceea ce vede? Iar daca nadajduim ceea ce nu vedem, asteptam prin rabdare>> (Romani 8, 18-25).

Aspecte controversate si diferende confesionale cu privire la eshatologie

Dat fiind ca se refera la <<viata de dincolo>>, eshatologia este un capitol teologic care se preteaza la multe utopii si confuzii apocaliptice. De-a lungul istoriei s-au facut diferite calcule referitoare la a doua venire a lui Hristos (dupa Irineu si Hipolit, istoria lumii va dura 6000 de ani si se va incheia cu al saptelea mileniu, sub imparatia lui Hristos – cf. Ps., 89, 4; Evr. 4, 4). Nu se poate spune insa ca Biserica a incurajat vreodata speculatiile apocaliptice. Ea a condamnat in general calculele cronologice, prezicerile si amenintarile milenariste, puse in circulatie de sectele apocaliptice, si nu a permis sa fie confundata speranta eshatologica cu terorismul apocaliptic si cu mesanismul temporal, istoric.

Milenarism (sau hiliasm)

Este o credinta dupa care Hirstos va reveni, in slava, pe pamant, si va domni cu sfintii Sai timp de o mie de ani (mileniu, de unde si numele de milenarism), satana fiind legat in acest timp. Unele secte fundamentalise, interpretand in sens istoric, cronologic, notiunea de <<imparatia de mii de ani>>, au imaginat <<mileniul>> o imparatie de o mie de ani a sfintilor si dreptilor, perioada care va preceda invierea mortilor si judecata ultima (cf. Apoc. 20, 1-6).

Printre grupurile care propun aceasta interpretare a <<mileniului>> se afla si Adventistii de ziua a saptea. De origine baptista, aceasta denominatiune a fost intemeiata in secolul al XIX-lea, in Statele Unite ale Americii, de catre William Miller, care a fixat si anuntat intoarcerea lui Hristos pe pamant in anul 1843. Adventistii cred deci in venirea apropiata a lui Hristos. Ei respecta ca zi de repaus a crestinilor sambata, nu Duminica. Martorii lui Iehova sau Studentii in Biblie constituie o alta grupare milenarista, organizata de Ch. Russel († 1916). Acestia s-au separat de Adventisti in 1874 (prin jurnalul Turnul de Veghe) si apoi de judecatorul Rutherford (1942). Pentru Martorii lui Iehova, imparatia de o mie de ani a inceput in 1914. In asteptarea imparatiei lui Dumnezeu pe pamant, religiile, guvernele, statele, sunt opera lui Satana.

Biserica nu a dat nici un credit acestor calcule milenariste si apocaliptice, deoarece acestea sunt dezmintite de invatatura biblica despre venirea a doua a lui Hristos. Pentru exegeza ortodoxa, imparatia de mii de ani este o exprimare simbolica obisnuita in scrierile biblice.

Fata de viziunile milenariste si apocaliptice, se pot face unele precizari.

a. Exista o diferenta radicala intre eshatologie – ansamblul de evenimente, parte integranta din iconomia mantuirii – si miturile apocaliptice, care sunt utopii milenariste si mesianisme istorice. Aceasta nu inseamna ca Biserica nu propovaduieste apocalipsa, adica revelatia sau manifestarea plina de slava a lui Dumnezeu, si ca nu asteapta fagaduinta <<Ierusalismului ceresc>>, adica <<un cer nou si un pamant nou>> (Apoc. 21, 1).

b. Cand Iisus Hristos vorbeste de viata, El se refera adesea la viata vesnica (cf. Ioan 3, 36; 5, 24; 6, 40, 54). Aceasta nu inseamna ca <<viata dupa moarte>> se afla undeva dincolo de realitatile pamantesti si de timpul istoric. Viata vesnica incepe aici si acum, patrunde bucuriile si suferintele, luptele si sperantele acestei vieti (Filip. 3, 20). Aceasta viata cereasca nu este insa inchisa in limitele istoriei si timpului, ci a rupt frontierele acestora si a surpat zidul mortii.

c. Secretele apocaliptice, – cu pretinsele lor preziceri despre un sfarsit al lumii in anul 2000, un sfarsit in dezordine, precedat de catastrofe cosmice -, creeaza confuzii grave, nu numai de ordin etic, ci si sociologic. In chip special ele intretin un pesimism etic si o indiferenta iresponsabila fata de catastrofa nucleara, care trebuie sa fie combatute cu toata taria.

Biserica a respins, de asemenea, alte doua idei provenite din traditia apocaliptica iudaica, anume: credinta ca va fi un sfarsit al raiului si iadului mesianismul istoric, teocratic, potrivit caruia imparatia lui Dumnezeu s-ar realiza in aceasta lume in sens politic.

De-a lungul istoriei sale, Biserica Ortodoxa a fost nevoita sa separe invatatura sa despre <<viitoarea reasezare>>, de interpretari eretice, influente, necrestine si moravuri sociale care contraziceau profund crezul ortodox. Desi nu a avut o circulatie intensa in Rasarit, ideea de predestinatie a fost respinsa prin insasi doctrina biblica despre <<iconomia divina>>, doctrina care a marcat profund teologia ortodoxa. Iar iconomia are doua brate: pe de o parte, vointa lui Dumnezeu ca toti sa se mantuiasca (I Tim. 2, 4), iar pe de alta parte, raspunsul personal al credinciosului (Apoc. 3, 20; Fapte 16, 14). Mantuirea este harul lui Dumnezeu pentru ca nimeni nu este liber de pacat (Ps. 50, 5). Primirea acestui har reclama insa libertatea fiecaruia, un mod de existenta in comuniune totala si libera. Credinciosul are libertatea de a rupe prin pacat aceasta sinergie. In fata acestui refuz, Dumnezeu nu sileste: <<Iar de cei ce se va lepada de Mine inaintea oamenilor, si Eu ma voi lepada de el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri>> (Matei 10, 33). Dumnezeu face insa totul pentru ca crestinul sa ramana in aceasta comuniune. Sustinand si antrenand libertatea prin <<celalalt Mangaietor>> (Ioan 14, 16). Mai mult, El face sarbatoare cereasca din intoarcerea fiecaruia: <<Caci bucurie mare se face in cer pentru un pacatos care se pocaieste>> (Luca 15, 10).

Apocatastaza

In epoca moderna s-a vorbit destul despre eternitatea iadului. Se voia astfel o revenire la credinta in apocatastaza, sustinuta de Origen, Evagrie, Didim, Grigorie de Nyssa. Apocatastaza este o speculatie origenista despre sfarsitul istoriei, potrivit careia creaturile rationale, atat oamenii ale caror suflete, preexistente trupurilor, au fost condamnate, dupa pacat, sa traiasca in trup, cat si ingerii si demonii, care au fost create la inceput ca inteligente pure, apoi osandite sa ia forma actuala, vor fi in cele din urma restabilite in forma lor originara, in perspectiva unei mantuiri universale. Aceasta restabilire in forma primordiala, de inteligente pure, se face in etape succesive, dupa purificare demonilor si a celor condamnati prin focul iadului, gratie harului lui Hristos, care nu ar ingadui pieirea vesnica a creatiei Sale si nici pedepsele eterne. Astfel ca pedeapsa iadului trebuie sa aiba un sfarsit, cred unii. Oamenii, ingerii si demonii vor redeveni ceea ce au fost, adica inteligente pure.

Consecintele acestei doctrine sunt radicale: lipsa oricarui proces de sfintire, disparitia judecatii de apoi si chiar mantuirea diavolului (Origen, De principiis, III, 6, 5). Desi a atras pe unii teologi din perioada patristica (Grigorie de Nyssa si Didim cel Orb) prin optimismul ei cosmic, apocatastaza – conceptia origenista despre restaurarea universala la sfarsitul timpului, printr-o intoarcere necesara la starea cea dintai, inclusiv iertarea gratuita a tuturor si convertirea diavolului – a fost condamnata la al V-lea Sinod ecumenic (Constantinopol, 553). Aceasta condamnare are in vedere radicalismul etic al Evangheliilor, pentru care au fost date anume pentru a schimba viata crestinilor aici si acum. Viata in Hristos, transformarea prin intalnirea cu Hristos, are loc aici; de aceea fiecare trebuie sa coboare in piata, asteptand pe stapan sa-l tocmeasca, sa lucreze in via sa. Toti sunt angajati, dar vor fi rasplatiti dupa dreptatea lui Dumnezeu. De aceea, <<multi sunt chemati, dar putin alesi>> (Matei 20, 16). Apocatastaza, ca universalitate a mantuirii nediferentiate, contrasteaza cu aceasta orientare etica a Evangheliilor: <<Ce semeni aici, culegi acolo>>. Modul de viata de aici marcheaza persoana si destinul ei vesnic: <<Dupa roadele lor ii veti cunoaste. Au doara culeg oamenii struguri din spini si smochine din maracini? Asa ca orice pom bun face roade bune, iar pomul rau sa faca roade rele. Nu poate pom bun sa faca roade rele, nici pom rau sa faca roade bune. Iar orice pom care nu face roada buna, se taie si se arunca in foc. De aceea, dupa roadele lor ii veti cunoaste>> (Matei 7, 16-20).

Pentru a imboldi pe credinciosi sa intalneasca pe Domnul viei si sa lucreze, Evangheliile, care judeca aspru inactivitatea, lipsa de raspuns la chemarea lui Dumnezeu, nu intrezaresc sfarsitul osandei iadului, ci dimpotriva: <<Si vor merge acestia la osanda vesnica>> (Matei 25, 46), adica <<in gheena, in focul cel nestins, unde viermele nu moare si focul nu se stinge>> (Marcu 9, 44).

Astfel, Biserica marturiseste innoirea lumii la a doua venire, dar afirma in acelasi timp judecata ultima, adica separarea celor buni de cei rai, de unde inegalitatea rasplatei dupa virtutile fiecaruia (Matei 25, 32-33, 46). Aceasta nu inseamna ca Biserica nu se roaga neincetat si cu ardoare pentru mantuirea tuturor. A admite eternitatea pedepselor iadului, nu inseamna a nega iertarea si dragostea vesnica a lui Dumnezeu. Caci <<greseala lui Adam a fost ucigatoare de om, nu ucigatoare de Dumnezeu>> (Denia din Sambata Patimilor). Mai mult, <<E nebunie sa socoteasca cineva ca pacatosii se lipesc de gheena, din dragoste pentru Dumnezeu. Dragostea este odrasla cunostiintei adevarului, care dupa marturisirea de obste, s-a dat tuturor. Dar dragostea lucreaza prin puterea ei in doua feluri: pe pacatosi ii chinuieste, cum se intampla si aci unui prieten, din partea prietenului; iar pe cei ce au pazit cele cuvenite, ii veseleste. Si aceasta este, dupa judecata mea, parere de rau sau chinul din gheena. Dragostea imbata insa sufletele fiilor de sus, cu desfatarea ei>> (Isaac Sirul, op. cit., cap. 84, trad. cit., p. 423).

Purgatoriul

Notiunea de purgatoriu apare in teologia scolastica in secolul al XII-lea, in actele papei Inocentiu IV, in 1254. Ca articol de credinta este mentionat la conciliile din Lyon si Florenta (1439) si formulat la Conciliul din Trident (1553). Purgatoriul este inteles ca o stare de curatire sau purificare prin suferinta, pentru cei care, in momentul mortii sunt mantuiti si in stare de har, dar nu au platit inca datoria totala de pedeapsa pentru pacate, nefiind deci pregatiti suficient pentru viziunea lui Dumnezeu. Purgatoriul este imaginat ca un al treilea loc, alaturi de iad si rai, un loc purificator de trecere printr-un foc material, fizic, creat, un infern temporar si provizoriu a carui suferinta are valoare de ispasire. Purgatoriului sunt destinati cei care au savarsit pacate veniale (nu de moarte) si le-au marturisit, dar pentru care nu au <<satisfacut>>, in timpul vietii, penitenta corespunzatoare. Ideea este ca pacatul, chiar marturisit, implica o condamnare temporara si ca actele de penitenta in aceasta viata nu sunt suficiente. Pedepsele de ispasire nesatisfacute aici, vor fi reluate in purgatoriu prin trecerea printr-un foc purificator. Chinurile din purgatoriu au deci o valoare expiatorie.

In Evul Mediu, credinta in purgatoriu, care este prezentata in categorii legalistice, s-a dezvoltat in paralel cu ideea ca Biserica are putere asupra sufletelor care se afla in purgatoriu. Ea numara greselile si <<meritele>> fiecarui membru al sau, putand sa faca o distribuire a meritelor in favoarea celor ce au nevoie. Pentru cei vii, ea poate usura sau scurta pedepsele purgatoriului printr-un sistem de indulgente de care dispune autoritatea sacerdotala. Biserica poate face o mijlocire speciala pe langa Dumnezeu, in vederea iertatii pedepselor temporale, datorate pentru pacatele deja sterse prin iertarea divina. Teologia catolica de azi intelege articolul de credinta despre indulgente ca parte din doctrina despre <<comuniunea sfintilor>>. De amintit ca, in primele secole, s-a practicat iertatea totala sau partiala a penitentei publice, care putea sa fie impusa pentru anumite greseli grave.

Cele doua Biserici, Ortodoxa si Romano-Catolica, sunt in deplin acord asupra existentei unei judecati particulare, care introduce sufletele intr-o stare de asteptare si devenire. Aceasta stare, de bucurie sau de suferinta, nu este nici perfecta, nici definitiva. Sufletele dupa moarte nu au fericire completa inaintea judecatii generale si a invierii mortilor. Nici dreptii sau sfintii nu se bucura de o desavarsire deplina. Dar judecata particulara, personala, nu hotaraste o penitenta si nu este nicidecum contrara rugaciunii de mijlocire pentru cei raposati, de unde, caracterul legitim al liturghiei pentru morti, practica folosita de ambele Biserici.

Traditia Ortodoxa nu a acceptat insa credinta in purgatoriu din cauza nefondarii ei teologice si sacramentale, caci aceasta teorie ar anula judecata particulara si ar minimaliza efectul Tainei marturisirii pacatelor. Traditia accepta ideea de vindecare si purificare dupa moarte, dar a refuzat sa atribuie suferintelor din cealalta viata o valoare de ispasire. Ideea de purgatoriu nu are apoi in temei biblic explicit (textul invocat – I Cor. 3, 13-15 – nu justifica o asemenea doctrina). In plus, ideea de dreptate, de merit si de indulgente, pe care se sprijina aceasta credinta, tine mai mult de un sistem penitential juridic, in contradictie totala cu ideea de dreptate biblica.

Este adevarat ca Marturisirile de credinta din secolul al XVII-lea (Petru Movila – 1642; si Dositei al Ieruslaimului – 1672) vorbesc despre un timp si o stare intermediara, care se traieste intre judecata particulara de dupa moartea ficaruia, si judecata ultima, colectiva, de dupa invierea de obste. Ele nu impartasesc insa ideea unui foc material de purificare a sufletelor, in vederea ispasirii pedepselor temporare nesatisfacute in viata. Asadar, starea de odihna si de suferinta a sufletelor dupa judecata particulara, desi imperfecta, este reala. Sufletele din iad nu pot repera greseli sau plati datorii. Se poate vorbi numai de o stare de receptivitate a sufletelor dupa moarte, in urma rugaciunilor Bisericii si a iubirii manifestate a semenilor.

Credinta in purgatoriu vine in contradictie si cu invatatura ortodoxa despre Taina marturisirii pacatelor si despre caracterul rugaciunii liturgice pentru morti. Chiar dupa dezlegarea sacramentala in Taina marturisirii, – spune teologia catolica -, penitentul trebuie sa sufere o pedeapsa temporara, aici sau dincolo de moarte. Aceasta teologie face o diferenta intre vina – care se iarta aici gratuit, prin pocainta si dezlegare, si pedeapsa temporala, care se plateste dupa moarte. Pacatul iertat este sters, dar pedeapsa corespunzatoare ramane. Or, teologia ortodoxa nu a admis o pedeapsa temporara, cu caracter de ispasire, dupa dezlegarea sacramentala a pacatelor marturisite. Caci Taina in sine constituie <<acest ceas curatitor>> in care <<toate ranile tale, pe care ca un vietuitor in lume, le-ai dobandit in diferite intimplari, fara fatarnicie le vei vedea ca sa iei adevarata tamaduire de la Insusi Domnul nostru Iisus Hristos, Doctorul si Mantuitorul sufletelor si al trupurilor noastre>> (Slujba Marturisirii). Taina are un efect tamaduitor: <<Ia seama, dar, de vreme ce ai venit la doctor, sa nu te intorci nevindecat>>. O datorie care ar trebui platita dupa moarte, prin suferinta expiratorie in focul purificator, ar arata insuficenta Tainei spovedaniei. Epitimiile sau penitentele prescrise de duhovnic dupa dezlegare, au numai o functie de intarire a penitentului. In plus, teza indulgentelor acordate celor vii se intemeiaza pe speculatii arbitrare cu tezaurul de <<merite supra-abundente>> ale sfintilor, ceea ce teologia ortodoxa, de orientare organica, nu poate admite, nici idea de merit sau de satisfactie.

Imparatia lui Dumnezeu, ca si invierea, nu este rasplata meritelor noastre in sens legalist, asa cum se vede din invierea lui Lazar, ci comuniunea prin credinta cu Cel ce este invierea si viata:

<<Deci Marta, cand a auzit ca vine Iisus, a iesit in intampinarea Lui, iar Maria sedea in casa. Si a zis Marta catre Iisus: Doamne, daca ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit. Dar si acum stiu ca oricate vei cere de la Dumnezeu, Dumnezeu iti va da. Iisus i-a zis: Fratele tau va invia. Marta i-a zis: Stiu ca va invia la inviere, in ziua cea de apoi. Si Iisus i-a zis: Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai. Si oricine traieste si crede in Mine nu va muri in veac. Crezi tu aceasta? Zis-a Lui: Da, Doamne, Eu am crezut ca Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, Care a venit in lume>> (Ioan 11, 20-27).

Pr. Prof. Dr. Ion Bria,

Ortodoxia, anul XLVII nr. 1-2 ianuarie-iunie 1995, pag. 61-101.