Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași – Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural a organizat vineri, 15 decembrie 2017, la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău, expoziția “Veșmintele liturgice ale Sfântului Gavriil Bănulescu-Bodoni salvate prin conservare-restaurare”.

Vernisajul acestei expoziții a fost moderat de dl Tudor Zbarnea, directorul Muzeului de Artă al Moldovei, la eveniment fiind prezenți din partea Bisericii Ortodoxe din Moldova: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei, Prot. mitr. Emanuil Brihuneț, Președintele Sectorului Sinodal Restaurare și Pictură Bisericească, Arhim. Filaret (Cuzmin), Starețul Mănăstirii Căpriana.

În cadrul acestui proiect expozițional, realizat în colaborare cu Mănăstirea Căpriana și Muzeul Național de Artă al Moldovei Chișinău sunt prezentate primele rezultate ale proiectului de conservare-restaurare a veșmintelor liturgice care au fost descoperite în cripta Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, de la Mănăstirea Căpriana,  în data de 25 august 2016, în contextul canonizării Sfântului Ierarh Gavriil.

Conservarea și restaurarea acestor vestigii arheologice a fost realizată la Iași, de către experții Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Național din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Sursa: http://ortodox.md/