Astăzi este lăsatul secului de brînză și mîine se începe Postul Mare – vremea de postire, de pocăință, de împărtășire cu Sfintele Taine.

Creștinii sunt datori să țină post. Dacă cineva este bolnav sau are altă pricină serioasă și nu poate posti tot postul, să postească cît poate și cît va posti, atîta plată va primi de la Dumnezeu. Cine va posti tot postul, atîta plată va primi de la Dumnezeu, cine va posti jumate de post, plată va primi pentru jumate, cina va posti o săptămînă , plată pentru o săptămîmă va primi; cine va posti 3 zile, plată pentru 3 zile. Dar cine ete bolnav tare și postirea poate să-i strice sănătatea, acela nu trebuie să postească să nu facă mai mare păcat.

Trebuie să postim nu numai trupește, dar și sufletește – să lepădăm deprinderile și obiceiurile rele.  Dacă cineva are deprinderea de a fuma, de a lua ceva stăin, de a spune minciuni, de a înjura, de a blestema, acum în post este vremea potrivită de a începe să se debaraseze de ele pentru totdeauna, ca să se poată împărtăși fără osîndă.

Este un obicei vechi creștinesc, întărit și de practica Bisericii, ca în ziua lăsatul secului creștinul să se ierte unul cu altul. Și acel creștin, de la care și-a cerut cineva iertare, este dator să-l ierte și singur să-și ceară iertare.

Sursa: ”Sjujbele preotului în Postul Mare, în săptămîna Patimilor, și la Paști”,

Arhim. Ermoghen (Adam), pag. 8-9