fumatul

Fumatul costă economia mondială peste 1.400 miliarde de dolari şi absoarbe aproximativ 6% din cheltuielie mondiale pentru sănătate, arată un prim studiu cu privire la acest subiect, informează AFP.

Publicat marţi în revista Tobacco Control, studiul arată că în 2012 costul total al fumatului s-a ridicat la 1.436 miliarde de dolari la nivel mondial, iar 40% din costuri au fost suportate de ţările în curs de dezvoltare. Nota totală de plată a inclus o factură de 422 miliarde de dolari pentru tratament şi spitalizare, adică 5,7% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, precum şi costuri indirecte ca urmare a productivităţii pierdute din cauza bolilor şi deceselor.

„Fumatul impune o povară economică grea la nivel mondial, în special în Europa şi America de Nord unde epidemia este mai avansată. Aceste descoperiri subliniază necesitatea implementării unor măsuri mai dure de control pentru diminuarea acestor costuri”, apreciază autorii studiului.

Conform rezultatelor studiului, un sfert din costul economic total al tabagismului este suportat de patru ţări: China, India, Brazilia şi Rusia. Raportat la PIB-ul diferitelor ţări, fumatul este deosebit de costisitor în Europa de Est (3,6% din PIB) precum şi în SUA şi Canada (3% din PIB). Restul Europei se situează la  2% din PIB faţă de 1,8% din PIB la scară mondială. De asemenea, în Europa de Est, cheltuielile de sănătate legate direct de fumat reprezintă 10% din totalul cheltuielilor de sănătate.

Autorii subliniază că, spre deosebire de studiile anterioare care s-au concentrat pe statele bogate, acesta este primul studiu care include şi ţările cu venituri mici şi mijlocii pentru a oferi o estimare mai corectă a costurilor totale ale fumatului. La realizarea acestui studiu au fost colectate date din 152 de ţări reprezentând 97% din fumătorii planetei.

Chiar şi aşa, costurile reale ale fumatului sunt mult mai mari deoarece cercetătorii precizează că în calculele lor nu sunt incluse şi pagubele provocate de fumatul pasiv, responsabil anual pentru aproximativ şase milioane de decese pe an.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a fixat ca obiectiv reducerea cu o treime, până în 2030, a deceselor premature legate de maladiile non-infecţioase şi fumat. OMS estimează că la nivel mondial sunt 1,1 miliarde de fumători, ceea ce înseamnă că unul din cinci oameni cu vârsta de peste 15 ani este fumător.

www.jurnal.md