Într-o zi, un european naufragiaza pe o insulă din Pacificul de Sud. Insula era locuită de către localnici inteligenți, primitori și, totodata, crestini practicanti.

Seara, șeful aborigen il invita, in bunatatea sa, pe naufragiat sa cineze in coliba lui, iar in tot timpul mesei europeanul nu a incetat sa-i vorbeasca acestuia despre beneficiile civilizației.

Musafirul nu a pregetat niciun efort in a-i explica liderului ce îmbunătățiri ar putea aduce în viața insulei roadele civilizatiei sale și modul în care credinta le schimbase si marcase astfel, „negativ”, modul de viața al celor din tribul său.

– Numai ca, din pacate, credința ta te infraneaza sa tii pasul cu progresul rapid! – a încheiat naufragiatul european discursul său.

– Ai dreptate, prietene, credința a schimbat foarte mult modul nostru de viață – a spus șeful – pentru că, în zilele de altadata, poporul meu nu ar mai fi stat acum de vorba cu tine, ci te-ar fi prăjit pentru cină. Ma pui pe ganduri… Deci, tu chiar esti de parere ca ar trebui să renuntam la ea?…

sursa: lonews.ro