Betia este mai rea decat lacomia si este defaimata foarte de Sfintele Carti, ca primit lucru este a se indreptati cineva cu betia, precum se si lauda cei fara de minte, de vreme ce cu incetul se imbolbavesc si saracesc. Deci, bun lucru este a bea putin, pentru slabiciunea trupeasca. Ca, precum pamantul, la vreme fiind adapat, creste curata samanta cea semanata intr-insul si cu dobanda, iar pamantul cel plin de multa grasime, creste numai buruieni si scai, asa si multa bautura pe cei fara minte ii duce spre ocara, iar pe intelepti, spre plangere. Ca a zis Scriptura lui Dumnezeu: „Noe a fost un barbat drept, dar, imbatandu-se, zacea gol, si s-a batjocorit de Ham cel fara de minte, iar de fiii cei intelepti s-a acoperit.”
        Sa fugim, deci, fratilor, de dracul betiei, ca sa nu fim batjocoriti de el ci mai vartos sa ne trezim si sa ne intarim, ca sa fie intreg omul cel din launtru, precum si la Pilde ne invata Scriptura, zicand: „Sa nu fii bautor de vin, ca tot betivul sarac va fi.” Si iarasi zice: „Pentru cine sunt suspinele, pentru cine vaicarelile, pentru cine galcevile, pentru cine plansetele, pentru cine ranile fara pricina, pentru cine ochii intristati? Pentru cei ce zabovesc pe langa vin” (Pilde 23, 29-30). Si a mai zis: „La vin nu te imbarbata, ca pe multi i-a pierdut betia.” Si iarasi: „Nu folosesc celui fara de minte mancarea si bautura, ca nebunie si ocara este betia. Si tot cel ce se amesteca cu dansa, nu va fi intelept.” Iar Isaia, ocarand pe cei beti, le zice: „Vai de cei ce dis-de-dimineata alearga dupa bautura imbatatoare, vai de cei ce pana seara tarziu se infierbanta cu vin!” (Is. 5,11). Iar Ioil le-a zis: „Desteptati-va, betivilor, si plangeti. Si voi, bautorilor de vin, tanguiti-va pentru vinul cel nou, caci vi s-a luat de la gura. (Ioil, 1,5).
        Cu adevarat, dar, a necredinciosilor si a oamenilor celor nebotezati le este veselia din betie, precum a zis si Iov, rugandu-se pentru oarecine: „Sa rataceasca ca niste  betivi. Iar, cei ce voiesc a vietui cu cinste si cu curatenie, de aceasta sa se lase si pe calea cea dreapta, fara poticnire, sa mearga.” Si sa ascultati pe Apostolul care zice: „Nu va imbatati de vin, intru care nu este mantuire.” Si iarasi: „Betivii nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu.” Si inca a mai zis: „Ca toate vatamarile, cele cu chip de rusine, din betie se fac.” Pentru aceasta, nu fiti nebuni, ci cunoasteti care este voia lui Dumnezeu. Ca Insusi Domnul nostru Iisus Hristos ne-a poruncit tuturor, zicand: „Luati seama la voi insiva sa nu se ingreuneze inimile voastre de mancare si de bautura si de grijile vietii.” (Luca, 21,34).

Sfîntul Antioh