Odată cu venirea primăverii începe și sezonul petrecerilor.

Dacă plănuiți să organizați diverse petreceri în anul 2016, dar nu știți zilele în care, din punct de vedere bisericesc,  este permis să faceți acest lucru, aflați mai jos.

 

Petrecerile nu pot rezona cu starea de pocăință caracteristică posturilor și zilelor de post de peste an, dar nici cu lumina marilor sărbători creștine. De aceea Biserica a stabilit anumite zile în care nu pot fi organizate petreceri.  Vedeți mai jos  perioadele de timp în care nu se pot  săvârși, din punct de vedere canonic, petrecerile și  în mod deosebit – nunțile:

• În cele patru posturi și în toate zilele de post de peste an (miercuri și vineri), rânduite de către Biserică;

• În zilele Praznicelor Împărătești și în ajunul acestora, după cum urmează: 18 – 19 ianuarie (Botezul Domnului), 14 – 15 februarie (Întâmpinarea Domnului), 8 – 9 iunie (Înălțarea Domnului), 18 – 19 iunie (Cincizecimea), 20 – 21 septembrie (Nașterea Maicii Domnului), 26 – 27 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci). De asemenea, nu se fac petreceri pe data de 11 septembrie, când Biserica pomenește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

• Din Duminica lăsatului sec de carne pentru Postul Sfintelor Paști, pană la Duminica  Sfântului Apostol Toma (7 martie – 8 mai)

• În postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (27 iunie – 11 iulie)

• În postul Adormirii Maicii Domnului (14 – 27 august)

• În postul Nașterii Domnului (29 noiembrie – 7 ianuarie)

• În perioada de la Crăciun, până la Bobotează (7 – 19 ianuarie)

enlightenedTrebuie să știți că nu există nici o interdicție în privința oficierii botezului copiilor, care se face în orice zi de peste an, la orice oră, iar aceasta nu include și petrecerea propriu-zisă. Condiția este ca ceremonia de botez  nu fie urmată de o petrecere zgomotoasă, ci doar de o masă pioasă în familie, cu bucate de post.

Acest lucru este valabil și pentru zilele de naștere sau alte ceremonii.

Sursa: www.eumama.md