Acasă Articole şi studii Articole preluate Studiu: MAJORITATEA fructelor turcești de pe piața din România conțin PESTICIDE. Cum...

Studiu: MAJORITATEA fructelor turcești de pe piața din România conțin PESTICIDE. Cum recunoaștem fructele sănătoase?

994
0

Aproape un sfert din legumele, fructele și cerealele de pe piața din România conțin reziduuri de pesticide, se arată într-un raport alAutorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Citricele turcești și merele românești conțin cele mai multe pesticide, se arată în raportul citat de ziarul Adevărul. Din cele 3.357 de probe analizate de ANSVSA, 25% conțineau reziduuri de pesticide și 0,9% aveau cantități de substanțe toxice peste limita admisă de lege.

Produsele venite din Turcia au arătat fără excepție, prezența pesticidelor. Astfel, merele, grapefruiturile, lămâile sau mandarinele aveau între două și cinci tipuri de pesticide.Pe roșiile analizate, 70% din ele fiind turcești, a fost identificat același număr de tipuri de pesticide.Pesticidele detectate cel mai frecvent de autoritatile din cadrul ANSVSA au fost: methidathion, imazalil, tiabendazol, chlorpyrifos si pyrimethamil.

In raportul ANSVSA a fost inclusa si analizarea mancarii pentru bebelusi facuta din cereale. Astfel, din 11 produse cu eticheta “bio” sau “organică”, 10 conțineau pesticide. Nivelul de pesticide descoperit este totuși sub limita admisă de reglementările Uniunii Europene. Mostrele analizate proveneau din Austria, Germania, Polonia, Portugalia și Spania.

Cum recunoașteți produsele fără pesticide

Cetățenii care vor evite mare parte din pesticidele care se găsesc pe  și  trebuie să le spele foarte bine înainte de consum. În cazul legumelor cu frunze, precum varza sau salata, se recomandă spălarea fiecărei frunze în parte.

Pentru a evita produsele cu multe pesticide, consumatorii trebuie să se ferească de fructele sau legumele care arată impecabil. Micile imperfecțiuni demonstrează prezența insectelor și implicit absența pesticidelor foarte puternice.

Sursa: ActiveNews

familiaortodoxa.ro