Un profesor universitar a pus studenților săi o astefel de întrebare:

 • Tot ce există în lume este creat de Dumnezeu?

Unul din studenți răspunse ferm:

 • DA, Dumnezeu a creat!
 • EL a creat totul? – întrebă profesorul.
 • Da, răspunse studentul.

După aceea profesorul întreabă:

 • Dacă Dumnezeu a creat totul, deci a creat și răul, doar el există. Reieșind din aceea că faptele ne caracterizează, Dumnezeu este răul.

Studentul a tăcut auzind așa un răspuns. Profesorul era mîndru de sine, lăudîndu-se studenților săi că credința în Dumnezeu este un mit!

Din auditoriu se văzu o mîină ridicată.

– Vă pot adresa o întrebare?

-Sigur, răspunse profesorul.

Studentul ridicîndu-se întreba îndrazneț:

-Domnule profesor, frigul există?

– Ce întrebare stupidă, sigur că există. Nu ți-a fost niciodată frig?

Pe fetelor celor prezenți se văzu zimbete iar studentul răspunse:

-De fapt, domnule profesor, frigul nu există. În conformitate cu legile fizicii ceea ce noi considerăm a fi frigul, în realitate este lipsa căldurii. Zeroul absolut (-460 grade scara Fahrenheit) este lipsa totală a caldurii. Toata materia devine incapabilă de a reactiona la această temperatură. Frigul nu există. Noi am creat aceasta denumire pentru a caracteriza ceea ce simțim în lipsa căldurii.

Studentul continuă:

 • Domnule profesor, dar întunericul există?
 • Da, există.
 • Dumneavoastră iarasi nu aveți dreptate. Întunericul nu există, el este doar lipsa luminii. Noi putem cerceta lumina dar nu întunericul și nici nu putem măsura întunericul. O simplă rază de lumină poate pătrunde în lumea întunericului și să-l lumineze. Cum putem noi ști cît de întunecoasă poate fi o încapere? Doar observînd cîta lumină este acolo, nu-i așa? Întunericul este o noțiune folosită de om, pentru a caracteriza ce se întîmplă în lipsa luminii.

La sfîrsit studentul întreba totuși profesorul:

 • Domnule există raul?

La această întrebare deja profesorul răspunse cam dubios.

 • Da, cum am mai zis, noi îl vedem în fiece zi. Cruzimea dintre oameni, nenumăratele infracțiuni și violentă din întreaga lume. Aceste ezemple ne arată nimic altceva decît existența răului.

La care studentul îi răspunse:

 • Răul nu există, el de fapt este lipsa lui Dumnezeu. El seamănă cu noțiunile de frig și întuneric, inventate de om pentru a caracteriza lipsa lui Dumnezeu. Dumnezeu nu a creat răul. Răul este lipsa credinței și dragostei, precum este căldura și lumina care sunt reale. Răul este lipsa dragostei Dumnezeiești din inima omului. E aievea frigului ce apare în lipsa căldurii și a întunericului în lipsa luminii.

Numele acelui student a fost – Albert Einstein.

http://storyfox.ru/post/sushhestvuet-li-zlo-otvet-odnogo-studenta-na-etot-vopros-porazil-menya-do-glubiny-dushi/

Traducere pentru www.ortodoxia.md diacon Victor Casian