Nici sărutare îţi voi da ca Iuda…

0
3083
Nici sărutare îţi voi da ca Iuda…
 
Cu frică şi cu cutremur creştinii ortodocşi intră în Biserică în Săptămâna Patimilor… Cu dragoste sărută ranele Domnului.
– Dar fratele meu, gândeşte-te şi analizează, nu prin sărut Îl trădezi pe Domnul? Tu săruţi ranele Lui, eşti plin de dragoste faţă de El. Dar meditează şi analizează, nu cumva ai adus rane aproapeliui tău?
 
Sau poate soţiei tale, copiilor sau poate vecinilor? Nu crezi că bolile acestor rane pe care le-ai provocat celor apropiaţi s-au înscris în trupul Domnului poate mai mult decât cuiele ce au fost bătute în mâinile şi picioarele Stăpânului? Şi atunci când săruţi icoana Domnului nostru, răstignirea S-a, nu simte El oare sărutarea lui Iuda, în atingerea buzelor tale? Oare nu prina aceasta îl trădezi de fapt pe Fiul Omului?
 
O să sărutăm în curând ranele ce sunt imitate pe Sfântul Aer. Dar iată că, cei, pentru care El a suferit sunt vii, şi stau împreună cu noi, plini şi ei de rane. Sunt oameni, sufletele cărora sunt pline de răni. Toţi aceştia sunt fraţii Domnului, sunt prietenii Lui. Rănile lor sunt rănile Mântuitorului nostru.
Spre exemplu, un om, care este desurajat moral, rana sufletului lui este straşnică. Sau altul, care are trupul în răni, sau altul flămând, sau altul pe drum, flămând şi însetat… Alţii sufeltele cărora sunt pline de necredinţă, de desnădejde, sau de suferinţă…

Ce am făcut noi pentru a tămădui rănile lor? Am turnat oare pe ele vin şi untedelemn? Nicidecum. Dar pentru ei, Hristos, în aceste zile stă răstignit pe Golgota.
Mă gândesc tot mai mult, sărutând coroana de spini a Mântuitorului, icoana Patimilor Sale, nu-L vindem oare noi din nou? Nu-i dăm oare sărutare ca Iuda…
 
Preot Iulian Raţă
 
Recomandări