Biserica Ortodoxa se afla astazi în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai

0
845
Biserica Ortodoxă se află astăzi în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai

Duminica Lăsatului sec de brânză numită şi a Izgonirii lui Adam din Rai, în acest an, Biserica Ortodoxă o serbează la data de 22 februarie. În cadrul Sfintei Liturghii sa citit pericopa scripturistică din Evanghelia de la Matei, capitolul 6, versetele 14 – 21.
Mai multe informaţii a oferit părintele Anghel Chirilă, inspector Arhiepiscopia Bucureştilor: „Evanghelia dinaintea Postului Mare este un veritabil ghid duhovnicesc, o călăuză spirituală în folosul celor care au de gând să urmeze acest urcuş duhovnicesc al postului. Pe cât de scurtă este, pe atât de folositoare şi plină de înţelesuri. ‘De veţi ierta oamenilor greşalele, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc. Iar de nu veţi ierta oamenilor greşalele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşalele voastre’. Astfel debutează această frumoasă pericopă în care accentul cade pe ceea ce trebuie să împlinească creştinul, ca următor al Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, de-a lungul perioadei sfântului şi marelui post. Această Evanghelie ne descoperă, în afară de sensul iertării pe care trebuie s-o acordăm atât celor care ne-au greşit, dar şi celor faţă de care am greşit, ca la rândul nostru să primim această iertare cu toţii, de la Dumnezeu”.
Biserica a rânduit pentru fiecare duminică din Postul Mare pericope scripuristice speciale: „Fiecare duminică, prin pericopa Evanghelică prezentată în Sfânta Liturghie are acest caracter pe de-o parte pedagogic, acest caracter învăţătoresc, oferindu-ne repere în itinerariul nostru duhovnicesc, dar are şi un caracter modelator pentru dobândirea desăvârşirii”, a declarat părintele Anghel Chirilă, pentru TRINITAS TV.