Mai bine de 10 mii de creștini refugiați din calea islamiștilor

0
715

Mai bine de 10 mii de creștini refugiați din calea islamiștilor

În jur de 10.000 oameni au fugit în câteva zile din orașul Kara-Kosh (Bagdida), în provincia irakiană de Ninive, care a fost capturată de militanții teroriști „Statul Islamic din Irak și Levant” (LIA), a declarat ieri reprezentantul oficial al Secretarului General ONU.

Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), cei mai mulți au fugit din oraș – reprezentanți ai comunităților creștine. Kara Kosh, care în cea mai mare parte era populat de creștini, este situat la 30 km sud-est de Mosul, și este sub controlul grupărilor armate de opoziție a spus Dyuzharrik.
Mulți dintre cei care au părăsit Kara-Kosh, „au fugit la Kurdistanul irakian, unde se adăpostesc deja aproximativ 300 de mii de oameni din Mosul și împrejurimile sale.” „UNHCR și partenerii săi au distribuit corturi, saltele și truse de igienă în școli și centre comunitare în Erbil, unde se încearcă adăpostirea familiilor strămutate,” – a spus Dyuzharrik.
Mai mult de 1000 de persoane sau stabilit în Dahuk, unde personalul UNHCR a început să extindă campare Garmava. „In Kurdistan sunt mai multe tabere pentru a adăposti numărul tot mai mare de familii strămutate”, – a informat reprezentantul secretarului general. Conform estimărilor ONU, victime ale acțiunilor grupărilor armate au devenit mai mult de un milion de irakieni. După cum a afirmat Dyuzharrik pentru a se asigura adăpostirea lor este nevoie de 64.2 milioane dolari, din care în contul UNHCR sau adunat doar 8%.
Situația din Irak sa deteriorat la începutul lunii iunie, după ce luptătorii sunniți din grupul „Statul Islamic din Irak și Levant”, strâns asociată cu „Al-Qaeda”, au lansat o ofensivă în partea de nord și au capturat mai multe orașe. Forțele speciale militare irakiene și luptătorii din rezistență, nu au fost în stare să opună rezistență.

www.ortodoxia.md