Biserica Romano-Catolică, dispusă să elimine celibatului preoților

0
777

Biserica Romano-Catolică, dispusă să elimine celibatului preoților

Un subiect intens dezbătut în Biserica Romano-Catolică a devenit în ultima vreme celibatul obligatoriu al preoților. De data aceasta, preoții greco-catolici din America de Nord cer să li se permită să se căsătorească. Surprinzător, implicațiile unei decizii pe acest subiect se întind până la aspecte de ordin ecumenic.

Pe 6 iunie, conducătorii Bisericii Greco-Catolice din SUA și Canada au publicat un document prin care cer Vaticanului că să le permită preoților ei să se căsătorească. Cererea a fost susținută și de ortodocșii nord-americani, menționează Religion News Service.
Cu profunde rădăcini ortodoxe, Biserica Greco-Catolică se aseamănă cu Biserica Catolică doar prin câteva aspecte, iar unul dintre ele este acceptarea primatului papal, asupra căruia s-a căzut de acord în anul 1596. Celibatul preoților a fost însă una dintre diferențele care a rămas în picioare la unirea celor două biserici. Astfel, în Europa, Africa sau Asia celibatul preoților greco-catolici este opțional.
Decizia de a interzice căsătoriile proților greco-catolici din America de Nord a fost luată în anul 1929 și venea atunci pe fondul unei temeri că preoții romano-catolici, mult mai numeroși decât cei greco-catolici, vor cere și ei eliminarea celibatului obligatoriu. Au existat și atunci controverse, care acum au fost reaprinse.
Atitudinea papei Francisc
Motivul pentru care au fost reluate discuțiile este o deschidere tot mai mare a Vaticanului față de renunțarea la celibat. În ultimele luni, mai multe declarații sau acțiuni ale papei Francisc le-au dat speranțe preoților, nu neapărat greco-catolici, care vor să se căsătorească.
În luna februarie, Francisc i-a permis unui bărbat american căsătorit să fie hirotonit în Biserica Catolică Maronită, aceasta fiind prima decizie de acest fel din ultimul secol.
Protestanților care se convertesc la catolicism li se permite, de exemplu, să fie hirotoniți și să rămână căsătoriți, menționează The New York Times.
Mai mult, papa a declarat într-un interviu realizat după vizita recentă din Israel că, întrucât „celibatul nu este o dogmă de credință, ușa rămâne deschisă”. Tot ce ar trebui să facă preoții este să ofere „sugestii concrete”, așa cum i-a spus papa Francisc unui preot brazilian în timpul unei vizite.
Episcopii greco-catolici nord-americani au enumerat printre avantajele unei asemenea decizii și apropierea de Biserica Ortodoxă. „Suntem convinși că o astfel de măsură ar încuraja restaurarea unității dintre creștinii catolici și ortodocși. O astfel de acțiune îi va asigura pe ortodocși că, în cazul unei unități depline între cele două biserici, tradițiile ortodoxe nu vor fi contestate.”

www.semneletimpului.ro