Ajutor pentru Serbia

0
835

Ajutor pentru Serbia

Serbia, Bosnia şi Croaţia sunt grav lovite de intemperii, bilanţul provizoriu arătând că inundaţiile şi alunecările de teren, cele mai grave din ultimul secol, au dus la moartea a cel puţin 44 de oameni, iar zeci de mii de persoane sunt sinistrate. România va trimite în Serbia şi Bosnia apă şi alimente şi o pompă de apă.

În urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren din Serbia, Bosnia şi Croaţia, au murit 44 de oameni, însă autorităţile din ţările amintite au estimat că „numărul morţilor va fi încă şi mai important”. În Serbia există temeri că o nouă creştere a nivelului apelor râului Sava va pune în pericol noi localităţi, cea mai importantă centrală termică din ţara vecină, care acoperă 50% din consumul naţional de electricitate, fiind în pericol de a fi inundată. Premierul sârb, Aleksandar Vucic, a subliniat că centrala este „obiectivul cel mai important al ţării” şi că trebuie protejat cu orice preţ. Potrivit relatărilor mass-media, construcţia este deja izolată de ape aproape integral, angajaţi ai centralei ridicând în grabă ziduri de apărare din saci cu nisip pentru a evita ca apele să inunde centrala. „Ceea ce ni s-a întâmplat se produce o dată la 1.000 de ani, nu la 100 de ani”, a mai spus Vucic. Catastrofa din ţara vecină a strâns însă laolaltă pe sârbi, mii de oameni s-au grăbit să dea o mână de ajutor compatrioţilor lor. La Belgrad, mii de voluntari continuă să întărească digurile cu saci cu nisip. Primarul capitalei, Sinisa Mali, a asigurat luni dimineaţă că oraşul este „pregătit pentru viitura care se apropie”.
În Bosnia, doar în regiunile Samac şi Bijeljina circa 10.000 de persoane au fost evacuate. Pericolul cel mai mare din Bosnia vine însă din cauza alunecărilor de teren, autorităţile avertizând asupra posibilelor deplasări ale câmpurilor de mine antipersonal datând din războiul intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120.000. În Bosnia, o ţară divizată etnic de la războiul ucigător din anii 1990, solidaritatea este cuvântul de ordine, cetăţenii, indiferent de etnie, ajutându-se reciproc.
În Croaţia, mai multe mii de persoane au fost evacuate în estul ţării, în special din localitatea Gunja, invadată de ape, a relatat televiziunea locală. Mai multe ţări din Uniunea Europeană, din Balcani şi Rusia au trimis în Serbia şi Bosnia zeci de echipe de salvare, dar şi medicamente şi alimente. Şi România va trimite ajutoare pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor şi sprijinirea sinistraţilor, precum o pompă de apă, pături, apă şi alimente.

(Oana Nistor)
www.ziarullumina.ro