Biserica Ortodoxă din Moldova prăznuieşte la 7 aprilie sărbătoarea Bunei Vestiri!

0
4717
alt

Biserica Ortodoxă din Moldova prăznuieşte la 7 aprilie sărbătoarea Bunei Vestiri!

În fiecare an, la 7 aprilie, prăznuim una din cele patru sărbători de peste an care sunt închinate Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu şi unul dintre cele mai importante praznice împărăteşti: Buna Vestire. Cunoscută în popor şi sub denumirea de Blagoveştenie, sărbătoarea marchează ziua în care Maica Domnului a fost anunţată de Arhanghelul Gavriil că a fost aleasă de Dumnezeu să Îl poarte în pantece pe Iisus Hristos.

Semnificaţia sa este dată de începutul lucrării văzute de răscumpărare a omului care, prin voinţă liberă, a căzut în păcatul neascultării faţă de Dumnezeu.

Acest praznic este numit Buna Vestire, pentru marea bucurie pe care a primit-o omenirea : Cel aşteptat de veacuri de către toţi drepţii Vechiului Testament, Fiul lui Dumnezeu, Mesia avea să vină în sfârşit pe pământ ca să ne izbăvească din robia morţii şi a păcatului; de aceea şi învăţătura Mântuitorului, răspândită în întreaga lume de către Apostoli, se cheamă „Evanghelie” adică „Vestea cea Bună”. Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

Troparul sărbătorii: „Astăzi este începutul mântuirii noastre şi arătarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu Fiu al Fecioarei Se face, şi Gavriil harul îl binevesteşte. Pentru aceasta şi noi, împreună cu dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i cântăm: Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine!

http://www.youtube.com/watch?v=N9xDLzM0yeA