Lasatul secului pentru Postul Mare

0
655
alt
Lăsatul secului pentru Postul Mare

Majoritatea creştinilor ortodocşi, astăzi, lasă sec pentru Postul Mare. Aceasta este ultima zi în care credincioşii mai pot mânca lapte, brânză, ouă şi peşte. În Biserica noastră este rânduit, ca ziua ce precede începutul postului să fie numită şi „Duminica Iertării”.
Mai multe informaţii privind semnificaţia acestei zile a oferit, pentru Radio TRINITAS, Părintele Silviu Tudose, profesor la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Capitală: „Duminica aceasta a Izgonirii lui Adam din rai se mai cheamă şi «Duminica Iertării», fiindcă în cadrul ei, seara, la Slujba Vecerniei are loc un ritual foarte emoţionant al «cererii iertării» unii de la alţii. Preotul de la credincioşi şi credincioşii unii de la alţii fiecare. Practic, după săvârşirea Vecerniei, care se cheamă chiar «Vecernia Iertării», preotul se închină în faţa adunării şi fiecare vine apoi înaintea lui, pentru a-i face o metanie şi a-i săruta mâna dreaptă, în semn de împăcare, preotul închinându-se şi el de fiecare dată înaintea credincioşilor. După care credincioşii repetă reciproc acest rit într-o ambianţă tumultuoasă şi emoţionantă.”
Începând de luni, timp de 49 de zile, creştinii se vor abţine de la mâncarea produselor de origine animală. Dincolo de aspectul mâncării, postul înseamnă şi înfrânarea de la anumite acte, gesturi şi gânduri. Sinceritatea postului e asigurată de dorinţa de a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru iubirea Lui pentru noi.

www.basilica.ro