Marşuri pentru viaţă în aproximativ 40 de oraşe din Romania

0
835

Marşuri pentru viaţă în aproximativ 40 de oraşe din România

În aproape 40 de oraşe din întreaga ţară au fost organizate, în zilele de 22 şi 23 martie, marşuri pentru viaţă, informează Ziarul Lumina. Tema promovată în acest an a fost „Adopţia, o alegere nobilă”. În Bucureşti, numeroşi părinţi, însoţiţi de către copii, preoţi, oameni de cultură şi foarte mulţi tineri au participat sâmbătă la această acţiune de conştientizare şi responsabilizare a societăţii faţă de darul vieţii primit de la Dumnezeu.

Îmbrăcaţi în tricouri, inscripţionate cu mesajul „Adopţia, o alegere nobilă”, purtând fie baloane, de asemenea inscripţionate, fie pancarte, cu mesaje pro-viaţă, familie, adopţie, decenţă şi tradiţie, precum „Avortul nu te face neînsărcinată, avortul te face mama unui copil mort” sau „Viaţa începe de la concepţie”, participanţii au plecat din Parcul Unirii, din centrul Capitalei, în marş spre Parcul Tineretului. „«Adopţia, o alegere nobilă» este mesajul nostru, al tinerei generaţii către români, ca ei să conştientizeze problema şi birocraţia adopţiei, având în vedere că în România sunt aproximativ 400.000 de persoane abandonate şi sunt şi foarte multe cupluri care nu pot avea copii. De aceea, acţiunea noastră este şi un mesaj către ei ca să se gândească la adopţie, pentru că aceasta este un lucru frumos, nobil, ce trebuie făcut într-o societate care se gândeşte la un viitor mai bun”, a precizat Alexandru Voropanov, student în anul IV la UMF „Carol Davila” din Bucureşti şi membru al Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă” (fundaţia care a organizat această ediţie a Marşului pentru viaţă în Capitală).
Pe parcursul traseului, trecătorii simpli de pe bulevardele Capitalei au fost uimiţi de iniţiativa semenilor lor, iar o parte dintre ei s-a alăturat participanţilor. „Este foarte important să fim uniţi în acest demers şi sperăm să se întâmple ceva”, ne-a spus o participantă, Laura Mircea. De asemenea, au mai subliniat şi alţi participanţi, iniţiativa Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă” aduce în atenţia opiniei publice aspecte importante ale vieţii noastre, precum dreptul la viaţă şi adopţia, ca soluţie împotriva avortului. „Modul tacit în care se degradează demnitatea umană – vezi experimentele pe embrioni ca şi cum ar fi o materie care nu contează, deşi ei sunt o viaţă – transformă societatea noastră într-una de tip orwellian, într-o societate în care viaţa umană nu va mai conta sau într-una în care vor exista instituţii ce vor decide cine să trăiască şi cine nu, iar viaţa umană nu va mai fi sacră şi inviolabilă. De aceea, încercăm să atragem atenţia că trebuie făcut ceva şi în socialul românesc”, a explicat Gabriela Alexandru.
„An de an, cu prilejul sfintei sărbători a Bunei Vestiri, ne aducem aminte de toţi copiii care sunt darul lui Dumnezeu; din păcate, mulţi dintre ei nici nu mai apucă să se nască. De aceea, sprijinim această acţiune de sensibilizare a mămicilor şi a viitoarelor mămici ca să-i lase să se nască şi să vadă lumina soarelui. Promovăm adopţia, nu ca să ne manifestăm împotriva avortului, ci să ne manifestăm pentru viaţă şi să dăm prin adopţie o şansă copiilor nedoriţi de părinţii lor să intre în alte familii şi să crească acolo spre slava lui Dumnezeu”, a mărturisit părintele Victor Mihăilă, slujitor la Paraclisul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.
„Avem nevoie de o cultură a adopţiei”
Marşul pentru viaţă a fost susţinut şi de către Patriarhia Română, întrucât este o chemare la apărarea familiei creştine tradiţionale şi a darului vieţii umane în poporul român aflat azi într-un declin demografic îngrijorător, iar avortul a devenit o plagă pentru societatea românească.
În societatea românească, adopţia se luptă nu numai cu legislaţia, care te face pur si simplu să renunţi la orice demers, cât şi cu mentalitatea. „Nu avem o mentalitate care să încurajeze adopţia şi de aici apar alte situaţii. Copiii adoptaţi nu sunt înţeleşi în mediul lor sau la şcoală de către colegi. Părinţii, dacă adoptă un copil şi au probleme cu el, ceilalţi îi privesc ciudat şi îi spun: «Ai adoptat un copil, de ce te mai plângi?». Avem nevoie de o cultură a adopţiei şi sper că acest marş, la care au fost foarte mulţi oameni receptivi şi implicaţi, să reprezinte un început. Acest eveniment face parte din «Săptămâna pentru viaţă», care se desfăşoară până miercuri, 26 martie, iar prin toate activităţile pro-viaţă, precum întâlniri, concursuri, mese rotunde, conferinţe, proiecţii de filme, dezbateri, ne propunem abordarea temei adopţiei din mai multe perspective, precum sociologică, psihologică şi teologică, pentru a sublinia perspectivele şi punctele de vedere diferite ale oamenilor din domenii variate asupra adopţiei”, a explicat Alexandra Nadane, preşedintele Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă”.
Bucureştenii sunt din nou invitaţi la o acţiune a Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă”, astăzi, 24 martie, de la ora 18:00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Marina” din Bucureşti, unde are loc conferinţa „Biologie şi persoană în perspectivă teologică asupra adopţiei”, invitaţi fiind pr. lect. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, şi pr. părintele Nicolae Tănase, de la Valea Plopului.
Marşul pentru viaţă la Târgovişte şi Buzău
La Târgovişte, Marşul pentru viaţă s-a desfăşurat sâmbătă, 22 martie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, fiind organizat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Universitatea Valahia, împreună cu Asociaţia Pro Vita Târgovişte. Au participat studenţi ai Facultăţii de Teologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Valahia din Târgovişte, dar şi de la alte facultăţi, elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgovişte, medici, asistenţi, asistenţi sociali şi credincioşi. Itinerarul a cuprins centrul municipiului Târgovişte şi s-a finalizat în faţa Catedralei arhiepiscopale din Târgovişte, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei.
La Buzău, Marşul pentru viaţă a reunit sâmbătă, 22 martie, sute de oameni, în frunte cu preoţii de la parohiile buzoiene, care au militat pentru apărarea vieţii şi luarea în considerare a adopţiei, cea mai nobilă soluţie pentru copiii fără părinţi. Manifestarea a început în Parcul Crâng, la Bisericuţa „Sfânta Muceniţă Filofteia”. De aici, toţi participanţii au străbătut zona centrală a oraşului, pe b-dul Nicolae Bălcescu, oprindu-se, pentru un moment de rugăciune, la Biserica „Sfântul Spiridon”, precum şi la Catedrala „Sfântul Sava”. În continuare, s-a făcut un popas la Maternitatea Buzău, apoi la Biserica „Buna Vestire” – Banu. Marşul s-a încheiat la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului” şi „Sfinţii Trei Ierarhi”, unde cei prezenţi au participat la slujba Vecerniei, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, împreună cu Fundaţia pentru copii „Sfântul Sava”, în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău şi cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Buzău, după cum ne-a precizat Dragoş Olteanu, consilier media.

www.basilica.ro