Conform statisticilor, mai bine de jumatate din numarul total al crestinilor ortodocsi din intreaga lume, sunt pastoriti de Biserica Ortodoxa Rusa

0
898
Conform statisticilor, mai bine de jumătate din numărul total al creștinilor ortodocși din întreaga lume, sunt păstoriți de Biserica Ortodoxă Rusă

În țărilor cu cel mai mare număr de creștini ortodocși se numără Rusia, Etiopia, Ucraina, România, Grecia, Serbia, Bulgaria, Belorusia, Egipt dar și Gruzia. Dintre statele mai sus pomenite, Bisericile din Etiopia și Egipt, sunt păstorite de Biserica Coptă și respectiv Etiopiană, enumerându-se în rândul bisericilor „precaceldoniene”.
Trei țări din lista de mai sus, Rusia (101 milioane, 405 mii de ortodocși), Ucraina (34 milioane 850 mii de ortodocși) și Belorusia (5 milioan 900 mii de ortodocși) intră în teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse. Populația Ortodoxă a acestor state constituie 54,7% din numărul total al ortodocșilor din toată lumea.
În același timp, Biserica Ortodoxă Rusă, păstorește creștinii ortodocși din 14 state. În afară de Rusia, Ucraina și Belorusia, în numărul acestora intră Republica Moldova, Cazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirghiztan, Tadjikistan, Estonia, Lituania, China și Japonia. De asemeni, comunități religioase ale Bisericii Ortodoxe Ruse există în mai multe țări din întreaga lume, unde există diaspore vorbitoare de limbă rusă, ucrainească sau română.

www.pravoslavie.ru