Femei in Athos. Grecia aflata sub presiuni internationale !

0
879
Femei in Athos. Grecia aflata sub presiuni internationale !
Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, presedinte al Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, a marturisit ca Grecia este presata de organizațiile internaționale in vederea ridicarii interdicției de intrare a femeilor in Muntele Athos, numita Avaton (Άβατον), în limba greacă.

Într-un comunicat de presă emis cu ocazia vizitei Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii in Grecia, Kirill I, Mitropolitul Ilarion a subliniat că aceste presiuni urmaresc ca „Muntele Athos sa fie deschis pentru turism pentru ambele sexe, dar până în prezent rezistența Greciei în acest domeniu este solida și se spera ca aceasta sa continue sa ramana asa, pentru că orice fel de schimbări în Athos și în jur pot avea un impact fatal asupra acestei insule de spiritualitate, care constituie o moștenire comuna pentru intreaga lume ortodoxă”.(preluat lacasuriortodoxe.ro)

Părintele Dionisie este îngrijorat de faptul că din ce în ce mai multe foruri internaţionale vor transformarea Athosului într-un muzeu plin de vizitatori. Acum o sută de ani, intrarea femeilor în Athos părea o utopie. Nici măcar musulmanii, care au stăpânit multă vreme peste Sfântul Munte, nu au cerut aşa ceva. Dar, în zilele noastre, femeile vor să ajungă la Athos. Părintele Dionisie este trist din cauza faptului că multe mănăstiri athonite au acceptat să fie reconstruite cu ajutorul fondurilor occidentale. Este oarecum firesc ca, după ce a investit bani în Athos, Occidentul să pretindă anumite drepturi. Nimic nu se face pe gratis. Mănăstirile care astăzi au fost renovate pe banii Occidentului mâine sau poimâine vor fi vizitate de contribuabili, fie ei bărbaţi sau femei.

Sunt profeţii că până la urmă femeile vor intra în Athos. Acesta va fi un semn al apropierii sfârşitului lumii. Este însă ciudat că oamenii nu văd nici o legătură între preconizata intrare a femeilor în Athos şi apropierea sfârşitului.

Părintele Dionisie mai spunea că femeile credincioase nu trebuie să intre în Sfântul Munte nici dacă legile civile o vor permite. Maica Domnului a cerut să nu intre picior de femeie acolo. Şi Maica Domnului se va întrista când va vedea că oamenii nu ţin seama de dorinţa ei.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu Athosul românesc, cu Mănăstirea Frăsinei: dacă Sfântul Calinic de la Cernica a legat să nu calce acolo picior de femeie, nimeni nu poate dezlega legătura sa. Şi femeile care vor ajunge acolo, chipurile din motive duhovniceşti, îşi vor agonisi osândă şi nu binecuvântare.

“Parlamentul european cere ridicarea interdictiei care împiedică accesul femeilor pe Muntele Athos din Grecia, zonă geografică de 400 km2, unde accesul acestora este interzis în virtutea unei decizii luate în anul 1045, de către călugării celor 20 de mănăstiri ale regiunii, decizie care violează astăzi principiul universal recunoscut al egalitătii genurilor, al non-discriminării, ca si legislatia comunitară asupra egalitătii, precum si dispozitiile relative la libera circulatie a persoanelor în cadrul Uniunii Europene”.

Nu sunt afirmatii panicarde, este un citat din procesul verbal al sedintei din 15 ianuarie 2003 privind situatia drepturilor fundamentale în Uniune. Asa cum marea majoritate dintre dumneavoastră cunoasteti, Grecia s-a opus hotărârii Uniunii Europene, mai ales că la momentul aderării Greciei s-a întocmit o clauză specială care mentiona că Grecia aderă la Uniunea Europeană, dar fără ca femeile să intre vreodată în Sfântul Munte Athos.

Cu toate acestea, Parlamentul Uniunii Europene a trecut peste legământul, peste întelegerea pe care o făcuse cu grecii. Desi cererea din ianuarie a fost respinsă de către poporul binecredincios din Grecia, Uniunea Europeană a mai făcut încă o cerere, invocând aceleasi motive de nedreptate, mare nedreptate care li se face femeilor. Nu stiu dacă între timp grecii au apucat să respingă si această cerere, sunt convins că o vor face. Dar, în acelasi timp, îmi dau seama că, asa cum pentru legalizarea avortului s-au făcut diferiti pasi si în cele din urmă avortul a fost legalizat, asa vor încerca si cu Grecia, ca – după presiuni repetate – să prindă Parlamentul Greciei la o cotitură si să-i convingă pe parlamentari de faptul că nu e nimic rău, nu e nimic dramatic în intrarea femeilor în Muntele Sfânt.

Înainte ca această pretentie să devină oficială în luna ianuarie a anului 2003, acum vreo doi sau trei ani, din rânduiala lui Dumnezeu am ajuns în Sfântul Munte si am vorbit cu mai multi părinti care erau foarte frământati de această problemă. Si ei spuneau clar: “Dacă femeile intră aici, vine sfârsitul lumii. Asa ne-au învătat bătrânii nostri, asa au profetit sfintii nostri, care erau făcători de minuni, cuviosi, asceti sau nebuni pentru Hristos”.

site sursa ortodoxintarafagarasului.wordpress.com