Camera Reprezentanților a scăzut vârsta limită a avorturilor la 20 de săptămâni

0
705
Camera Reprezentanților a scăzut vârsta limită a avorturilor la 20 de săptămâni
Camera Reprezentanților din SUA a votat ieri o nouă lege anti-avort, ce limitează aproape toate avorturile – exceptând cazurile de incest, viol și situațiile ce periclitează viața mamei – la primele 20 de săptămâni de la concepție.
Noul proiect de lege anulează astfel legile din majoritatea statelor, ce permit avorturile până la vârsta când se consideră că fătul devine viabil, adică aproximativ 24 de săptămâni.

Votarea legii, ce s-a realizat la limită – cu 228 de voturi pentru și 196 împotrivă – a fost motivată într-o măsură semnificativă de condamnarea pe viață a medicului american Kermit Gosnell pentru uciderea a trei copii născuți vii, prin tăierea coloanei vertebrale cu un foarfece.

Pe termen scurt, legea nu va avea o finalitate concretă, scrie Associated Press, întrucât Senatul, dominat de democrați, afirmă că o va ignora, iar Casa Albă a precizat că președintele o va respinge, în caz că va ajunge vreodată pe masa sa, motivând că această măsură ar reprezenta „un asalt asupra dreptului femeii de a alege”.
În schimb, legea e privită de conservatori și activiștii anti-avort drept un mare succes al politicilor pro-viață.

„Penny Nance, președinte al organizației Concerned Women for America, a numit-o „cea mai importantă lege pro-viață luată în considerare de Congresul american în ultimii 10 ani”.

Susținătorii legii afirmă că fetușii pot simți durerea după aproximativ 20 de săptămâni, iar proiectul de lege citează în mod extensiv din studii ce susțin această concluzie.