Ungaria isi apara valorile si radacinile crestine. Aprecieri ale Patriarhului rus

0
802

Ungaria isi apara valorile si radacinile crestine. Aprecieri ale Patriarhului rus

   Patriarhul Kirill s-a intalnit cu Zoltan Balog, ministrul ungar al resurselor sociale. Patriarhul a remarcat cu satisfacție că autoritățile maghiare apara rădăcinile creștine ale culturii maghiare: „Salutăm faptul că Constituția Ungariei contine un articol care prevede ca Dumnezeul Creștinismului unește poporul maghiar. Salutăm, de asemenea, poziția guvernului maghiar, vizavi de recunoasterea naturii căsătoriei, ca uniune intre un bărbat și o femeie”.

   „Astăzi, în Europa, a devenit dificil să-ti aperi convingerile creștine, dar sunt sigur că, fără ele, Europa nu va mai exista”, a continuat Patriarhul.

   Întâistătătorul Bisericii Ruse a amintit despre experiența tristă a perioadei sovietice, în care oamenilor li s-au tăiat rădăcinile lor spirituale și culturale. „Nu conteaza cum respingi rădăcinile creștine, fie printr-o ideologie sovietică, fie prin ideologia secularismului extrem”.

   Potrivit Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, nu trebuie sa construim o civilizație bazata pe instincte, ci o civilizație a libertatii, bazată pe responsabilitate.

   Patriarhul a mai vorbit despre legăturile istorice dintre Rusia și Ungaria, în special despre miile de emigranți ruși care, în perioada Războiului Civil, s-au refugiat pe teritoriul Ungariei.

   În prezent, exista un număr mare de expatriați vorbitori de limbă rusă, care trăiesc în Ungaria, a spus Întâistătătorul Bisericii Ruse, mulțumind autorităților din această țară pentru evolutia Episcopiei de Ungaria și Budapesta (Biserica Ortodoxa Rusa) care asigura pastoratia acestor oameni. Patriarhul a mai remarcat, de asemenea, cu recunoștință, că prin deciziile luate de Justiția maghiara expatriații de limbă rusă au avut ocazia să se roage în propria lor catedrală.

   Patriarhul a mai vorbit despre rapoartele Bisericii Ortodoxe Ruse cu Biserica Catolică din Ungaria. „Cu Cardinalul Erdo, am luat in calcul necesitatea instituirii unui forum european, pentru a discuta probleme de actualitate. Funcționează acest spațiu, astăzi, și credem că este o experiență bună pentru dialogul dintre ortodocși și catolici”, a spus Patriarhul.
   La rândul său, Zoltan Balog a mulțumit Sanctității Sale, pentru cuvintele adresate poporului si guvernului maghiar.

   „Acceptăm cu recunoștință sprijinul și rugăciunea Bisericii Ortodoxe Ruse și a Voastra. Suntem foarte mulțumiti de faptul că istoria relatiei noastre, în mod tradițional pozitivă, creste si este mai puternică astăzi”, a declarat Zoltan Balog.
   Ministrul ungar a mai subliniat, de asemenea, importanța cooperării inter-creștine, in apararea valorilor creștine și a creștinilor persecutați.