Președintele bulgar a cerut oficierea slujbelor în biserici pentru pacea și bunăstarea poporului

0
755

Președintele bulgar a cerut oficierea slujbelor în biserici pentru pacea și bunăstarea poporului

Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a cerut trei zile nationale de rugaciune, pentru a pune capat valului de sinucideri, disperarii si pesimismului bulgarilor. Cele trei zile de rugaciune cerute de presedintele tarii au inceput vineri, iar cererea liderului de la Sofia vine dupa ce sapte oameni si-au dat foc, protestand fata de saracie si de coruptie. Cinci dintre ei ai murit si doi au suferit arsuri serioase.

In acest context, lideri religiosi ai mai multor religii au cazut de acord cu rugaciunile speciale. Printre acestia se numara capii Bisericii Ortodoxe, Catolice, Armene si Protestante, precum si lideri musulmani si evrei. Toate aceste culte religioase au sustinut rugaciuni speciale, vineri, sambata si duminica. Circa 80 la suta dintre cei 7,3 milioane de locuitori ai Bulgariei sunt ortodocsi.
 
Apelul la rugaciune din partea lui Rosen Plevneliev vine dupa saptamani de proteste ale oamenilor nemultumiti de facturile mari la curent, de saracie si de coruptie.
 
„Bulgari, avem nevoie de mai multa credinta si speranta in propria noastra bunastare. Pentru a depasi greutatile, trebuie sa invatam lectiile si sa credem mai mult. Credinta a conservat natia noastra de-a lungul secolelor. Si ne va ajuta acum sa credem in forta noastra si in viitorul nostru.

Avem nevoie de solidaritate – personala, umana. Sa avem grija de cei bolnavi, sa dam o mana de ajutor unui vecin care este in necaz. Sa nu-i lasam pe ceilalti singuri”, a spus Plevneliev.

Spitalele publice au inceput sa ofere consiliere psihologica gratuita cetatenilor, la inceputul saptamanii.

In afara de auto-incendieri, alte aproape 200 de persoane s-au sinucis in Bulgaria, de la inceputul anului.