Editura Doxologia i-a întâlnit, la Chişinău, pe copiii Basarabiei

0
1032
Editura Doxologia i-a întâlnit, la Chişinău, pe copiii Basarabiei
În perioada 18-21 aprilie 2013, Editura Doxologia a participat, la Chişinău, la a XVII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, dedicată Anului Spiridon Vangheli. În mijlocul prietenilor de la Chişinău, Editura Doxologia a lansat două volume: Copilăria Sfintei Teodora de la Sihla (prima apariţie într-o serie dedicată copilăriei copilului creştin), de doamna preoteasă Olguţa Caia, şi Stareţul Macarie de la Optina (al şaselea titlu în Colecţia „Cuvioşi Stareţi de la Optina“).

Un miez de primăvară troienit de flori, de verde crud şi de veselia molipsitoare a mii de copii, zile încărcate de emoţie răscolitoare şi de bucurie intensă, prilejuite de întâlnirile minunate cu sufletele frumoase şi inimile mari de dincolo de Prut (copii de toate vârstele, dascăli, bibliotecari, librari şi autori).

Acest eveniment a fost organizat şi anul acesta de aceeaşi inimoasă doamnă Claudia Balaban, director al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă“, cea care adună în jurul ei o mare familie de prieteni de dincolo şi de dincoace de Prut şi, din acest punct de vedere, s-a construit şi, de la un an la altul, s-a consolidat un pod al florilor de dor, un pod al cărţii, un pod al prieteniei adânci, pe care se regăsesc dimpreună Spiridon Vangheli, Claudia Balaban, Eugenia Bejan, Arcadie Suceveanu, Larisa şi Aurelian Silvestru, Nicolae Dabija, Valeriu Matei, Mihai Cimpoi, Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu, Vasile Romanciuc, Claudia Partole, Tamara Pereteatcu, pr. Teoctist Caia şi doamna preoteasă Olguţa Creangă- Caia, Constantin Parascan, Nicolae Busuioc, Ion Muscalu, Catinca Agache, Valentin Talpalaru. O familie pe care o dată ce ajungi să o cunoşti ţi-o împropriezi cu toată dragostea.

Editura Doxologia va oferi copiilor de toate vârstele o carte minunată: Isprăvile lui Guguţă

În mijlocul unei astfel de familii, în mijlocul unor astfel de prieteni, Editura Doxologia a lansat două volume: Copilăria Sfintei Teodora de la Sihla (prima apariţie într-o serie dedicată copilăriei copilului creştin), o carte-giuvaer scrisă, sub semnul revărsării de har, de doamna preoteasă Olguţa Caia, şi Stareţul Macarie de la Optina (al şaselea titlu în Colecţia „Cuvioşi Stareţi de la Optina“, în traducerea părintelui Teoctist Caia), ambele cărţi publicate cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Prezentarea acestor cărţi s-a făcut la Liceul Prometeu din Chişinău, o instituţie privată, administrată cu responsabilitate şi dăruire de domnul Aurelian Silvestru, el însuşi autor de carte pentru copii, şi soţia domniei sale, Larisa Silvestru. Cei 1.500 de copii înscrişi la Liceul Prometeu au parte de toată dragostea dascălilor de aici, crescând buni români şi vii credincioşi, cu o limpede conştiinţă a propriei lor identităţi de neam şi credinţă, conştiinţă reflectată grăitor prin modul surprinzător în care au dramatizat subiectul cărţii Sfânta Teodora de la Sihla. Au aşezat în cuvânt, gând şi lacrimă dorul lor de sfinţi, dorul lor de casă…, o casă unde, astăzi, există prea puţini autori pentru copii şi mai deloc cartea pentru copii.

Academicianul Mihai Cimpoi spunea, apăsat şi fără sfiiciune, că literatura românească pentru copii se scrie astăzi în Basarabia. Poate de aceea, conştientizând cu amărăciune acest adevăr, l-am căutat, înainte de a-l cunoaşte, prin călăuzirea plină de grijă părintească a părintelui Teoctist Caia şi a doamnei Olguţa Caia, pe Spiridon Vangheli şi pe năzdrăvanii săi ştrengari de poveste: Guguţă, Ciuboţel, Titirică, Ghiocica, băieţelul din Coliba Albastră care „noaptea doarme în casă, iar ziua trăieşte în Coliba Albastră, la un loc cu Pomii, Casa, Vântul, Iazul şi Soarele“. Pe tărâmul cărţilor pentru copii, în spaţiul Salonului de carte sau printre rafturile de cărţi ale filialei Bibliotecii Târgu Mureş din Chişinău, împreună cu Spiridon Vangheli şi Constantin Bostan, directorul Bibliotecii Judeţene din Piatra Neamţ, am discutat îndelung, pregătind venirea lui Guguţă şi a prietenilor săi în mijlocul copiilor din România, fiindcă în curând Editura Doxologia va oferi copiilor de toate vârstele o carte minunată:  Isprăvile lui Guguţă.

În zilele desfăşurării Salonului de Carte, au vizitat standul Editurii Doxologia cititori de toate vârstele: copii de-o şchioapă care răsfoiau cărţile cu bucurie şi cu grijă mare pentru ca apoi să le ia atât pentru ei înşişi, cât şi pentru mama sau tata, părinţi cu prunci în braţe care ne vorbeau de dorul lor de carte creştină şi mângâiau cu drag filele Învăţăturii de credinţă ortodoxă, jurnalişti, dascăli, oameni simpli sau oameni de cultură, miniştri. Ne-au onorat cu prezenţa, în zilele desfăşurării Salonului de Carte, domnul Marian Lupu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, şi Margareta Timofte, Prima Doamnă a Republicii Moldova.

Cartea Copilăria Sfintei Teodora de la Sihla şi autoarea ei, doamna Olguţă Creangă-Caia, strănepoata lui Ion Creangă, au fost premiate în cadrul acestei manifestări de aleasă ţinută, punând pe umerii noştri, ai autoarei şi ai editurii, recunoaşterea, dar şi răspunderea pentru ceea ce facem sau intenţionăm să facem în viitor.

Zilele au trecut cu repeziciune, dar au săpat adânc în conştiinţa noastră, a celor de la Editura Doxologia, făgăduinţe pe care trebuie să le împlinim pentru noi de aici, pentru noi cei de dincolo, pentru copiii noştri şi ai Basarabiei.

site sursa www.doxologia.ro