Biserica Ortodoxă Sârbă: Acordul cu Pristina,”o trădare a celui mai important teritoriu care aparţine Serbiei de veacuri”

0
559
Biserica Ortodoxă Sârbă: Acordul cu Pristina,”o trădare a celui mai important teritoriu care aparţine Serbiei de veacuri”
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe afirmă într-un comunicat de presă că acordul privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo reprezintă „o trădare a celui mai important teritoriu care aparţine Serbiei de veacuri”

şi de fapt este o recunoaştere a autorităţilor kosovare, scrie luni ediţia electronică a cotidianului Politika de la Belgrad. În mesajul semnat de Patriarhul Irineu este semnalat faptul că în acord se foloseşte formula ‘Belgrad şi Pristina’, ceea ce este un eufemism pentru Serbia şi Kosovo.

”După ce am plătit un preţ atât de mare pentru începerea negocierilor cu UE, fără îndoială preţul pentru aderarea la Uniune va fi recunoaşterea oficială a independenţei kosovare”, se arată în comunicatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Postul de radio B92 informează că în jur de 10.000 de locuitori din nordul Kosovo s-au strâns luni în partea de nord a oraşului Kosovska Mitrovica pentru a protesta împotriva acordului. Mitrovica este un oraş divizat, partea de sud fiind populată de albanezi, iar cea de nord de sârbi. Iniţiatorii protestului au cerut organizarea unui referendum la care oamenii să se pronunţe dacă acceptă sau nu acordul cu Pristina. La manifestaţie au participat şi primarii celor patru municipii sârbe din nordul Kosovo