Biserica Ciprului: „Europenii au demonstrat un spirit răzbunător nemaiauzit în cazul nostru”

0
765
Biserica Ciprului:  „Europenii au demonstrat un spirit răzbunător nemaiauzit  în cazul nostru”
 Sfântul Sinod al Bisericii Ciprului, în şedinţa sa extraordinară de astăzi, a hotărât extinderea măsurilor de ajutor pentru semenii  noştri afectaţi de criza economică, anunţând începerea efortului de punere la dispoziţie a asistenţei medicale sociale.

 

 Comunicatul Sfântului Sinod:

Sfântul Sinod al Bisericii Ciprului întrunit astăzi, marţi,2 aprilie 2013, în şedinţă extraordinară sub preşedinţia Preafericirii Sale, Arhiepiscopul Hrisostom, s-a ocupat exclusiv de criza economică prin care trece ţara noastră şi a studiat diverse moduri de asistenţă a pleromei sale greu încercate.

A semnalat că criza este în primul rând morală şi duhovnicească. Criza economică a venit ca urmare a autonomiei noastre faţă de Dumnezeu şi a alipirii noastre de cele materiale.

Sfântul Sinod cheamă aşadar pleroma cea numită cu numele lui Hristos la trezire duhovnicească, pocăinţă, trezvie şi rugăciune constantă către Dumnezeu, deoarece criza nu se înfruntă doar în termeni economici.

Sfântul Sinod a ascultat raportul Mitropolitului de Kykkos, kyr Nichifor, şi va oficia sâmbătă, 13, spre duminică, 14 aprilie, o priveghere de toatănoapteaîn Mănăstirea Kykkos, condusă de Preafericitul, la care vor co-sluji membri ai Sfântului Sinod şi cheamă pleroma creştină să participe în masă.

Totodată, Sfântul Sinod a denuntat actiunile rusinoase ale catorva state si ale oficialilor bancari care, actionand in interes propriu, au condus economia Ciprului la starea deplorabila din prezent.

Îi cheamă pe toţi aceştia care simt prejudiciul pe care l-au provocat semenilor lor şi patriei noastre, a cărei demnitate au distrus-o, să îndrepte prin fapte răul pe care l-au produs.

Nu este implacabilă doar judecata lui Dumnezeu, care transmite mesajul că „au iubit blestemul şi va veni asupra lor” (Psalmul 108, 17); ci este şi justiţia omenească care trebuie satisfăcută pentru a se restabili sentimentul de dreptate al poporului.

Sfântul Sinod a abordat şi atitudinea partenerilor europeni din Cipru, care nu numai că n-au manifestat solidaritatea aşteptată ori măcar înţelegere, ci, dimpotrivă, au arătat o nemaivăzută şi neaşteptată ostilitate şi un spirit de răzbunare nemaiauzit în cazul nostru.

Este un lucru demonstrat deja, că fiecare ţară din Uniunea Europeană îşi urmăreşte interesele, fără să ezite în faţa metodelor folosite pentru atingerea lor.

Însă după cum se aranjează lucrurile, pericolul este şi vizibil şi palpabil în legătură cu controlul întreprins asupra resurselor energetice ale Ciprului şi cu presiunile de impunere a unei soluţii inacceptabile în chestiunea noastră naţională.

Sfântul Sinod exprimând întregul popor cipriot, pleroma lui cea numită cu numele lui Hristos, declară către toţi cei care speră că dificultăţile economice ne vor obliga la concesii în revendicările noastre pentru o soluţie corectă a problemei noastre naţionale, că se străduiesc în zadar.

În istoria noastră, ca eleni, ne-am aflat şi în situaţii mai rele şi tot am făcut lucruri mari; pentru că ştim să ierarhizăm valorile şi să stabilim priorităţile  în viaţa noastră. Şi patria este pentru noi, după Dumnezeu, prima noastră prioritate.

În aceste ceasuri critice şi determinante pentru viitorul patriei noastre, chemăm poporul nostru să susţină producţia locală, iar pe angajatori să valorifice forţa de muncă a patriei noastre. Exprimându-şi şi satisfacţia pentru admirabila solidaritate pe care a dovedit-o poporul nostru, Sfântul Sinod îl cheamă la nezdruncinată unitate şi concordie şi îl îndeamnă să nu îngenuncheze în faţa dificultăţilor. Cu răbdare şi perseverenţă, întăriţi de istoria şi de strămoşii noştri şi cu credinţă în Dumnezeu, vom depăşi greutăţile. Desigur, putem din această aventură a noastră să învăţăm a identifica corect scopul vieţii noastre; un scop care să se bazeze pe „a fi”  al omului şi să urmărească desăvârşirea lui şi nu pe „a avea” al omului şi pe desfătările materiale.

 

Sfânta Arhiepiscopie a Ciprului

2 aprilie 2013

Traducere: http://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr