Avocatul parlamentar cere stoparea legii ce ne va lipsi de copii

0
737
Avocatul parlamentar cere stoparea legii ce ne va lipsi de copii
Avocatul Parlamentar pentru drepturile copilului Tamara Plămădeală, mai mulți părinți și preoții din Republica Moldova cer Parlamentului să renunțe la adoptarea, în lectură finală, a proiectului Legii privind protecția specială a copiilor în situație de risc și a copiilor separați de părinți, pe motiv că ”prevederile acestuia urmăresc scopul de a distruge familia, dar nu de a o consolida”.

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la ”INFOTAG”, Tamara Plămădeală a menționat că acest proiect de lege este inutil, deoarece în prezent Constituția și Codul Familei reglementează foarte clar toate situațiile în care copilul poate fi luat de lângă părinți.

”În special este vorba de cazuri când copilul trăiește într-o familie de alcoolici, este agresat fizic sau abuzat. Chiar și în aceste cazuri, copilul este luat din familie doar după ce instanța de judecată decade părinții din drepturile părintești. Ceea ce, însă, se propune în acest proiect de lege atinge cote absurde. Copilul va putea fi luat din familie  dacă este neglijat de părinți, dacă nu are o vestimentație adecvată, dacă nu respectă regulile de igienă sau nu beneficiază de îngrijire medicală, dacă părinții au o atitudine neglijentă față de procesul de școlarizare, dacă nu beneficiază de atenție din partea părinților sau este lăsat fără supraveghere. Proiectul prevede că o comisie specială va face o evaluare a situației copilului și va decide dacă acesta să rămână în familie ori să fie instituționalizat sau dus în altă familie”, a spus avocatul parlamentar.

În opinia Tamarei Plămădeală, proiectul este conceput în așa mod încât practic orice familie din Moldova  poate fi încadrată în aceste condiții.

”Autoritățile nu au niciun temei să adopte o astfel de lege atât timp cât nu asigură condiții pentru ca familiile să-și poată întreține copiii și să le asigure condiții decente de trai. Întreținerea unui copil în cadrul unei instituții rezidențiale costă statul de la 7 la 14 mii de lei pe lună. Oare nu ar fi mai rezonabil ca autoritățile să ofere acești bani părinților, care să aibă cu ce-și întreține copiii, iar aceștia să creasсă în familiile biologice?”, s-a întrebat avocatul.

Tamara Plămădeală a menționat că a depus o adresare Parlamentului și Guvernului prin care solicită revocarea acestui proiect de lege, care, în opinia ei, ”nu întărește și ocrotește instituția familiei, ci dimpotrivă o distruge”.

”Proiectul a fost deja adoptat în primă lectură de Parlament. Noi cerem însă ca să se facă audieri publice pe marginea acestuia, astfel ca părinții, care sunt direct vizați de acest proiect, să-și expună punctul de vedere. Joi, în cadrul Comisiei parlamentare vor avea loc audieri la insistența noastră, a părinților, a Mitropoliei Moldovei și sperăm că autoritățile vor ține cont și de opinia noastră”, a spus sursa citată.

Jurista Elena Bâtcă a menționat că autoritățile RM preiau cu ochii închiși practica internațională, fără a ține cont de faptul că unele dintre aceste legi contravin intereselor cetățenilor țării.

”Însăși experiența internațională a demonstrat că implementarea acestei legi este distrugătoare pentru familie. Mai multe state sau ciocnit de efectele negative ale legii și acum încearcă să renunțe la ea. În momentul în care în Rusia și Ucraina s-a încercat implementarea legii, au avut loc mai multe cazuri de sinucidere a părinților. Situația este foarte gravă și ar fi bine ca autoritățile noastre să realizeze ceea ce fac. Nu este cazul ca în schimbul banilor veniți din Occident să distrugă instituția familiei în Moldova”, a spus Elena Bâtcă.

Ea a relatat că pe data de 4 aprilie a fost organizat Congresul Părinților, la care peste 1000 de părinți au semnat o declarație, prin care se pronunță împotriva acestui proiect de lege.

Preotul Victor Pleșca a menționat că ”Dumnezeu a binecuvântat o familie trainică”, precizând că ”Biserica se va împotrivi adoptării acestei legi”.

Eduard Lupoi, tatăl a doi copii, a relatat că în urma lipsei surselor de existență în Moldova mii de părinți au plecat peste hotare pentru a face bani și a-și putea întreține copii.

”Acum acești părinți, care au luat drumul străinătății pentru a le asigura un viitor copiilor rămași acasă, pot fi acuzați de neglijență față de copii și pot rămâne fără copii. Este absurd ceea ce se întâmplă. Statul trebuie să asigure cetățenilor condiții decente de muncă și de trai, dar nu să adopte legi care distrug societatea”, a spus sursa citată.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și are drept scop ”protejarea copiilor aflați în situații de risc”.

 

Sursa: infotag.md

 

http://www.youtube.com/watch?v=DSicwU65eyY