Studiu: Oamenii darnici trăiesc mai mult

0
784
Studiu: Oamenii darnici trăiesc mai mult

Dintotdeauna s-a spus că este mai ferice să dai decât să primeşti, dar acum ştiinţa demonstrează că beneficiile nu se limitează doar la mulţumirea sufletească, ci implică şi sănătatea fizică.
Persoanele care îşi fac un obicei din a fi darnice şi nu se concentrează atât de mult asupra experienţelor stresante ale vieţii au o sănătate mai bună, deoarece altruismul combate efectele negative ale stresului, arată cercetători de la trei universităţi americane, într-un articol publicat în American Journal of Public Health.
Astfel, petrecerea timpului ajutându-i pe ceilalţi, fie că aceasta înseamnă ajutorarea prietenilor sau vecinilor, asigurarea transportului pentru persoanele în vârstă, rezolvarea sarcinilor altor persoane (precum plata curentului electric, preluarea corespondenţei sau diferite cumpărături) au puterea de a scădea nivelul de stres şi, implicit, contribuie la o viaţă mai lungă, argumentează cercetătorii, la finalul studiului care a durat cinci ani.
„Am testat ipoteza conform căreia, ajutându-i pe alţii, am putea preveni asocierea dintre stresul si mortalitatea celor care fac fapte bune. Asta înseamnă că, în cei cinci ani cât a durat cercetarea, am observat că în cazul celor care treceau prin perioade foarte stresante (carcaterizate de cel puţin unul dintre factorii boală, jaf, pierderea locului de muncă, dificultăţi financiare sau decesul unui membru al familiei) mortalitatea era mai scăzută decât în cazul celor care nu obişnuiau să ofere ajutor”, a declarat Michael J. Poulin, profesor la Universitatea Buffalo şi principal coordonator al studiului.