Preţul vieţii unei familii din Africa – 6 dolari

0
938

Preţul vieţii unei familii din Africa – 6 dolari

Toţi banii rulaţi într-o seară în cazinourile din Las Vegas pot hrăni întreaga Africă pentru câţiva ani. Un copil mic moare de malarie la fiecare 28 de secunde. Pe măsură ce veţi citi acest articol, alţi 8 copii au murit de malarie. Peste 216 milioane de oameni au contractat malarie în 2010, şi peste 655 000 au murit în acelaşi an din cauza acestei cumplite boli, conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) citat de portalul creştin christianpost.com. Pentru a combate aceste statistici ale morţii, multe asociaţii creştine s-au raliat în lucrare şi informare, mai ales în Africa Sub-Sahariană şi în India. Organizaţia World Vision a dezvoltat o iniţiativă de acest fel în colaborare cu Bisericile creşţine locale numită „Iniţiativa Divină” (Divine Initiative).
Din 2008, organizaţia HIS Nets a distribuit mai mult de 130 000 de plase de ţânţari tratate cu insecticid pentru familiile sărace, femeile însărcinate şi copiii care trăiesc în Ghana, Kenya, Tanzania, Liberia, Zimbabwe, Malawi, Haiti şi în alte ţări lovite crunt de malarie. Fiecare plasă costă 6 dolari şi protejează o familie de ţânţari timp de 6 ani.

S-a estimat că lucrarea acestei organizaţii creştine a salvat până acum peste 1 milion de oameni de la moarte prin plasele de ţânţari.
Deşi toată lumea vorbeşte despre SIDA, această boală face doar jumătate din victimele pe care le face malaria în lume.
CDC estimează că 3000 de copii sub 5 ani mor zilnic de malarie, pentru că bebeluşii şi femeile însărcinate sunt cei mai expuşi acestei boli. Acest lucru înseamnă că la fiecare 28 de secunde, un copil mic moare de malarie în lume.
Ceea ce este foarte grav este că această boală poate fi prevenită 100% şi poate fi tratată, însă copiii africani sunt prea săraci pentru o plasă de ţânţari. Malaria ţine Africa pe marginea prăpastiei morţii, a spus un doctor din Senegal, Lamine Diawara.

Malaria este cauzată de un parazit numit Plasmodium, care este transmis prin muşcătura ţânţarilor infectaţi. Odată ce parazitul intră în organism, se multiplică în ficat şi infectează celulele sangvine. După 10-15 zile, cei infectaţi au simptome de febră, durere de cap şi stare de vomă. Netratată, această boală este mortală, tăind practic afluxul de sânge către organele corpului. Din 2000, şi datorită organizaţiilor creştine umanitare, malaria a scăzut cu 25% la nivel global.

Un calcul simplu arată că o sumă infimă de bani pentru occidentali, câteva zeci de milioane de dolari – ar putea stârpi sau cel puţin limita drastic extinderea unei boli tratabile, prevenibilă şi eradicată în ţările occidentale. Toţi banii rulaţi într-o seară în cazinourile din Las Vegas pot hrăni întreaga Africă pentru câţiva ani. Banii alocaţi pentru fenomenul absurd de mutare a capitalei europene de la Bruxelles la Strasbourg şi înapoi ar putea eradica malaria într-un an. Cruzimea şi cinismul celor bogaţi fără măsură condamnă însă o jumătate de planetă la o viaţă de durere, de foamete şi de moarte. Cafeaua este cumpărată cu câţiva dolari tona în ţările africane sărace şi este vândută cu câţiva dolari kilogramul, cu un adaos de o mie de ori mai mare care ajunge în buzunarul intermediarilor în loc să hrănească milioane de copii care plâng de foame.

Dreptatea dumnezeiască nu este însă călcată în picioare. Cei ce suferă aici câteva zeci de ani sau mai puţin, primesc răsplata veşnică a fericirii din mâinile lui Dumnezeu. Bebeluşii morţi de foame merg în ceruri la ospăţul iubirii, însă cei vinovaţi de moartea lor primesc osânda. Fiecare lacrimă vărsată pe pământ valorează enorm în ţara unde nu este durere, nici întristare nici suspin. Iar cei fără de măsură de bogaţi, surzi la plânsul miliardelor de săraci, orbi la vederea morţii bântuind pe străzile lumii, vor suferi o veşnicie, şi în mod paradoxal, nici măcar aici pe pământ nu sunt fericiţi, hăituiţi de fantomele trecutului şi asediaţi de legiunile morţii.

pr. Ioan Valentin Istrati