A fost ales noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare

0
800
A fost ales noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare
Neofit, mitropolitul oraşului Ruse (nord-estul ţării), este noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Neofit a câştigat duminică 94 dintre voturile delegaţilor la Adunarea Naţională Bisericească. Pe locul doi a rămas Gavrail, mitropolitul Loveciului. Ceremonia de întronizare a avut loc duminică după-amiază la catedrala Sf. Alexandăr Nevski, în prezenţa preşedintelui bulgar Rosen Plevneliev, a multor reprezentanţi ai elitei politice, precum şi a multor oaspeţi din celelalte biserici ortodoxe.

Născut în 1945 la Sofia, Neofit a studiat la Sofia şi la Moscova, în anul 1975 a devenit monah la Mănăstirea din Troian. În anul 1994 a devenit mitropolit de Ruse.

Fostul patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, Maxim, s-a stins din viaţă la 6 noiembrie 2012, la doar câteva zile după ce împlinise vârsta de 98 de ani. Maxim a fost şi patriarhul care a rămas cel mai lung timp în fruntea Bisericii Ortodoxe Bulgare de la înfiinţarea ei în urma cu 12 secole. Întronizat pe 4 iulie 1971, Maxim a condus biserica în unii dintre cei mai grei ani de existenţă.