20 de ani la redeschiderea bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din or.Străşeni

0
1580
20 de ani la redeschiderea bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din or.Străşeni
Astăzi, în această zi frumoasă de 7 februarie 2013, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sf. Ierarh Grigorie Teologul , biserica cu hramul „Sf.Ierarh Nicolae” din or. Străşeni împlineşte 20 de ani de la redeschiderea locaşului de cult. Domnul Dumnezeu a rânduit ca să se săvârşească o Liturghie deosebită, evlavioasă şi înălţătoare.

Biserica „Sf.Ierarh Nicolae” a fost construită în anul 1835, iar în 1881 s-au îndeplinit unele lucrări de reconstrucţie pentru ca Biserica să devină mai încăpătoare. În anul 1958 Biserica este închisă de către regimul comunist, iar apoi şi devastată, fiind folosită ca magazie pentru inventarul şcolar raional. Cu 20 de ani în urmă, la 7 februarie 1993  IPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al intregii Moldovei, săvârşea prima Liturghie după ce a căzut regimul comunist şi biserica a fost redischisă.

Împreună cu Preotul paroh Victor Mihalachi, care de 20 de ani păstoreşte acest sfînt locaş, au coliturghisit şi următorii slujitori:

Preotul Petru Eşanu

Preotul Ioan Goncear

Preotul Ioan Aga

Preotul Iulian Raţă.

Primii doi fiind şi fii duhovniceşti ai acestui sfînt locaş crescuţi de mici copii de unde li s-a pornit dulcea dragoste către preoţie.

După frumoasa Liturghie a urmat un Tedeum la Sănătate pentru cei rămaşi în viaţă care au luptat cu sufletul pentru redeschiderea şi repararea acestui Sfînt Locaş, apoi a urmat şi o Panihidă pentru cei răposaţi.

La final a urmat un cuvînt plin de înţelepciune din partea parohului, Preotul Victor Mihalachi care a mulţumit întregului colectiv preoţesc pentru că au fost prezenţi în această zi, şi a înminat şi diplome de merit credincioşilor care sunt tot timpul alături de biserică şi preot la orice nevoie . Răspunsurile la strană au fost oferite de către corul bisericii. Această zi frumoasă s-a terminat cu o agapă frăţească organizată de către enoriaşii bisericii cu hramul Sf. Ierarh Nicolae.

Mulţumim Bunului Dumnezeu că am ajuns în această zi frumoasă şi binecuvîntată. Întru Mulţi Ani Fericiţi !