Juristii, impotriva vaccinarii obligatorii a copiilor: Incalca drepturile omului!

0
1588
Juristii, impotriva vaccinarii obligatorii a copiilor: Incalca drepturile omului!

Vaccinarea obligatorie a copiilor este contestata de unii juristi, care sustin ca aceasta incalca drepturile omului. Consilierul municipal Teo Carnat a declarat astazi la o conferinta de presa ca parintii nu sunt lasati sa decida, ci siliti sa-si imunizeze copiii. Prevederea va fi examinata maine la Curtea Constutionala, la sesizarea unui avocat parlamentar.
Unul dintre parintii care refuza sa-si vaccineze copilul este Tatiana Nita, care creste un baiatel in varsta de 3 ani. Motivul – nu are incredere in medici si nici in calitatea vaccinurilor.
De alta parte, directorii de gradinite spun ca nu pot incalca legea.
Reprezentantii Centrului National de Sanatate Publica sustin ca juristii nu sunt bine informati. Admiterea copiilor nevaccinati in gradinite sau scoli contravine legii, intrucat ei prezinta pericol pentru colegi, spun medicii.
Prevederea referitoare la vaccinarea obligatorie, dintr-o lege adoptata in 2009, a fost contestata la Curtea Constitutionala de avocatul parlamentar Anatolie Munteanu, iar maine instanta se va pronunta.
In prezent, 12 vaccinuri sunt obligatorii, printre care impotriva tuberculozei, rujeolei si hepatitei, iar din luna iulie Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca inca unul – impotriva pneumoniei.

www.protv.md