Traditia pelerinajului la Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi

0
929
Tradiţia pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, pomenită de Biserica Ortodoxă la 14/27 octombrie, aduce, în fiecare an, la Iaşi zeci de mii de pelerini din ţară şi străinătate. Anul acesta, credincioşii care vor veni să cinstească moaştele Cuvioasei se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, aduse de la Mănăstirea Kitaev din Ucraina de Înaltpreasfinţitul Părinte Antonie, Arhiepiscop de Borispil, după cum informează TRINITAS TV.
Tradiţia de a aduce la Iaşi, cu prilejul sărbătorii Sfintei Parascheva moaşte ale altor sfinţi a fost instituită în anul 1996 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În acel an, sute de mii de pelerini s-au putut închina la moaştele Sfântului Apostol Andrei, aduse din Patras, Grecia.
În anul 2000, credincioşii s-au rugat la cinstitele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În 2001, la Iaşi a fost adus de la Volos – Grecia, Brâul Maicii Domnului, iar în 2002, moaştele Sfântului Ioan Casian, de la Marsilia – Franţa.
Un an mai târziu, în 2003, credincioşii s-au putut bucura de cinstirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de mir, a cărui raclă a fost adusă de la Tesalonic.
În anul 2004, cu ocazia anului omagial „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare – 500 ani de nemurire”, a fost adus un fragment din Sfânta Cruce, de la Mănăstirea „Panaghia Soumela” din Veria – Grecia. Tot din Veria, însă, de la Catedrala „Sf. Ap. Petru şi Pavel”, au fost aduse, în 2005, moaştele Sfântului Apostol Pavel.
Alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în anul 2006, s-au aflat şi cele ale Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, aduse din Eghina, Grecia.
Pelerinii s-au putut închina, în anul 2007, şi la părticele din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, aduse de la Mănăstirea „Varlaam”, din Complexul Meteora din Grecia.
Întrucât în anul 2008 s-au împlinit 500 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, în acel an, la Iaşi, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, au fost aduse spre închinare şi moaştele acestuia.
2009 a fost anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare şi al Sfinţilor Capadocieni. Cu acest prilej, alături de moaştele Cuvioasei Parascheva au fost aşezate şi moaştele Sfântului Vasile cel Mare, de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din vecinătate.
În 2010, românii s-au putut închina şi la moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul, aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel”, din Muntele Athos.
Anul trecut, la sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei au fost aduse, din Grecia, moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei.
Generalizarea în ţara noastră a cultului Sfintei Cuvioase Parascheva a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită şi data de prăznuire, 14/27 octombrie.

www.basilica.ro