S-a încheiat vizita Mitropolitului Primat al ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei în Patriarhia Română

0
647
S-a încheiat vizita Mitropolitului Primat al ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei în Patriarhia Română

Preafericitul Părinte Hristofor, Mitropolitul Primat al ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei şi-a încheiat, astăzi, 16 octombrie 2012, vizita oficială efectuată în Patriarhia Română la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul manifestărilor dedicate hramului Catedralei Mitropolitane din Iaşi, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva.
Înainte de a pleca spre Aeroportul Otopeni, în Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Hristofor a declarat: ‘Sunt foarte recunoscător pentru faptul că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel mi-a acordat această posibilitate, invitându-mă să văd încă o dată, îndeaproape, cum se desfăşoară viaţa în Biserica Ortodoxă Română. Ceea ce m-a impresionat în chip deosebit este, pe de o parte, faptul că poporul trăieşte un sentiment puternic religios ceea ce s-a văzut cu prilejul pelerinajului, iar pe de altă parte am constatat că Biserica este foarte dinamică în organizarea unor programe în beneficiul unor oameni aflaţi în suferinţă, în deosebi a celor bolnavi şi a celor necăjiţi. Ceea ce am mai observat în timpul celor patru zile cât m-am aflat în România a fost entuziasmul şi dragostea poporului credincios român faţă de Patriarh, îndeosebi în zona pe care am vizitat-o. Aceasta înseamnă că Patriarhul se bucură de o mare apreciere şi faimă în România pentru că Biserica condusă de Preafericirea Sa joacă un rol foarte important în societate şi prin aceasta el a devenit cunoscut nu numai în ţară, ci şi peste hotare. De aceea, îi mulţumesc încă o dată cu recunoştinţă Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitaţia pe care mi-a acordat-o. Totodată sunt recunoscător şi poporului român pentru că mi-a arătat multă dragoste în timpul celor patru zile’, după cum informează Radio TRINITAS.
Preafericitul Părinte Hristofor a fost întâmpinat vineri, 12 octombrie 2012, pe Aeroportul Otopeni, în jurul orelor 12:00, de către Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul României, l-a întâmpinat pe Mitropolitul Primat în Catedrala Patriarhală, unde a avut loc slujba Polihroniului, la finalul căreia Patriarhul României a rostit un mesaj de bun venit.
Tot în cursul zilei de vineri, Preafericitul Părinte Hristofor, Arhiepiscop de Praga şi Mitropolitul Primat al ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei, însoţit de Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, a vizitat Palatul Patriarhiei, Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, dar şi noul magazin de obiecte, cărţi şi veşminte bisericeşti al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Galeriile ‘Cuvântul Vieţii’.
Cei doi Întâistătători au fost întâmpinaţi vineri seara pe Aeroportul din Iaşi de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, alături de care s-au aflat mai mulţi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi, numeroşi credincioşi, dar şi autorităţi locale şi centrale.
Primirea oficială a Patriarhului României şi a Mitropolitului Cehiei şi Slovaciei a avut loc sâmbătă, 13 octombrie 2012, în Catedrala mitropolitană din Iaşi, cu prilejul hramului. Cu această ocazie a fost oficiată o slujbă de Te Deum. În continuare, a avut loc sfinţirea şi inaugurarea noului sediu al Policlinicii Centrului Medical Providenţa al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi au fost vizitate Casa Diaconia – Centrul Multifuncţional de Asistenţă Socială şi Educaţie şi Biserica Sfântul Sava. De la orele 11.30, a fost sfinţită Biserica Intrarea Domnului în Ierusalim – Flora din municipiul Iaşi, iar în continuare a avut loc o vizită la Spitalul Providenţa al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

www.basilica.ro