Astăzi este marcată Ziua Mondială fără alcool

0
748
Astăzi este marcată Ziua Mondială fără alcool

2,5 milioane de oameni mor anual din cauza alcoolului. Viciul a ajuns să facă mai multe victime decât SIDA sau tuberculoza. Ministerul Sănătăţii de la Chişinău are în evidenţe 47 de mii de alcoolici. Datele sunt oferite în contextul Zilei Mondiale fără alcool.
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare vine cu date statistice. Potrivit ministrului Vasile Bumacov, în Moldova, consumul pe cap de locuitor este mai mic de 10 litri.
Medicii avertizează că folosirea abuzivă a alcoolului este cauza principală a peste 60 de maladii. Cele mai frecvente sunt afecţiunile hepatice, cardiovasculare, pancreatita, dereglările psihice şi diverse forme de cancer, care devin, de cele mai multe ori, cauze ale deceselor timpurii.
Estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi arată că alcoolul provoacă, anual, moartea a 2,5 milioane de oameni. În Rusia, un bărbat din cinci moare din cauza excesului de alcool.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în Moldova, peste 47.000 de persoane suferă de alcoolism cronic, dintre care aproximativ 7.300 sunt femei.

www.publika.md