Cehia. Legea privind restituirea bunurilor Bisericești confiscate a fost aprobată

0
751

Cehia. Legea privind restituirea bunurilor Bisericești confiscate a fost aprobată

Camera Deputaților(camera inferioară) a Parlamentului din Republica Cehă a adoptat Legea privind restituire  Bisericilor din Cehia. Au fost aprobați parametrii de compensare a Bisericilor și organizațiilor religioase pentru proprietatea confiscată lor în timpurile socialismului, a anunțat sâmbătă agenția de știri cehă CTK.

Se presupune că timp de 30 de ani statul va plăti Bisericilor aproximativ 59 de miliarde de Kroni(în jur de 3 miliarde de dolari).

Pentru adoptarea legii au votat 93 de deputați din cei 182 prezenți la ședința Parlamentului, împotrivă votând 89 din cei prezenți. Numărul total de deputați care formează Camera Deputaților în parlamentul Ceh fiind de 200.

Potrivit CTK, după al doilea război mondial şi venirea la putere a Comuniştilor din Cehoslovacia la Bisericilor au fost confiscate 2500 clădiri, 175 mii de hectare de pădure şi 25 mii ha de teren arabil.  Cele mai multe dintre acestea fiind proprietatea deținută de Biserica Romano-Catolică.

Compensarea ar trebui să înceapă în 2013.

„Biserica Catolică salută bucuros această decizie și spune că se bucură că, după 20 de ani de dezbateri în Parlament, a existat o majoritate de voturi pentru o viaţă şi o activitate a Bisericii într-o societate democratică,” a spus episcopul Ceh Tomas Golub, comentând Decizia Camerei Deputaţilor.

Legea trebuie să fie aprobată de Senat și semnată de către Preşedintele Republicii Cehe, raportează RAPSInews.

Vitalii Mereuțanu – Magistru în Teologie