Cazul de la Bălțata: Experiment pe seama copiilor?

0
753
Cazul de la Bălțata: Experiment pe seama copiilor?

Mai mulți copii din satul Bălțata, raionul Criuleni, au ajuns la reanimare, după ce au fost vaccinați împotriva tuberculozei. Copii s-au simțit rău și au început să cadă inconștienți, cu tensiune înaltă și picioarele amorțite. Localnicii cred ca este vorba de un experiment. Potrivit liderului Asociației Moldova Mea, Fiodor Ghelici, la vaccinarea copiilor din Bălțata au fost utilizate seringi necorespunzătoare. Mai mult, el crede că vaccinul a fost expirat.
„După vaccinare, au venit doi medici din raion și au șters toate urmele. Nu am mai găsit nimic, nicio fiolă, nicio seringă”, a declarat Ghelici.  
Potrivit elevilor care au fost vaccinați, după ce au fost transportați la spital, medicii au explicat reacția copiilor prin stres. Totodată, aceștia le-au pus picurători copiilor. Copii s-au simțit mai bine, dar picioarele oricum le erau amorțite. Cu toate acestea, ei au fost trimiși acasă.  

Localnicii din Bălțata au lansat deja mai multe versiuni ale incidentului. Aceștia cred că sau copiilor le-a fost administrată o supradoză de vaccin cu seringi necorespunzătoare, sau vaccinul era expirat, sau este vorba despre un experiment.

Fiodor Ghelici a menționat că pe acest caz va fi depusă o plângere la procuratură.

În total, la Bălțata au fost vaccinați 216 elevi și peste 40 de copii la grădiniță. Reacție au avut doar elevii vaccinați. 17 dintre ei sunt internați la spital.

Potrivit avocatului parlamentar al copilului, Tamara Plămădeală, statul trebuie să răspundă în faţa copiilor pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale copiilor.

Tamara Plămădeală va sesiza Procuratura Generală pentru a solicita intentarea unui dosar penal în baza art. 231 care presupune încălcarea de neglijenţă a regulilor şi metodelor de asistenţă medicală.

În acelaşi timp, ea va sprijini părinţii care vor dori să se adreseze în instanţa de judecată pentru a-şi revendica drepturile încălcate.

Tamara Plămădeală califică imprudenţa comisă drept o cauză pentru a solicita demisia administraţiei instituţiei de învăţămînt pentru admiterea fără acordul părinţilor a vaccinării copiilor.

Totodată, PLămădeală susține că ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, ar fi trebuit să-și dea demisia benevol, deoarece în ultimul timp au fost comise prea multe cazuri de imprudenţă în servicii şi asistenţă medicală, în special cazuri în care sint implicaţi copiii.