Canonizarea Sfântului Serghei de la Cernobâl

0
715
Canonizarea Sfântului Serghei de la Cernobâl
În ziua de 26 aprilie, după 26 de ani de la catastrofa atomică de la Cernobâl, după Dumnezeiasca Liturghie care a fost săvârşită în zona de excludere nucleară, a fost canonizat solemn Preotul Serghei Bodnarenko.După ultima pomenire, episcopul Ilarion de Makarov a citit Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din data de 14 iunie, care priveşte canonizarea preotului Serghei şi trecerea lui în numărul sfinţilor locali. Episcopul Pantelimon de Vasiliev al citit viaţa ieromartirului, iar clericii şi credincioşii s-au închimat la icoana sfântului.

Sfântul ieromartir Serghei a devenit preot la Lava Peşterilor din Kiev în 1907 şi apoi a fost numit  preot la Cernobâl, oraşul său natal. În 1933, părintele Serghei a fost arestat sub o acuzaţie falsă şi a petrecut 3 ani în închisoare. La eliberarea sa, şi-a reluat activitatea sacerdotală şi a fost numit paroh al Bisericii Sfântul Ilie din Cernobâl. Credincioşi din toată regiunea veneau să-l asculte. În 1937, puterea comunistă l-a acuzat de alte crime împotriva sistemului, mai ales că preotul a cerut public autorităţilor să nu închidă Bisericile ortodoxe.

Puterea ateistă i-a promis să-l elibereze dacă în slujba de Paşti, va cere credincioşilor să nu mai creadă în Dumnezeu. De Paşti, Părintele Serghei a strigat în faţa credinicoşilor: „Hristos a înviat!” apoi a binecuvântat pasca (koulici). Imediat a fost arestat şi torturat, pentru a se lepăda de credinţă. Părintele Serghei a răbdat cu stăruinţă toate suferinţele şi bătăile la care a fost supus. El a fost împuşcat în 21 august 1937. Ziua trecerii martirului la cele veşnice a devenit sărbătoare a memoriei sale. Locul în care a fost îngropat este necunoscut.

www.doxologia.ro