Ateu condamnat la 11 ani închisoare pentru un comentariu pe Facebook

0
813
Ateu condamnat la 11 ani închisoare pentru un comentariu pe Facebook
Veştile privind încarcerarea „rebelilor” care îndrăznesc să ironizeze figura profetului Mohamed într-o ţară musulmană nu sunt o noutate. Însă atunci când un ateu suferă aceeaşi soartă, aplicabilitatea legii împotriva blasfemiei ridică noi semne de întrebare. Un ateu indonezian care a postat pe Facebook mesajul „Dumnezeu nu există” riscă pedeapsa cu închisoarea de până la 11 ani, pentru încălcarea legii împotriva blasfemiei, în ţara cu cei mai mulţi musulmani din lume.


Alex Aan, este numele funcţionarului public în vârstă de 31 e ani, care a fost bătut de o grup interlop din oraşul său, după ce a postat comentariul pe Facebook şi o imagine a profetului islamului. Deşi în Indonezia există o lege pentru protejarea libertăţii religioase, aceasta se aplică doar credincioşilor din şase culte: islamism, catolicism, protestantism, budhism, hinduism şi confucianism.

Aan, care este ateu, a fost acuzat oficial de „insultarea unei religii importante a ţării”, fapt care i-ar putea aduce maxim cinci ani de închisoare, însă este foarte posibil, scrie Christian Post, ca alţi şase ani să se adauge acestei pedepse ca urmare a circulării imaginii „blasfemătoare” a profetului Mohamed.

Se pare că Aan este primul indonezian judecat pentru ateism în ţara care „nu permite necredinţa în Dumnezeu”, potrivit Raportului privind Libertatea Religioasă în Spaţiul Internaţional, emis de Departamentul de Stat al SUA.