Ce definiţii surprinzătoare apar în noul DEX

0
1768

Ce definiţii surprinzătoare apar în noul DEX

 

La începutul acestui an, o nouă ediţie a Dicţionarului Explicativ al Limbii Române a fost tipărită într-un nou tiraj, ce conţine o serie de modificări efectuate la solicitarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

 Astfel, în ediţia din 2012 a DEX-ului, au fost schimbate definiţiile considerate ofensatoare ale unor cuvinte precum „rom” şi „jidan”, dar şi definiţia „iubirii” şi a ”homosexualităţii”. Scopul noilor definiţii este specificarea expresă a caracterului peiorativ al unor conotaţii care promovau stereotipuri negative în legătură cu minorităţile etnice sau sexuale existente în România.

 Dacă în ceea ce priveşte denumirile rasiste folosite la adresa persoanelor de etnie romă şi de religie iudaică, acestea au fost subiectul unor discuţii ample în mass-media, surprinzătoare au fost modificările aduse definiţiilor cuvintelor „iubire” şi „homosexual” / „homosexualitate”.

 Cuvântul „homosexualitate” era definit ca „perversiune sexuală”. Acum, noul DEX defineşte homosexualitatea ca „sexualitate a unui homosexual”, iar homosexualul este „o persoană care manifestă atracţie faţă de indivizi de acelaşi sex”.

 O altă noutate pe care o aduce varianta din 2012 a DEX-ului este explicaţia dată „iubirii”, care nu mai este „un sentiment de dragoste faţă de o persoană de sex opus”, ci „un sentiment de dragoste faţă de o persoană”.

 www.semneletimpului.ro