Reportaj fără anestezie: Avortul, o despărţire în somn de copilul care moare înainte să se nască

0
1726
Reportaj fără anestezie: Avortul, o despărţire în somn de copilul care moare înainte să se nască

Marea majoritate a femeilor care fac avort au până în 20 de ani. Deşi dură, descrierea unui chiuretaj poate fi o lecţie bună. În România, media avorturilor la mia de femei este de patru ori mai mare decât în Vestul Europei. Adolescentele ajung cel mai des la avort. Durerea trupească durează o oră, cea sufletească poate ţine ani de zile.

Poate părea şocant să descrii amănunţit cum se face un avort, cum fătul este absorbit printr-un vacuum şi părţile mai mari sunt smulse cu penseta. Dar e ceea ce trebuie să afle tinerele de 17-20 de ani, care reprezintă majoritatea covârşitoare a celor ce recurg la chiuretaj. “E urgie, 80-90% dintre femeile care cer întreruperea de sarcină au până în 20 de ani. Nu e vorba de lipsa de informaţii, ci de neconştientizarea consecinţelor, e vorba de nepăsare“, spune dr. Mihai Băcilă.

Aparent, totul se încheie în 30 de minute, dar adevărul despre avort este altul: angoasa apare mai târziu şi macină psihic femeile mult timp după aceea.

Motive inventate şi pe care nu le crede nimeni

Cinci tinere aşteptau miercuri dimineaţă în aripa de chiuretaje a Spitalului “Dr. Dumitru Popescu” din Timişoara. Un sentiment ciudat li se citeşte pe faţă, oftează adânc şi groaza le dă obrajilor o tentă pământie. La ieşire, sunt galbene ca nişte lămâi stoarse. Niciuna nu vine cu părinţii aici, în general le însoţeşte o prietenă sau iubitul. “Tot timpul invocă un motiv: anticoncepţionalele nu şi-au făcut efectul, au o afecţiune pe coloană şi nu pot duce sarcina sau alte boli… Ne-am obişnuit“, mărturiseşte doctorul Băcilă. În clinica de avorturi singurul lucru adevărat e taxa: 80 de lei pentru cele mai sărace, cu anestezie locală, sau 130 de lei, dacă vrei să dormi atunci când viaţa din interior dispare, prin mâna medicului, într-o tavă smălţuită. O fiolă de Diazepam intravenos e suficientă ca să lipseşti de la propria ta despărţire de copilul care moare înainte să se nască.

“În spital nu facem consiliere psihologică”

Un nou val de teroare începe în faţa cabinetului de chiuretaje. În timp ce aşteaptă să îi vină rândul, nimeni nu îi explică unei tinere de 18 ani prin ce chinuri va trece ca să piardă sarcina nedorită. “În spitale nu se face consiliere psihologică“, spune dr. Mihai Băcilă. Ajunsă la rând, totul i se întâmplă ca la o fabrică unde se lucrează pe bandă rulantă. Fata urcă pe capra ginecologică şi, după cum a avut bani să plătească, va simţi sau nu durere. Văzut din exterior, e groaznic.

Metalul fin rupe în bucăţi embrionul

“Doare ca naiba”, mărturiseşte, la ieşirea din cabinet, cu ochii înroşiţi de lacrimi, una din tinerele care a avortat, la 25 de ani. Mai întâi, pacientei i se pun valvele metalice folosite în orice consult ginecologic. Apoi, cu un fel de andrele, lungi, numite Hegare, medicul străpunge metalul rece şi corpul pacientei, începând manevrele de lărgire a colului uterin. Sunt un fel de baghete de inox care încearcă să dilate colul de la zero la aproximativ doi centimetri, dacă sarcina este spre finalul perioadei legale în care se poate face avortul, şi anume 12 săptămâni. Este manevra cea mai dureroasă şi durează între 5 şi 10 minute. “Dilataţia colului este partea cea mai dureroasă, nu chiuretarea propriu-zisă“, explică dr. Băcilă.

La 12 săptămâni, fătul are 11–12 cm lungime, iar capul cam doi centimetri diametru. Când colul e suficient de dilatat, se intră cu chiureta. Metalul fin ascuţit rupe în bucăţi embrionul, parte din el se scurge printr-un canal special al ustensilei, într-o tavă aşezată între picioarele pacientei, în timp ce părţile mai mari sunt trase afară cu o pensă specială. “Se foloseşte o pensă lată cu care tragi bucăţi afară. Poţi scoate bucăţi de mâini, de picioare. Nu e plăcut pentru nimeni să vadă aşa ceva, nici pentru medicii cu experienţă“, mai spune specialistul. Dacă sarcina e mai mică, poate fi aspirată cu un vacuum.

Momentul în care şi medicul se satură

Nu se miră nimeni că tot mai mulţi medici refuză să mai facă avorturi la cerere. Fostul director de la Spitalul “Dr. Dumitru Popescu” este unul dintre ei. “În 1993, după 11 ani în domeniu, am decis să nu mai fac întreruperi de sarcină. Am văzut la ecograf cum se mişcă embrionul, chiar la această vârstă mică, am făcut experimente şi am înţeles că este vorba de viaţă uterină. Din acel moment nu am mai fost de acord să irosesc o potenţială viaţă umană“, explică dr. Dan Păscuţ.

[…]

Româncele preferă “contraceptivele” naturale

Aproximativ 30% din femeile din Europa care rămân însărcinate aleg să renunţe la sarcină, arată cea mai recentă statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cea mai mare rată a avorturilor este în ţările estice. Dacă în Europa Occidentală rata avorturilor la cerere este de 12 la 1.000 de femei de vârstă reproductivă (între 15 şi 44 de ani), în Europa de Est, au loc 43 de întreruperi de sarcină la 1.000 de femei. […]

www.evz.ro