Cele 10 porunci afișate în instituțiile publice

0
5007
cele_10_porunci
  Cele 10 porunci afișate în instituțiile publice
O copie a celor 10 porunci ar putea fi afişată în toate instituţiile guvernamentale din statul Georgia, în urma unui vot decisiv în Camera Reprezentanţilor (161 voturi pentru şi 0 împotrivă) în favoarea unui proiect de lege care solicită acest lucru, transmite Associated Press. Proiectul de lege doreşte să completeze o lege dată în 2006, care permite în prezent ca cele 10 porunci să fie afişate public, dar numai în sălile de judecată. Dacă proiectul de lege va fi aprobat şi de Senat, cele 10 porunci vor putea fi afişate în toate instituţiile de stat din Georgia.  Completarea pe care o va aduce legea este aceea că cele 10 porunci vor sta alături de o serie de documente istorice considerate „pietrele de temelie ale Justiţiei şi Guvernului american”, cum sunt Declaraţia de Independenţă (actul care a condus la crearea de către cele 13 colonii a Statelor Unite ale Americii), Mayflower Compact din 1620 (o aşa-zisă constituţie redactată la înfiinţarea primei colonii americane), Magna Carta Libertatum din 1215 (document prin care se îngrădirea puterea regelui şi se garanta un număr egal de drepturi pentru toţi cetăţenii) şi Declaraţia universală a drepturilor omului.

Iniţiativa nu a rămas fără ecou. Criticii acestui proiect de lege susţin că această lege ar permite ca cele 10 porunci să fie prezente inclusiv în clasele şcolilor de stat, unde, de regulă, se dă cea mai aprinsă discuţie privitoare la separarea bisericii de stat. Argumentul principal pentru separaţionism este că primul articol al Constituţiei Americii împiedică guvernul să adere la o religie, oricare ar fi aceasta.

 
În replică, autorităţile din Georgia declară că susţinerea acestui proiect de lege nu are nicio motivaţie religioasă. Ceea ce se află în spatele votării în unanimitate a acestui proiect este argumentul aflat chiar în textul viitoarei legi: „este nevoie ca publicul să fie educat şi informat în legătură cu istoria şi fundamentul legii americane”.