Afganistan: Noul Cod de conduită restrânge drepturile femeilor

0
907
Afganistan: Noul Cod de conduită restrânge drepturile femeilor
Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, îşi exprimă susţinerea faţă de un „cod de conduită” emis recent de un consiliu clerical, cod moral ce reprezintă un pas înapoi în ceea ce privește drepturile femeilor.
„Codul de conduită” emis de Consiliul clerical Ulema (din care fac parte erudiţi musulmani în studii islamice) este un set de reguli care încurajează segregaţia sexuală şi agresiunea asupra soţiilor, reguli pe care femeile religioase trebuie să le respecte necondiţionat.

Printre aceste reguli se numără faptul că femeile nu au voie să apară în public fără un bărbat, nu au voie să se amestece cu bărbaţii în public, nici măcar în şcoli, pieţe sau instituţii. În plus, bărbaţii îşi pot agresa fizic soţiile dacă aceasta are un motiv explicit în sharia, legea islamică, informează Associated Press.

Preşedintele Hamid Karzai a declarat că susţine acest cod întrucât este redactat în conformitate cu legea islamică şi a fost scrisă în urma consultărilor cu grupuri feministe afgane, pe care însă nu le-a numit.

Susţinerea pe care a anunţat-o Karzai este văzută de activiştii pentru drepturile femeilor ca fiind o încercare de a se apropia de insurgenţi, printre care şi talibanii şi revenirea la reglementările de dinainte de 2001. Înainte de acest an, când talibanii conduceau Afganistanul, fetele nu aveau voie să fie înscrise la şcoală şi femeile erau obligate să poate vălul ismalmic şi să fie acoperite din cap până în picioare.

„Adoptarea acestui cod trimite un mesaj înfricoşător. Este de aşteptat ca drepturile femeilor să fie jertfite pe altarul negocierilor pentru pace cu talibanii”, a declarat Heather Barr, cercetător afgan pentru Human Rights Watch din New York, citat de cotidianul The Guardian.