Un nou sfânt al Germaniei: neomartirul Alexandre Schmorell

0
792
Un nou sfânt al Germaniei: neomartirul Alexandre Schmorell 
  În 2007, Dioceza de Berlin şi Germania a Bisericii Ruse dinafara frontierelor a decis să proclame canonizarea lui Alexandre Schmorell, activist anti-nazist, care a aparţinut mişcării studenţeşti „Trandafirul alb„. El a fost executat în 13 iulie 1943 în închisoarea Stadelheim din Munchen pentru activitate anti-nazistă şi pentru mărturisirea credinţei ortodoxe.

Proclamarea canonizării sfântului va avea loc pe 4 şi 5 februarie la Munchen, informează situl internet al Diocezei de Orenburg (Uralii de Sud).
Alexandre Schmorell s-a născut în 1917 în Orenburg. Mama sa era rusoaică, iar tatăl său german. Alexandre a rămas ortodox până la moarte. În 1942, Alexandre, care era sudent la medicină, împreună cu prietenul său Hans Scholl şi cu alţi prieteni din mişcarea studenţească mai sus amintită au început să răspândească manifeste anti-hitleriste şi să propovăduiască credinţa creştină ortodoxă. În 1943, acest grup de rezistenţă a fost descoperit, iar membrii său au fost condamnaţi la moarte şi ghilotinaţi.

www.doxologia.ro