Preafericitul Patriarh Kiril: Societatea care şi-a pierdut criteriile morale, nu se poate considera asigurată contra perturbaţiilor sociale

0
860
Preafericitul Patriarh Kiril: Societatea care şi-a pierdut criteriile morale, nu se poate considera asigurată contra perturbaţiilor sociale
 «Compatrioţii noştri vor să rămână în cultura ortodoxă şi să–şi însuşească cunoştinţe despre ea, şi noi trebuie să facem totul pentru a satisface integral această solicitare», — a spus Preafericitul Patriarh Kiril al Moscovei şi al întregii Rusii, prezentându-şi raportul său în timpul deschiderii festive a celei de-a XX-ea sesiuni a Lecturilor Educative Internaţionale de Crăciun «Culturalizarea şi moralitatea: grija Bisericii, a societăţii şi a statului».

Potrivit spuselor Sanctităţii Sale, astăzi există o mare solicitare a culturii şi a moştenirii duhovniceşti a Ortodoxiei, fapt care crează un teren de colaborare dintre Biserică şi instituţiile de stat.

«Culturalizarea Ortodoxă mai este şi un mijloc de însănătoşire morală a societăţii, o cale spre atingerea stabilităţii şi spre obţinerea imunităţii contra multor boli sociale, — a continuat Preafericitul Patriarh. — Noi nu ne putem considera asiguraţi contra perturbărilor sociale, crizelor şi a revoluţiilor până când nu va fi formată acea generaţie morală de oameni, care va fi în stare, conducându-se nu de instinct, ci de convingerile ei, să facă diferenţa dintre bine şi rău şi dintre adevăr şi minciună».

«Problema educaţiei, dacă ar fi să gândim strategic, să privim în viitor, inclusiv în viitorul ţărilor noastre, — nu e a 29-a problemă din agenda de stat şi nici cea mai din urmă problemă din programul partidelor politice, aşa cum se întâmplă uneori. Este cea mai importantă problemă, o problemă fundamentală», — este convins Întâistătătorul Bisericii Ruse.

«Fără de aceasta nu se va reuşi nimic, fără de aceasta noi cu toţii vom fi uşor manipulaţi. Iar în condiţiile dezvoltării comunicaţiilor în masă, a Internetului, această manipulare este asigurată foarte uşor din punct de vedere tehnic», — a concluzionat Sanctitatea Sa.

Patriarhia.ru