Populaţia României scade alarmant

0
607
Populaţia României scade alarmant
Românii şi-au pierdut încrederea în economie şi în viitorul pe care îl pot avea în România, fenomen confirmat de statistici: anul trecut au fost înregistrate doar 105 mii de căsătorii, aproape jumătate faţă de numărul căsătoriilor înregistrate în 2007.

Specialiştii spun că scăderea este una „şocantă din punct de vedere demografic”, o asemenea evoluţie abruptă în numai patru ani nemaifiind întâlnită până acum. În total, în 2011 au fost consemnate circa 105 mii de căsătorii, faţă de 189 de mii în 2007, un de vârf după Revoluţie din acest punct de vedere. În ceea ce priveşte numărul de nou-născuţi, statisticile consemnează aproximativ 195 de mii de naşteri în 2011, faţă de circa 222 de mii în 2008 şi 314 mii de copii în 1990.

O consecinţă a impactului pe care l-au avut măsurile de austeritate

În opinia profesorului Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici” al Academiei Române, încă din a doua parte a anului 2010 s-a observat o reducere a numărului de căsătorii, o consecinţă clară a impactului pe care l-au avut măsurile de austeritate. „Amânarea momentului căsătoriei se datorează prudenţei crescute a tinerilor şi va conduce, automat, şi la o reducere a numărului de nou-născuţi pentru o perioadă de 10-12 luni. Dar chiar şi în acest context, în România există 5-6 căsătorii la mia de locuitori, faţă de 3 la mie, cât este media europeană”, spune Vasile Gheţău.

Potrivit specialiştilor, numărul de căsătorii şi al copiilor nou-născuţi este indicatorul cel mai important al încrederii românilor în viitor şi în România, influenţând, pe lângă aspectele demografice, achiziţiile de locuinţe, de mobilă, de produse de folosinţă îndelungată, de automobile şi de credite.

www.ziarullumina.ro