Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kiril a explicat sensul sfinţirei apei la prăznuirea Bobotezei şi a relatat cum trebuie utilizată

0
738
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kiril a explicat sensul sfinţirei apei la prăznuirea Bobotezei şi a relatat cum trebuie utilizată
„Sensul sfinţirei apei de astăzi, este că prin sfinţirea apei, noi ne mărturisim credinţa noastră în harul lui Dumnezeu, care este în măsură să impregneze cu puterea sa, nu doar mintea umană, nu numai sufletul nostru, dar şi substanţele materiale” – a spus Patriarhul Kiril în predica sa de la Catedrala Hristos Mântuitorul.

„Pentru că Dumnezeu este Creatorul şi al lumii materiale, El poate umple, şi această lume cu puterea Sa dumnezeiască, cu harul Său divin”, ​​- a adăugat el.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a subliniat, că anume prin acest har, de Boboteaza apa obişnuită devine apă sfinţită, care păstrează aceleaşi proprietăţi fizice şi chimice, dar care totodată devine purtătoarea harului lui Dumnezeu, a energiei dumnezeieşti, care acţionează asupra persoanei care se atinge de ea şi asupra mediului înconjurător.

„Ziua de astăzi ne ajută să înţelegem de ce şi sfintele moaşte şi Brâul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi sfintele icoane, fiind materiale, sunt în acelaşi timp, purtătoare de energie spirituală. Pentru că aşa a voit Dumnezeu! Iată aşa cele spirituale şi materiale se unesc acolo, unde acţioneză harul lui Dumnezeu „- a apus Patriarhul Kirll.

„Astăzi toţi vă veţi apropia pentru a lua apă sfinţită. Amintiţi-vă, că această apă se numeşte sfântă, pentru că este purtătoare a harului lui Dumnezeu. De aceea apropiaţi-vă fără grabă, zgomot, fără a încerca să treceţi primii. Atât timp cât posibil, zăboviţi lângă această sfinţenie. Rugaţi-vă pentru voi, pentru familie şi prietenii, pentru ţara noastră, care trece printr-o perioadă dificilă a existenţei sale, pentru Biserica noastră, care aduce poporului mesajul despre mântuire, pe care Dumnezeu, în Hristos l-a adus omenirii „- a mai adăugat el.

„Apropiaţi-vă cu evlavie şi luând apa sfinţită, duceţi-o în casele vostre, stropiţi casele voastre şi daţi să guste tuturor membrilor familiei şi prietenilor, păstraţi-o pentru momentele grele din viaţă, şi în special pentru zilele când sunteţi bolnavi – pentru că prin această apă, puterea lui Dumnezeu vă va atinge, după credinţa voastră „- a concluzionat Patriarhul Kiril.

site sursă www.pravoslavie.ru

traducere www.ortodoxia.md