Mănăstirea Devic din Kosovo ameninţată cu devastarea

0
692
Mănăstirea Devic din Kosovo ameninţată cu devastarea 

  În urma informaţiilor că Mănăstirea ortodoxă sârbă Devic din Kosovo va fi preluată din mâinile KFOR în grija Poliţiei statului Kosovo, Episcopul de Ras şi Prizren, Preasfinţitul Teodosie, a declarat că nu sunt încă reunite condiţiile pentru această schimbare. Episcopul ortodox a comunicat Agenţiei de Presă „Tanjug” că este pregătit să discute acest aspect cu Comandantul trupelor KFOR, Generalul Erhard Drews.

El a subliniat că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca această decizie să nu fie pusă în aplicare. Poliţia din Kosovo este ostilă creştinilor ortodocşi din Kosovo, existând chiar cazuri în care trupele de poliţie au participat la distrugeri, incendieri şi jafuri de Biserici ortodoxe.

Episcopul a primit asigurări de la oficialii de la Bruxelles ai Uniunii Europene că mănăstirea, care este un tezaur inestimabil al Ortodoxiei şi al umanităţii întregi, nu va rămâne fără protecţie. Monahiile ortodoxe se tem mai ales de bandele paramilitare care acţionează în zonă cu suportul tacit al Poliţiei, care condamnă vehement distrugerile, dar nu prinde şi condamnă nici un vinovat.

Ultima oară, Mănăstirea Devic a fost prădată de mulţimea albaneză violentă în timpul pogromului care s-a produs în Kosovo şi Metohia în 2004. Soldaţii francezi KFOR în loc să apere mănăstirea, au evacuat atunci monahiile care se aflau acolo, iar locul a fost devastat. Biserica a fost arsă până la temelii, iar chiliile au fost distruse. După distrugeri, Patriarhia Sârbă a restaurat monumentul din secolul al XV-lea.

www.doxologia.ro