Comisie pentru modificarea şi completarea Statutului Bisericii Ortodoxe din Ukraina

0
661
Comisie pentru modificarea şi completarea Statutului Bisericii Ortodoxe din Ukraina

Întrunit la Kiev, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ukraina a hotărât în 26 ianuarie să înfiinţeze o comisie pentru pregătirea modificărilor şi completărilor din cadrul Statutului de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe a Ukrainei. Această decizie a fost luată la şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ukrainene, prezidat de Mitropolitul Agatanghel de Odessa şi Izmail, episcopul cel mai în vârstă din Biserica Ukrainei, care îl înlocuieşte pe Mitropolitul Vladimir de Kiev, aflat în suferinţă.

Ultima redactare a acestui statut datează din 2007. Acesta nu a schimbat dispoziţiile conform cărora Biserica Ukrainei constituie o parte autonomă a Bisericii Ortodoxe Ruse, în ciuda presiunilor puterii civile care era atunci în funcţiune, de a separa Biserica naţională ukraineană de Moscova şi de a se declara Biserică ortodoxă autocefală.

Pentru a intra în vigoare, noile dispoziţii trebuie aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse şi de Patriarhul Kirill al Moscovei. În plus, aceeaşi sesiune a Sfântului Sinod al Bisericii ukrainene a suprimat comisia compusă din trei episcopi care administrau colegial dioceza de Kiev. De acum, această eparhie va fi administrată de Mitropolitul Paul, Vicarul Lavrei Peşterilor de la Kiev.

www.doxologia.ro